Pages

Monday, July 27, 2009

Apam Pisang in the house...

Salam...
Ni entry tengah malam... huhhhu... tadi naper ntah mood ghajin menyerang... ekkeke... tengok pisang yang dah nazak n nyawa2 ikan tu, teringat plak nak wat apam pisang... asyik2 wat cekodok n kek pisang jer... arini try wat apam plak...

Resipi amik kat umah CMG tue... aku CnP jerla... senang n simple ajer... ni la hasilnya yg tak seberapa... so, tomorrow mornin leh wat bekfest... tapi malam ni pon dah luak dah gak... wat supper... ekeke... apam ni leh makan ngan kelapa parut or camtu jer... kelapa parut takder... so skip jerla... tapi kalo ader pon, kanak2 ni takkan makan nyer... baik wat makan camtu ajer...



APAM PISANG...


Bahan-Bahannya...

  • 1 cawan tepung gandum
  • 1/2 camca teh baking powder*(*digaul dan diayak)
  • 2 biji telur gred A
  • 100 ml minyak jagung (atau mentega cair) - aku guna minyak jagung
  • 1/4 cawan gula/ gula perang - aku pakai gula perang
  • 4 biji pisang emas, sederhana besar*
  • 1/2 camca teh soda bicarbonate*
  • Secubit garam*(*disatukan dan lecek hingga halus)


Cara membuatnya...

  1. Pukul minyak, gula dan telur hingga sebati menggunakan whisk. Masukkan pisang lecek, gaul rata. Masukkan pula tepung, kacau hingga sebati. Ketepikan.
  2. Panaskan kukusan, sediakan acuan kegemaran (aku guna acuan kecil2), sapu dengan sedikit minyak pada acuan, panaskan 2 minit. Tuang adunan apam 3/4 penuh dan kukus 12 - 15 minit. Buat hingga siap.
  3. Keluarkan dan boleh dihidang bersama kelapa parut atau begitu sahaja. Balut tutup kukus dengan kitchen towel untuk mengelakkan air menitis atas apam..




Rini, Mr I balik kejer nampak cam mendung ajer... ghupenya dia sakit tekak n loya... badan pon rase nak demam... dah seram sejuk... sian plak aku nengok... batuk2 terus termuntah... adoyaii... esok taktaule pergi kejer ke tak... tak sihat, better takyah pergi... kang melarat plak... dah ler skang ni musim macam2 jenis penyakit... risau ajer... harap2 dia cepat sihat... sajer jer aku sakat dia... baru sopping sket jer dah demam... sengih jerla dia... alergik katanya... huhuhu... pas makan ubat batuk, ubat sakit tekak n panadol... dia dah kaboom... ZZZZZ...

Esok plan nak wat nasi ayam... tapi kalo Mr I tak sihat, kesianlah dia tak dapat menikmati makanan... dia makan nasi n sup ajerla nampaknya... huhuu... keyla, esok plak story mory... aku pon dah penat men masak2 malam2 buta nie... hehehe... jemputla makan... pas makan jgn lupa tutup balik tapaware... :) sekian, wassalam...

Friday, July 24, 2009

Toad In The Hole n Kuih Bakar Pandan...

Salam...
Salam malam Jumaat... this is 2nd day cuti sederet tu kan... so, tinggal esok jerla tuk lepaking... lusa, new week dah mule...

Yang ni aku buat tuk breakfast pagi Khamis sebelum kami semua keluar berumba... huhuhu... Toad in hole ni, traditional english nyer dish... versi melayu dia ala2 cam kuih cara berlauk tu la... tapi yang ni masuk oven n inti dia just letak sosej n apa2 herbs yang disukai... aku just pakai sosej yang ader cheese tu jer... tabur black pepper sket n makan ngan sos plus mayo (jika suka)... resipi dia aritu aku amik kat MyR... tapi aku cari balik dah tak jumpa... resipi yang aku salin aderla... tapi aku dah oter2 sket...

Bahan2...

  • 4 batang mini sosej (yang biasa 2 btg dipotong 2 setiap satu)
  • 80 ml susu segar
  • 50 gm tepung gandum
  • 1 biji telur
  • 1 sudu besar marjerin (kalo tak letak pun takper)
  • secubit garam
  • minyak/marjerin untuk gris
  • sedikit serbuk lada hitam

Cara2...

