Pages

Thursday, September 10, 2009

Semekut Buah Pinggang n Bangkit Nyonya...

Salam...
Selamat ari Khamis... esok dah weekend .. pastu insyaallah ujung minggu depan dah nak raya... tahun ni, taktau la raya kat sini sama tak ngan kat Msia... sebab thn lepas Kuwait raya awal sehari...

Ni projek malam tadi... wat semekut simple ajer... sebabnya mmg malas... semekut buah pinggang... benonya terap buah pinggang tu takder... ni terap bentuk kacang... tu yg senget sket buah pinggang tue... ekekke... belasah jerla labuu... dpt la 2 blg lebih satu adunan tue... sedap semekut ni, wangi jer... yerla, ader conflakes n biskut marie kat dlm adunan tu kan... rangup pun rangup... sowy la, eksesori atas semekut tu cam owg kedekut jer kan... bukan kedekut taik idung masin tauu... darurat you... tetiba jer dah abis cornflakes tu... huhuhu...


Ni aku tambah entry nie... sbb ada yg tanya, mana resipi biskut buah pinggang nie... hehehhe... mula2 aku try wat pakai resipi asal dia... tapi cam berderai n mmg tak boleh melekat n uli pon... apatah lagi nak terap... so, ni resipi yg dah di edit... dgn sukatan yg aku pakai...

Biskut Buah Pinggang I ...

Bahan-bahan:

250g butter
180g gula castor
1 biji kuning telur
120g biskut marie - mesin halus
70g cornflakes - mesin halus
170g tepung gandum
1/2 sudu teh baking powder
110g tepung jagung
1 biji putih telur dan 1/2 cawan cornflakes kisar - untuk hiasan

Cara membuat:

Pukul butter dengan gula sekejap. Masukkan telur. Kacau rata. Masukkan cornflakes, biskut marie, tepung jagung, baking powder dan tepung gandum. Uli sebati.Terap dengan acuan. Sapukan putih telur. Taburkan cornflakes. Bakar hingga masak.

Ni ada lagi satu resipi... tapi aku tak penah try pakai resipi nie... sape nak cuba bolehla cuba... kalo jadi pakai resipi no 2, boleh bgtau aku yer... boleh la simpan resipi nie...

Biskut Buah Pinggang II ...

2 cawan butter / mentega
2 cawan tepung kek
1 cawan tepung gandum
2 cawan tepung biskut merry dikisar halus menjadi tepung
2 cawan cornflake dikisar untuk ditabur diatas biskut
2 cawan tepung jagung
2 biji kuning telur
2 cawan gula halus
2 biji putih telur disapu diatas biskut kemudian ditabur dengan
cornflake
sedikit esen vanila

Cara-caranya.
1. Pukul mentega dengan gula hingga kembang

2. Setelah kembang, masuk kan telur merah dan kacau bagi rata.Setelah itu masukkan esen vanila kemudian kesemuatepung. Uli adunan tersebut sehingga lembut elok.

3. Kemudian ambil adunan tersebut untuk dicanai dan di tekan dengan acuan.

4. Kemudian sapukan putih telur diatas adunan tersebut dan taburkan dengan cornflake yang di kisar halus.

Ni plak bangkit nyonya... sape nak cuba leh godek2 kat MyR tu... resipi dr Kak Lili...semekut ni mmg tak cair di tangan... tapi cair di mulut... ekekke... ala2 iklan ceklat M & M la plak ekk... tapi aku tambah 1 sudu kecil pandan emulco... nak kasik ijau2 manje gitu...

So, ader 3-4 jenis kukis lagi aku nak wat kot... tgkla kalo rajin n sempat kann... old time feveret, Biskut Denmark... biskut ni mmg la semekut dr zaman aku sek rendah dulu... mama selalu gak buat dulu2... aku suke sgt... ala2 almond london tu la... tapi versi murah sket... pakai kcg tanah jer salut luar dia n coklat salut pon pakai serbuk koko dibancuh air n gula aising... tapi dia takder inti kat dlm tu... plain ajer... kalo dolu2, umah sape ader semekut ni dah kira hebat la tue... hehhee... dalam dok bertapa kat list aku tu, tiba2 tgk kat umah kak Ummi Kuantan dah bersiaran pon... hehehe.... terliur sungguh aku tgk... nampak cam ferrero roche pon ader... wakakaka... sape tingin nak tgk, pi jenjalan kat umah kak Ummi Kuantan yer...

Pastu nak buat jugak ler almond london tu... almond berlambak dok bertapa dlm lemari tue... pastu, nak buat satu adunan tart gulung ritu... yg versi trial aritu laa... then, maybe nak wat Kukis Coklat wif peanut butter chip... ni gara2 semalam masa soping brg dapo terjumpa la chip peanut butter nie... biasa jumpa coklat cip or white coklat cip tu jer... ni peanut butter cip... nampak cam menarik ajer... sambar la sebungkus... kalo sempat leh buat... insyaallah la kan... KALAU rajin...

Tu jerla kot... Malas dah nak wat bebanyak... bukan mkn sgt pon... saje wat nak bg feel jer... pastu kalo nanti ada sambutan aidilfitri leh la bawak sket2... kot2 ader owg nak jemput open house ker... leh la bawak jugak... agak2, ader ker? hehhee... pastu, Mr I boleh la bwk sket2 pi opis... Irdina n Irfan pon boleh bawak pi skul... takderla membazir kan... sebab kalo kat umah ni jer, mmg slow sket la nak abis... silap2 sampai aidiladha pon lom tentu abis...

Ha, lagi satu... ingat nak wat kuih gunting... tuk krup krap... hehehe... so, aku akan bersiaran pon tak lama lagi dah kot... maybe lagi sehari dua jerla... pastu nak cuti la kejap sampai lepas raya... byk kejer umah nak dibuat... sibuk nak ngemas... tapi, soping2 raya takder aper sgt... baju raya melayu dah ader sorang sepasang... baju raya tak melayu, tuk kanak2 pon dah beli jugak... yg bapak kanak2 jer kot nak beli t shirt sehelai dua... yang ummi kanak2, dah beli abaya (jubah) sehelai... cukupla tue... cam Aida Riyadh cakap... owg raye pakai kebaya, dia pakai abaya (jubah) ... Ngeh3... sekianlah bebel tuk rini... wassalam...

5 comments:

  1. salam aymy..meriahnya dia nak raya kat sana..dah siap buat biskut...akak kat sini tak buat lagi..

    ReplyDelete
  2. Semua pakat buat semekut raya dah nie!!! kat sini ikut arab saudi jugak tau kak... tahun lepas bila raya awal dr msia rasa cam tak best jer.hehehe

    ReplyDelete
  3. Aida: muahahahaa... akak mmg tak pakai kebaya... ekekke...

    Kak ina kl: kat sana, kuih raya anytime anywhere leh pi beli jer kak kalo tak sempat... ehehhe... tunggu lelong kat jalan TAR pon boleh kak...

    blogresipi: wat sikit jer ijan... tu la kan... tak same rayanye... takper, tgk taun ni cemana... ehehhe...

    ReplyDelete