Pages

Friday, April 23, 2010

.: Popia Basah & Kek Pisang :.

Salam...
Kembali bersiaran pagi Jumaat... sonoknya cuti bukan per, takyah sibuk2 nak siapkan budak2 ni pi sekolah n anto ambik kat lobi bawah nun... aparah punya ummi, nak anto ambik kat bawah pon malas... bukan malas apa, nak turun tu nak kena bersiap2 pulak... takkan nak turun kat bawah tu pakai baju kelawar or baju tidur kot ... mau kena sekeh... ehhee...

Ni alkisah semalam... Pn. Ema Murni kita ajak mai umah... dia wat makan2 sket sempena besday Anis, anak dara dia tu... aku pon tak tau nak buat apa asalnya... tup2 Pn. Dayat plak dok sebut2 popia basah... adoila, mabuk aku... bukan mabuk alahan... tapi, mabuk makan... ehehe... pantang dengar org sebut bab makan2 jer... mulalah sume dok dalam waiting list... ehehe... pastu, apa lagi... pas budak2 ni balik sekolah petang tu, aku pon wat la projek ni...

So, jadilah popia basah yang tak berapa nak ensem... kulit dia, ada yang tebal... ada yg nipis... tak rata... tak lulus2 lagi... ni 2nd time la aku wat... gayat sungguh... tapi, lepaslah kempunan aku walaupun hasilnya tak seberapa... nasibla, sapa yang makan tu ek... kalo tak memenuhi selera anak tekak, mahap la yer... makcik budak baru belajar... :)

Gambar kat bawah ni, popia yang dah kena ngap kat umah... ada belen sambal dia sesudu dua, aku lenser la atas popia tu... tabur bawang goreng n kacang goreng tumbuk sket... yang bawak pi umah ema, sume plain ajer... takder sambal atas dia... sebab sambal dah tak cukup... huhuhu... ampun la kekawan...

Resipi asal dari kak Umie-e ... mekasih yer kak... daku suka sangat...




Bahan-bahan ( 12 keping ) ...

  • Bahan untuk kulit*
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 biji putih telor
  • 3/4 cawan air
  • 2 sudu makan cuka
  • secubit garam

  • Bahan untuk inti** (boleh buat inti ikut suka atau cara tersendiri)
  • 1/2 biji kobis - diricih halus
  • 3 biji sederhana besar carrot - disagat halus
  • 1 biji sederhana bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu makan udang kering
  • garam secukupnya
  • minyak untuk menumis
  • **Blend bawang besar+bawang putih+udang kering. Panaskan sedikit minyak dan masukkan bahan blend tadi. Kemudian masukkan sos tiram + garam. Kemudian masukkan sayuran dan masak hingga layu.

  • Bahan untuk sambal***
  • 15 tangkai cili kering
  • 1 biji bawang besar
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 sudu besar gula perang
  • 2 sudu besar kicap manis
  • minyak untuk menumis
  • garam, perasa dan bawang goreng secukupnya
  • *** blend cili kering+bawang besar +bawang putih. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan blend hingga garing. Masukkan kicap dan gula perang + garam dan perasa.

Cara-cara...

  1. Campurkan kesemua bahan dalam mangkok adunan
  2. Gaulkan (macam buat cokodok) kemudian tutup dan biarkan sebentar sekurang-kurangnya 1/2jam
  3. Ambil sejemput dan lenserkan ke atas kuali leper
  4. Buat dari arah jam
  5. Mulakan dari tepi dulu
  6. Kemudian sapukan bahagian tengah dengan sisa tepung yang masih ada di tangan
  7. Setelah rata - bulat >>> biarkan sampai tepung masak sebentar
  8. Angkat tepung yang telah masak dan letakkan dalam pinggan . Boleh disusun berlapis2 (tak lekat)
  9. Ambil sekeping kulit popia dan sapukan dengan sedikit sambal
  10. Letak satu sudu besar inti dan taburan bawang goreng
  11. Lipat macam biasa dan gulung
  12. Sedia untuk dimakan :)

Kalau nak tengok cara bergambar buat kulit dia... tengok kat sini link asal SINI yer... untuk popia ni, aku tambah sket kacang tanah goreng yang ditumbuk... pas tabur bawang goreng masa letak inti tu, tabur gak sket kacang goreng tu...

Pastu, dalam dok godek2 popia , godek gak kek pisang sket... dari minggu lepas nak makan kek pisang... tapi, tiap kali pi kedai cari pisang yang dah uzur sket, takderla plak... sume segar bugar jer... last2, beli gak n peram jerla... sampai dia dah uzur sket... memang dah plan, nak wat ari rabu kek pisang tu... kebetulan lak, Ema ajak mai umah... alang2, bawak sekali la... boleh la nak merasa sorang sket... walaupun kek bodo2 jer kan... hehehe...



Best betul makan kat umah Ema... bihun sup you... tanpa segan silu, 2 round aku pekena bihun sup tu... ehhee... terima kasih daun keladi... bebila, meh la plak datang umah kami... :) Sekianlah, tuk arini... ni entry last minggu ni kot... pasni nak rehat jap seminggu dua .. ada urusan sket... dah setel nanti, Insyaallah kalo panjang umur, kita jumpa lagi... jangan rindu2an okey... ada ke orang nak rindu? don't dream la bebeh... sekian, wassalam...

Thursday, April 22, 2010

.: Seri Kaya Karamel & Lontong :.

Salam...
Selamat ari Khamis... at last, dah sampai weekend... selepas hari2 weekday yang memenatkan... ke hulu ke hilir ... uruskan macam2 hal... Kad ATM yang kena telan la... apa la... huhuuhuu...