1. Panaskan oven 180 cel dan gris muffin tray...
2. Pukul semua bahan kecuali minyak untuk menggris dan sebuk lada hitam...
3. Tuang dalam muffin tray (3/4 penuh) ... dapat dlm 4 biji camtu... kalo lebih, sosej kena la tambah...
4. Masukkan sosej di tengah2 dan tabur sedikit serbuk lada hitam...
5. Bakar dalam 30 minit atau sehingga masak n perang...
6. Boleh dimakan ngan paper jerla sos kesukaan...

Rabu malam Khamis tu ntah naper lak rasa nak makan kuih bakar ni jer... bahan2 pun sume ader... aper lagi, sementara mood aku baik, aku pon masuk opis... godek2 tak sampai berapa minit jer pun, bancuh adunan tu... pastu masuk oven, bakar sampai siap... hheehe... rasipi ni dulu dah pernah letak pun.. tapi takperla kan... aku letak lagi sekali... resipi ni mudah n simple sangat... masuk blender sume bahan... siapp... huuhuu...

Bahan-bahan:

* 1 cawan tepung gandum
* 1 cawan gula
* 1 cawan air pandan
* 1 cawan santan
* 1 cawan susu cair (sejat)
* 3 biji telur
* Sedikit pewarna hijau
* Sebagai hiasan- sedikit bijan jika suka

Cara-cara:

1. Masukkan semua bahan ke dalam blender kecuali bijan
2. Blender hingga sebati
3. Sapukan loyang dengan sedikit minyak dan tuangkan bahan tadi kedalamnya.
4. Taburkan bijan (jika suka)
5. Bakar 40 minit pada suhu 180c/ hingga masak.

Tapi kali ni buat kurang sket ensem... tak cukup ijau kaler dia... hhuhuu... takper la kan... janji masuk purut kenyang... So, Khamis pagi tu kami just bekfest dua menu ni... lunch makan luar... dinner calling2 delivery... hehehe... kalo dah penat keluar pusing2, mmg biasa aku akan cuti masak :) ... sekian, masak2 tuk rini... pasni entry berumba plak... ekekek... sekian, wassalam...

Sunday, July 19, 2009

Murtabak Mini Segera n Makaroni Goreng...

Salam...
Salam petang Ahad yang agak cerah... arini mula2 ingat malas ajer nak masuk opis tue... tapi kalo pi roger tuk delivery pun taktau nak makan apa... godek2 kotak ajaib kat opis tu, nampak ler kulit popia yang tinggal 5-6 keping tue... ahaaa... cun gak ler... boleh wat murtabak mini. segera.. tak kose aku nak tebar bagai... sebab nak makannya bukan banyak kan... so, jadilah murtabak spesis owg tak berapa nak ghajin ni kan... dah banyak kali aku buat dan memang best ... makan dengan jeruk bawang tu jer...

Ader petua kalau nak kulit dia lembut sket ala2 kulit murtabak tu... lap dulu kulit dia dengan air sket bagi lembab... pastu, letak inti dan bungkus... jangan sampai basah beria plak kulit dia tu... kang lepas letak inti, koyak n terburai pulak kan... pastu, api pon jangan kuat sangat... kang kalo garing sangat, dah jadik macam samosa la plak kan ... resipi bleh amik kat bawah nie... resipi asal oleh Minami from myresipi... tapi aku dah godek2 sket... thanks for the brilliant idea... hehhee.... resipi aku CnP ajerla yer...


Bahan-bahan ( 6 keping )...

  • 100 gram daging cincang
  • 1 biji ubi kentang
  • 2 sudu rempah kari
  • 1 biji bawang besar
  • 1 ulas bawang putih
  • 1/2 inci halia
  • sedikit air asam jawa
  • daun sup
  • minyak
  • sedikit garam
  • kulit popia secukupnya
  • 2 biji telur

Cara-cara...

  1. Mula2 buat inti utk murtabak. caranya ialah bawang besar, bawang putih dan halia di potong dadu dan tumiskan..
  2. Apabila bawang sudah layu, masukkan rempah kari yang telah dibancuh dgn air. goreng sehingga pecah minyak. kemudian masukkan daging cincang..
  3. Apabila daging masak, masukkan kentang yang dipotong dadu.masukkan garam dan air asam jawa . jika terlalu kering, tambahkan air. masak sehingga kentang empuk. akhir sekali masukkan daun sup...
  4. Pukul telur di dalam mangkuk. masukkan inti tersebut ke dalam telur. kacau sehingga sebati...
  5. Ambil kulit popia dan bungkus inti murtabak segiempat. cara bungkus murtabak sama seperti bungkus popia...
  6. Goreng murtabak dgn api yg perlahan dan sedikit minyak...
Pastu, tuk malam just goreng makaroni... cam goreng mee goreng biasa tu lah... bwg putih, bwg merah, udang kering, cili kering diblend... lauk pauk n sayur2 ikut suka la kan... aku just letak ayam, daging, cendawan butang n sket sosej... sayur just letak seleri... nak bagi perasa guna sos tiram, garam, gula, cili sos n tomato sos, sesedap lidah memasing la... last sekali tabur sket oregano n gaul rata... siapp...
Sekianlah tuk arini... Wassalam...

