Pages

Tuesday, September 08, 2009

Ikan Steamed Hor Neung Mok Pla...

Salam...
Ari2 dah letih nak pikir nak masak per... tiba teringat ikan bawal hitam yang ader dlm esbok tue... biasa wat sweet sour jer la... tapi semalam cam nak makan ikan steam la plak... aku pon taktau sedap ke tak ikan bawal dibuat steamed kan... belasah ajerla... dok godek2 resipi kat buku resipi thai dlm koleksi nie, jumpe la satu resipi Hor Neung Mok Pla... Hot n sour fish steamed in banana leaves... kemain panjang nama english die... huhuu...

Resipi dia, cam lebih kurang ikan steamed biasa jer... tapi ala2 thai la kan... musti la ader serai n daun limau purut ... pastu dia ader dressing dia... halia, bwg putih, lemon juice, fish sauce n sweet chili sauce n peanut sauce (aku tak letak sbb takder) ... campo2 sume n lumur kat ikan separuh dr dressing tue... perap dlm sejam... pastu tabur bahan2 tabur (cili, daun limau, serai, daun bawang, daun ketumbar dll) n stimkan... nak idang tu, letak lg separuh dressing yang belen tadi... aku mmg antu seafood... sume aku cakap sedap... tapi mmg wangi la kan dengan bahan2 yg digunakan tue... resipi penuh, nantila yer... bile ader mood nak taip... huhu...

Ikan steamed ni aku lagakan ngan tom yam udang n telur dadar... tapi kalo tambah agi ngan kailan ikan masin n sotong celup tepung, lagila meleleh kan... huuhuuhh... sabo jerla... sbb sini, kailan mmg takdo n sotong aku pon dah abishh...

Japgi nak siap2kan n anto Irdina pi sekolah... sebab perkhidmatan bas dia, time balik nanti baru mule... pagi ni kena anto dulu... menapak ajerla... tapi Ramadhan ni, sekolah start kul 9 am - 2 pm jer... biasa kul 8am-2pm... lewat sejam... arini 2nd day la pas summer break yg berbulan2 tu...

Dah start sekolah, tak dapat la anak dara tu pose... sian plak kat dia penat... aku pon sparekan jer dia ngan bento... dah pesan kat dia, kalo dia nak pose, teruskan... tak larat, leh makan... tapi dia siap cakap takut tak dapat pahala, kalo tak pose... huhuu... aduhai anakk... tapi at last ,dia makan jugak bekal tu, sebab dia cakap sume classmate dia tak pose... makan jer dlm kelas... takperla, baru belajar kan... nanti weekend leh sambung puasa balik... tapi for pes timer berpuasa cam dia tu, at 6 years old, dah dapat puasa 16 hari berturut2 kira oklah jugak kan... memang tak tinggal lagi kecuali semalam sebab dah start skul... Irfan plak, pada umo 4 thn, dapat puasa 4 hari.. jadi la tu kann... train pelan2... :)

Sekianlah, tuk rini... nak letih dah makcik... wassalam...

6 comments:

  1. ayuuuuuuuuuuuuu kek ni bape beso dia???mcm sedappp jer..nk guna loyang bape inci????kenan nih :)

    ReplyDelete
  2. salam ayu....kemain lagi ngan ikan steam...bersori-sori den tengok....nyam2...

    ReplyDelete
  3. wowww..mabeles gitu kalah SR tau. sedap kan kek ni.. potongan tu lawa je mesti pedang samurai tajam giler nih..

    ReplyDelete
  4. Alimaz~ dah taktau nak masak per dah nie...

    Kak Azie~ kak, loyang 8 1/2 inci tue... ngam2 ajer...

    Deeja~ hahaha... :)

    Halen~ tq banyak tau... ngeh2... pedang samurai tu tajam gakk ler... tapi kek ni mmg sedang elok n senang nak potong... :)

    ReplyDelete