Salam...
Selamat ari Jumaat... dah weekend pon sini... arini kitaorang nak pergi majlis Iftar n terawih kat embassy... last week tak dapat nak pergi... aderla wat makan2 sket... pakat2 share n wat sumbangan masak2... masak nasi sowang sket n lauk pauk n kuih muih la kan... ape yg aku masak2, later la story ekk...
Ni citer semalam... kerana dek teringin nak makan YTF terpaksa la aku meghajinkan diri membola2kan ikan n udang tue... tapi tang udang tu, naper ntah lembik semacam... takleh nak bentuk la plak... aku pon tambah tepung, lagi dan lagi... last2 jadik cam batu seremban... kerass... ekekke... tapi fishball yang dibuat mmg la best... masuk bakul angkat sendiri la... teruk tul minah ni kan... aku just pakai white fish fillet campur tuna tin sket... yummy... lagi sodap dr boli kek kodai tu ha... huhuu...
Pestime gak buat bebola ikan nie... bukan susah sgt pon... senang jer nak buat... bahan2 pon simple... resipi godek2 kat MyResipi ... by dalinnasue ... tq yer tuan empunya resipi...
Selamat ari Jumaat... dah weekend pon sini... arini kitaorang nak pergi majlis Iftar n terawih kat embassy... last week tak dapat nak pergi... aderla wat makan2 sket... pakat2 share n wat sumbangan masak2... masak nasi sowang sket n lauk pauk n kuih muih la kan... ape yg aku masak2, later la story ekk...
Ni citer semalam... kerana dek teringin nak makan YTF terpaksa la aku meghajinkan diri membola2kan ikan n udang tue... tapi tang udang tu, naper ntah lembik semacam... takleh nak bentuk la plak... aku pon tambah tepung, lagi dan lagi... last2 jadik cam batu seremban... kerass... ekekke... tapi fishball yang dibuat mmg la best... masuk bakul angkat sendiri la... teruk tul minah ni kan... aku just pakai white fish fillet campur tuna tin sket... yummy... lagi sodap dr boli kek kodai tu ha... huhuu...
Pestime gak buat bebola ikan nie... bukan susah sgt pon... senang jer nak buat... bahan2 pon simple... resipi godek2 kat MyResipi ... by dalinnasue ... tq yer tuan empunya resipi...
Fish Ball...
Bahan-bahan ( anggaran 3 org makan )
- 400gm isi ikan tenggiri(pakai white fish fillet + tuna in water)
- 1 sudu kecil garam (paras rata)
- 1/2 sudu kecil serbuk lada sulah
- 3 sudu besar tepung jagung
- 2 sudu kecil tepung ubi
- 60 ml air sejuk atau secukupnya(tak letak pon sebab fish filet tu dah berair sbb baru keluar dr esbok (separa beku) ... terus basuh n potong2... masuk FP)
- 1/4 sudu kecil soda bikarbonat
- secubit serbuk perasa jika suka
Cara-cara
- Masukkan dlm mesin kisar (food prosessor) isi ikan, lada sulah dan garam, mesin hingga lumat.
- Masukkan tepung jagung, tepung ubi, serbuk perasa dan air sejuk kemudian mesin lagi sehingga sebati dan kenyal.
- Bulat-bulatkan dgn menggunakan sudu kecil.
- Jika ingin guna tangan, celupkan tangan ke dlm air terlebih dahulu ambil secubit pes tadi bulat2 kan sehingga habis.
- Didihkan air, masukkan fish ball kemudian rebus sehingga fish ball timbul dipermukaan seketika bolehlah diangkat.
Mahaplerkan sebab menggerutu sket bola2 tu n tak berapa nak bulat... maklumlah amatur... ekekke...
Pastu, hasil bola2 tu campo dgn ape2 ajer eksesori yg ader, jadikla YTF plak... dua versi la kan... YTF versi Taiping (kuah itam) n versi Manjung (kuah sup) ...
So, sekianlah tuk rini... nak uruskan umah tangga plak... pastu nak siap2 pape yg patut tuk makan2 Iftar nanti... wassalam...
Pastu, hasil bola2 tu campo dgn ape2 ajer eksesori yg ader, jadikla YTF plak... dua versi la kan... YTF versi Taiping (kuah itam) n versi Manjung (kuah sup) ...
So, sekianlah tuk rini... nak uruskan umah tangga plak... pastu nak siap2 pape yg patut tuk makan2 Iftar nanti... wassalam...
No comments:
Post a Comment