Saturday, July 18, 2009

Lemongrass Chicken n Tom Yam Putih...

Salam...
Terbayang2 aku lemongrass chicken yang K Nor tayang kelmarin tu... huuhuu... arini aku pon wat jugak... tapi ni bukan ayam kak LG okeyy... hehhehe... ni ayam aku... ampon kak Myn... sedap ayam nie... memang cam rasa satay sketla... sebab bahan2 dia ala2 bahan2 nak wat satay tu kot... kalo bakar pakai arang musti lagi cedap... aku mmg suke sangat kalo gril2 n bakar2 nie... :)

Sapa nak cuba, resipi dia kat bawah ni okies... aku amik kat umah Kak Nor chef hebat tu... Kak Nor amik kat umah Noreen UK... anyway mintak izin yer... aku CnP tuk share ngan kengkawan...

LEMONGRASS CHICKEN...

Bahan2...

4 keping chicken thigh and leg
8 biji bawang merah - ditumbuk atau dicincang
2 batang serai
1 camt serbuk jintan putih
1 camt serbuk kunyit
1 camt serbuk ketumbar
2 camb gula perang
garam secukup rasa
1 camb sunflower oil atau apa2 minyak masak

Cara2...
  • potong serai bahagian hijau dan tinggalkan hanya bahagian putih
  • kemudian hiris dan tumbuk atau cincang halus
  • kemudian satukan semua bahan dan gaulkan sebati supaya menjadi paste
  • masukkan ke dalam freezer bag dan gaulkan dengan ayam
  • perapkan ayam dengan bahan2 perapan tadi dan biarkan beberapa jam atau semalaman
  • setelah itu bolehlah dibakar pada suhu 180C selama 30 min (pastikan ayam diterbalikkan sekali supaya kedua2 bahagian masak sekata)
  • kemudian panggangkan selama 10 min atau sehingga keperangan
  • bolehlah dihidangkan dengan nasi ayam/nasi lemak atau nasi putih
Pastu, selain ayam serai tu, aku just masak tomyam putih udang n telur dadar... cukup ler tu... hehhee...

Sekianlah tuk rini... Wassalam...

Friday, July 17, 2009

Marble Cheese Brownies n Roti Jala Kari Ayam...

Salam...
Selamat ari Jumaat... weekend la kat sini... arini ada jemputan makan2 sempena besday anak bos Mr I... Mr. Mazlan nyer dotter... so, aku pong merajinkan diri ler wat pot luck... ngeee... bukan wat mende luar biasa pon... yang biasa2 ajer...

Dah lama aku nak try wat marble cheese brownies nie... tapi kalo buat saja2 nak makan , memang lambat ler nak abis... takut kang sampai kuar sarang labah2 tak abis2 agi brownies tu... so, kesempatan ni la aku amik tuk buat... boleh makan sket n bawak pi pot luck... tapi, ade insiden sedih masa wat brownies nie... entah cemana masa baru2 angkat pas masak tu, glove kain yg aku pakai nak angkat loyang tu bergesel ngan tengah2 loyang tu... adoyaiii nak nangis aku... berlopak tengah2... lupa plak aku nak amik gambo... uwaaaaa... yang dapat diselamatkan cuma keliling tepi dia ajer... adussss... yang tu aku bawak gak ler pi pot luck... yang berlopak tu makan kat umah...16 ketoi jerla yg dapat diselamatkan...

Yang dapat diselamatkan pon dah kena gesel sket2... mmg hampeh betul aku nie...

Sebelum kebakaran...
Pastu wat sketla roti jala... ngan kari ayam... ayam n ubi kentang aku potong kecik2 n ayam tu pakai part dada... sebab nak bagi senang masa nak cicah roti jala tu...

Masa menebar...
Siap nak packing...
Kari ayam...
Layan ajerla yer... kalo nak makan, jom ikut pi party... sekianlah tuk arini n maybe tuk sehari dua... hehhehe... sejak dua menjak ni malas tul nak masuk entry... sebab tak berapa nak masak sgt... ekekkeek... jumpa lagi... papai... wassalam...

