Sambungan entry siaran tertunda... misi ni dah beberapa ari accomplished... tak ingat la plak wat ari ape... wat tengah2 malam... kul 12 lebih kot baru mule... dari wat inti sampai masuk tapaware... sedang elok jer, siap dah masuk waktu sahur... mmg sejak bulan Ramadhan ni, tak tido sampai lepas Subuh...
Spesis2 kuih2 raya ni, mmg aku dah biasa buat... dari zaman sekolah dulu dah biasa buat sendiri... amik resipi dlm gobok Mama tu, buat ajerla kan... tapi sejak dua menjak dah kerja, dah malas sket nak buat... tapi still ada gakler wat 2-3 jenis... paling2 koman pun, biskut cornflakes madu tue sure ada... huhuu... tapi ader gak spesis yang aku tak penah buat... satu, sebab malas... dua, banyak sangat kawan2 n kroni yang pasarkan masa bulan Ramadhan tue... jadiknya, banyak yg tunjuk2 ajer... Ngeee...
Dalam banyak semekut raya tu, ada dua jenis semekut wajib aku BELI setiap tahun... Tart Gulung n Almond London... my very2 feveret... tart gulung tu dulu, ader supplier kawan mama... sedap sgt... pas supplier tu dah pindah, aku order plak ngan Waed aka Wahidah melalui kawan mak dia kat KL... pon sedap jugakk... almond london pon sama... order kat Nojie kat Somban nun... Aliff la tukang ngambik dari Somban bawak balik Bahau... kadang2 Nojie turun Bahau anto... sambil2 dia amik baju raye yang mama jahit... huhuhu... punyerla teruk perangai... name nak buat, mmg tak kuasa... huhuuh...
Tahun ni, kena la wat projek sendiri... nak bagi ader feel sket raye... lagipun, ader masa... apa salahnye buat kan... cube ajerla... jadik ke idak belakang kire... so, tart gulung ni banyak sgt resipi ... taktau nak pilih yang mana satu... so, masa godek2 kat mforum cari tu, jumpa la satu resipi... cam berkenan la pulak... try la pakai resipi tu... wat stgh adunan jer... sebab nak try dulu... takut kang2 tiba2 buat tak jadik tart gulung... jadik tart penyett... sape nak jawab... dlm kepala tu dah nekad dah... kalo takleh nak gulung, aku wat bola2 ajer la... boh inti kat dalam... huhuuh... sib baik jadik gak... walaupun rupe dia tak ensem mana pon... jgn sengeh2 yer... huhuhu... pes timer la katakan... tangan pon dok ketaq2 n terhegeh lagi nak menggulung tu... Ngeee....
Sape nak cube, leh pakai resipi nie... terima kasih pada penyumbang resipi nie... Baya... malas aku nak translate dah... CnP saje... hehhee...
Tart Nenas Gulung ...
Source : Baya
Ingredients :
226g butter, at room temperature
1 egg yolk
1 teaspoon vanilla essence
1 tablespoon sugar
2 tablespoons (heap) cornflour
2 1/2 tablespoons (heap) custard powder
1 tablespoon milk powder
2 1/2 cups flour
Topping :
1 egg yolk
a few drops of yellow coloring
Filling :
I used the ready made pineapple jam...
Sape nak cube jem wat sendiri yg pakai nenas tin, leh amik gak kat SINI ... by kak Umi-e ...
Method :
1. Cream butter, egg yolk, vanilla essence and sugar. I didn't use my mixer.
2. Add cornflour.
3. Add custard powder.
4. Add milk powder.
5. Finally add enough flour until a soft dough is formed.
6. Place a bit of dough into the cookie press mould. Pipe out the dough about 2 inches length.
7. Place the filling on top and roll. Arrange on the baking tray.
8. Bake in a preheated oven at 175 C for 20 - 25 minutes
Sebelum kebakaran...
Kesimpulannya... pakai resipi ni, hasilnya tak menghampakan... gebus ajer... tapi, sedap ke tak sedap, bergantung jugak kat kat inti dia kan... hehhhe... inti dia, pon aku just pakai nenas dlm tin jerla... nak bagi wangi, masa masak tu masuk 3-4 ketoi bunga cengkih.... sape yg suke la kan... tak boh pon takper... kalo nak senang, pi beli inti siap tu... lagi senang baitu... bayoo ajer... insyaallah pasni leh wat satu or dua adunan... tunggu la, minggu ujung2 nanti...sape nak rase, meh uloq pinggan... abis nanti, leh wat lagi... sekianlah tuk rini... pas subuh, mau titonn... sekian, wassalam...
chumelnya tart gulung tuhh..heheee..nanti pasnih leh wat almond london sendirik lak ek...
ReplyDeletememang best jer nak raya dapatkn kuih tunjuk2 kan...sudah pasti ada..kalo wat sndiri nih.kalo M tak berbiskut laa jawabnya..huhu..
semoga ayu(baru tau nama ayu nih) cepat sembuh sepnuhnya yerr.. :)
knapa kotak tu xnk kluar2 ni..dah smpai mood raya tu ayu..rjinnnya buat sbkut..kmaz xde buat apa bskut rasanya..sbb xde yg mkn..
ReplyDeletehuwaaaa... nak cari tat TAK gulung! macam dah takde orang jual je, mengapakahhh? - sambil tersedu² membawa hati yang lara, hehe, drama tak?
ReplyDeletewahhhhh, jeles jeles..senyap2 dia dah buat tart gulung, hehehe. Akak ni inti dah buat, tart nya ntah bila lah nak buat ni :-).
ReplyDeletepsstt... kalau Aymy terlebih rajin poslah ke sini, hehehe ;-)
HEHE...kak ayu...saya makan banyak tapi susah gile nak naik...jom kite tukar metabolisme...sian saya...
ReplyDeleteAyMy..dah stat buat kuih ye..buat byk2 nanti pos kat akak eh..
ReplyDeleteHasue: haah kak... pasni nak wat almond london lak...
ReplyDeleteK Maz: buat sket jer kak... nak bg feel... hehhe...
KOG: laaa, dah takder ker tart tak gulung? sume dah kena gulung ker... huhuhu... sian die...
Kak Lg: ala, akak tu cekap... kejap jer kang siapnyer tue... huhuhu... kite siap kena pektis dulu... huhuhu...
Rose Hayati: adoi, bestnya kalo bleh tukoo.... nak sangatt... ekekke...
Datin El: kak, wat sket2 jer... Ngee...