Thursday, July 16, 2009

Kopok Lekor n Nasi Sup...

Salam...
Hari ini aku ada sedikit rajin tuk nguli kopok lekor... ni la pes time aku wat kopok lekor nie... biasa, tak kuasa aku nak buat... aku beli ajer... ngeh3... dah banyak sangat tayangan sana sini, naik geram lak aku... padahal bukan susah sangat pong nak buat kan... malas ajer yg lebih...at last, sampai gak kopok lekor ni kat Q8 nie... Nilah hasilnya...Ngeee... tapi cerah sketla kopok aku ni sebab pakai white tune in water tu... kalau pakai ikang fresh maybe gelap sket n lagi marveles rasa dia...

Terkuzat laling aku masa balik kejer tengok aku dok tgh goreng kopok lekor tu... hehhee... tak sangka wife dia buleh wat kopok lekor... aku pon tak sangka sebenarnya... ekekek... Resipi from adik Jiya... tapi aku CnP kat umah Kak As Nz... hehhee... aku buat 1/5 adunan jer... nak try ajer dulu... tapi, harus lepas ni kena wat lagi... sebab memang sedap n best... tak liat n keras... just nice... aku potong tebal2 n goreng pon, masa dah sejuk gedi pun still tak liat n keras ... sapa nak cuba, nilah resipi yang aku pakai...

Bahan-bahan...
  • 1kg ikan selayang/ kembung (aku just pakai white tuna in water - 200 gm)
  • 5-10 ulas bawang putih ( 2 ulas bwg putih n campur serbuk lada hitam sket)
  • 1kg tepung ubi/kanji (200 gm)
  • 2 cawan tepung gandum (1/3 cawan)
  • 1 sudu kecil baking powder ( terlupa nak masukkan... ekekkeke..)
  • Garam secukup rasa
  • Perasa
  • Air (secukupnya, agak-agak boleh uli aje)
Cara-cara...

1. Asingkan isi ikan dari tulang. Kemudian blender isi ikan bersama bawang putih dan sedikit air. Terpulang samada nak blender kasar atau halus kemudian tuang kedalam bekas...

2. Masukkan sedikit garam, perasa, serbuk penaik dan tepung. Gaul sehingga tidak lekat pada tangan. Kalo lekat, tambah tepung kanji lagi. Adunan jangan terlalu keras dan jangan terlalu lembik. Sedang² ler asal boleh uli...
3. Sapukan tangan dengan sedikit minyak. Ambil sedikit adunan dan hempaskan ke atas meja bersih agar adunan mampat dan lembut (kalo ada yang nak release tension bleh la sambil². Hehehehe). Barulah uli bentuk memanjang. Kalo ada mesin adunan yang sesuai tak perlu la hempas yer...
4. Dalam periuk, didihkan air bersama sedikit minyak agar keropok lekor tidak lekat antara satu sama lain. Kemudian masukkan keropok lekor tadi. Keropok lekor akan terapung di permukaan air apabila dah masak...
5. Bila dah timbul angkat dan tos. Sejukkan dan potong ikut citarasa memasing. Goreng dan siap untuk dihidangkan...

Untuk Bad, yang kat UK... resipi aku dah tempek... cuba arr... kalo ko malas cuba, suruh la chef umah ko buat... ekekke...

Pas dah sibuk menghempas kopok tu, mulalah malas nak masak2 bagai kan... so, dinner just Nasi Sup Ayam... wif telur masin n sambal kacang belen semalam... kan aku dah cakap, aku mmg tgh malas... hehehe... Aku n anak2 suka ajer sup2 nie... Mr I?... ehhehe, dah aku masak... kena ar jugak dia makan... :)

So, enjoyy... aku dah tak larat dah dok ngadap PC... nak landing kejap... sini baru kul 3.40 pagi... dah subuh dah... Japgi Mr Hubby nak pergi kejer, nak bangun balik... Sekian, Wassalam...

Saturday, July 11, 2009

Aku dan buku citer...

Salam...
Aku dan buku citer mmg tak boleh dipisahkan... sangatlah sukee... tapi buku tak cerita pun aku baca jugak... buku agama, parenting, resipi n motivasi pun aku baca... Don't be Sad versi terjemahan oleh
Aaidh ibn Abdullah al-Qarni, Membina cinta sayang oleh Dr HM Tuah Iskandar pun aku baca n buku2 Dr. Phil pun aku ader... Majalah pun aku layan... bukan setakat majalah, katalog pon aku boleh telek berjam2... tak senonoh tul kan...

Tapi, tuk majalah... aku tak akan beli majalah tuk cerita dunia hiburan nie... malas aku nak beli semata2 nak baca gossip yang ntah apa2 tu... tapi kalau orang lain beli, aku baca ler jugak... nama aku nak beli, mahap ler... mmg aku takkan beli... kalau dalam majalah yg aku beli tu, tiba2 ader selit melit kisah2 artis tu aku tak kisah ler... tapi kalo nama nak beli URTV ker, Hai ke, Mangga ker... sorry to say ler... bukan jiwa aku.... majalah parenting, deco, kesihatan, fesyen or resipi in my list ler...

So, back to kisah buku cerita... kenapa ekk, aku suka sangat baca? sebab aku kuat berangan kot... macam2 angan2 sejak zaman muda remaja... ada angan2 yang jadik impian... ader impian yg jadik kenyataan... ader jugak yg tak kesampaian... macam2 ler kan... asam garam kehidupan... ada yang kita nak sangat... kadang2 kita tak dapat... sesungguhnya Allah lebih mengetahui apa yang terbaik buat kita... kita hanya mampu berusaha n berdoa...

Buku citer ni pun ada macam2 spesis... for sure la, aku ni type leleh2 nie... buku cinta ajerla keroje aku... tapi buku cerita thriller cam citer Ramlee Awang Murshid pun aku baca tau... huhuuh... membaca ni saja suke2... dalam buku citer ni, pasti ada moral yang nak disampaikan... walau secara langsung atau tidak... tema cinta pun bukan cintan-cintun ajer kan... ada gak kecintaan pada Allah yang maha Esa, isu2 kekeluargaan, persahabatan, kasih sayang sesama insan serta lain2... yang baik dijadikan tauladan... yang buruk kita jadikan sempadan... :)

So ni my first two collection of Alexandra Potter... sebelum ni tak pernah baca karya dia.. aku suke sebab bahasa dia mudah n senang nak faham... well, aku ni bukan pandai sangat BI... kalau digunakan perkataan yang pelik2 sofistikated sangat, memang la aku tak paham... hehhee... Me n Mr Darcy,,, Who's that girl? ... dua2 ni ader unsur misteri mistik sket la... maybe ni trade mark dia... Yang aku paling suke, cover buku dia... comel... putih bersih n simple... tak serabut...
Buku melayu yang sempat aku sapu masa balik cuti emergency aritu Cuma Dia oleh Norzailina Nordin, Bidadari Cinta oleh Samsiah Mohd Nor n Chinta oleh Norhayati Berahim... aku ni kalo baca buku mmg boleh sampai leleh air mata... ekekek... dah abis baca sume...
Ni plak buku citer kak Pija aka Rafizah Nordin aka Sofieza Iskandar... dua2 ni ader otograp dia tau... koleksi berharga nie... n citer dia, mmg best... kalau tak caya, sila beli n baca sendiri... Cupid Love n Meraih Cinta... buku Norhayati Berahim , Murni Kasih pun ada... semua ni koleksi yang aku sempat beli masa balik bulan 4 aritu... bukan yang baru2 nie... and, of coursela dah lama abis aku baca kan...
So, stok buku citer melayu aku sudah abis... tak dapekla aku baca lagi dah buat masa yang terdekat nie... lain ler, kalau ada yang baik ati nak poskan dekat aku kat sini... muahahha... so, yang tinggal 2-3 bijik buku citer inggeris yang aku belum baca... by Sophie Kinsella (yg ke-4 dlm koleksi) , Cecelia Ahern (ke-4 jugak) n Nora Roberts (tak ingat, sebab yg lain kat Msia) ...

Kat sini, kalo nak beli pon, buku citer inggeris la kan... mana plak depa juai buku melayu... kalo kat sini, better beli buku citer dari beli majalah Inggeris International tu... sebab majalah lagi mahal dari buku citer... tak berbaloi... So, ni yang baru aku start baca... biasanya 2-3 ari dah abis baca dah... sebab aku ni kalo dah start baca buku, sume kejer umah aku buat cepat2... siapkan awal2... pastu bolehla mengadap... huhuhu...
Sekianlah, ni jerla kisah aku dan buku cerita buat masa nie... ni salah satu aktiviti penawar kebosanan aku... huhhuuhu... sekian, wassalam...