Okey, meh kita citer masak2 n makan2 lagi... nak citer banyak2 cam letih la plak arini... huhuuh... so citer sket2 jerla yer... tergerak hati nak wat sekaya ni, gara2 wat roti bun pandan tu la... godek2 peti ais, rupanya kaya makcik dah abih... adoilaa.... godek2 kotak2 stok dari Msia pun, takder dah gak kaya tu... dah abih rupanya... makcik lupa... dah teringat tu, terus la godek2 cari resipi sekaya ni... memang dah lama nampak resipi ni... tapi dok KIV la sebab stok ada lagi... ni dah yilek, kena gak ler merajinkan diri yang memangla tak berapa nak rajin ni kan...

Hasilnya... tadaa.... tak nampak smooth sangat la kaya ni... naper ntah... orang yang tukang kacau kaya ni, tangan tak bedung kot.. hehhee... anyway, rasa memang sedap... cam En suami cakap... Ada la rasa kaya la ... ehehhe... abih tu, takkan wat kaya rasa jem stoberi kot cik abang oii ... maknanya tu, memang jadi la kaya daku tue... :)

So, sapa nak cuba, ni resipi asal nyer o.k ... from My Resipi ... oleh CMG kita yg femes tu... halal ek Cik Mat...

.: Seri Kaya Karamel:.


Bahan-bahan...

  • 3 biji telur Gred A
  • 300 ml pati santan
  • 240 g gula pasir
  • 2 helai daun pandan, disimpul
  • UNTUK KARAMEL:
  • 60 g gula pasir
  • 125 ml air panas

Cara-cara...

  1. Satukan telur, gula dan pati santan dalam satu bekas, kacau menggunakan whisk hingga gula hancur. Tapis adunan ke dalam periuk.
  2. Masukkan gula pasir ke dalam periuk lain dan tenggekkan atas dapur. Masak hingga gula mencair, kacau selalu. Bila guna menjadi perang, perlahan2 masukkan air panas dan terus mengacau. Matikan api.
  3. Kacau adunan no 1, dgn whisk dan masukkan karamel tadi sambil terus mengacau. Masukkan daun pandan dan masak atas api sederhana sambil terus mengacau dengan whisk sehingga adunan menjadi pekat. Berhati2 kerana adunan yg pekat akan memercik semasa proses memasak. Sejukkan sebelum disimpan dalam bekas botol.


Aku ada ejas sket resipi ni... daku guna gula putih campur gula perang... pastu, pandan daku cam tak berapa nak wangi dah... daku letak gak few drops esen pandan... pastu, tambah satu sudu tepung gandum yang dibancuh dengan sedikit air... nak bagi pekat sket... terpulang la nak ikut mana pon kan... takder banyak beza pon... tapi kesimpulannya mmg sedap you... sapa dok luar Msia yang teringin nak makan kaya, tapi takde jual kat kedai boleh la cuba resipi ni... :) yang dok Msia pon apa salahnya nak cuba buat kan... tapi kalo daku kat Msia, mau pi kedai boli ajer... ehehe... mmg tak rajin ooo...


Ni plak lontong ari apa ntah... ada belen sambal bilis sket sebelum tu... so, wat lontong makan ngan sambal... stok tempe pon mmg dah beli siap sebelum tu... cili merah jer takder... cili merah kat sini bermusim... kadang2 ada... kadang2 tak jumpa... nak tanam sendiri, tak cukup tanah... ehhee... alasan jerla tu... so, ganti gan cili kering belah dua jerla... nasi impit segera pon takder dah... so, pepandai la impit sendiri ekk...

Layan jerla ekk... jumpa lagi... sekian, wassalam...

Friday, April 16, 2010

Bun Manis Pandan & Bubur Pulut Hitam ...

Salam...
Kembali bersiaran... setelah few days dok tangguh2 projek meroti... akhirnya... semalam dapat gak melangsaikan... wat minum petang... nyum nyum sedapp... angkat bakul sudahh... ehhee... kalo ikutkan hati aku, aku suka letak inti... kena plak inti kaya... adoila... sure sedap n wangi jer... tapi budak2 ni, kalo ada inti abih dikoreknya nanti... so, better wat kosong jer... rasa nak makan ngan kaya nanti, sapu jerla kat tengah dia... huhuu...

Kalo citer bab roti bun nie, teringat pulak zaman dulu masa study... giler makan roti Sweetie tu... inti ceklat ker... kaya ker... kelapa ker... yang paling aku suke, pandan kaya... fuhh... shedapp... minum ngan Teh O suam lagi sedap... skang ni pun, kalo balik kampung jer sure beli gak roti tue... sebab anak2 pun suke... :)



Kali ni wat roti guna water roux... takder dah pakai bread improver or softener... tq to Kak Ida Zubir yang bagi resipi... guna resipi doh asas jer... just tambah pandan emulco sket... pewarna hijau sket... dan serbuk santan... bau semerbak... kanak2 ni pon kemain laju makan... makan lak masa suam2... mmg lembut n gebus... water roux tu ada lagi sket... sok lusa kalau rajin boleh meroti lagi...

Resipi nyer kat sini ek... ni resipi doh asas jer... kalo nak letak inti ker... perasa ker... kaler maler ker... ikut suka la yer...

DOH ASAS ROTI ...

  • 250 g terpung roti
  • 1 1/4 tsp yis serbuk
  • 50g butter
  • 3 tbsp gula ( daku tambah lagi 1 sudu lagi sebab nak manis sket)
  • 120ml susu segar
  • 1/4 garam
  • 2 tbsp water roux (25g bread flour + 125 ml water > di masak dengan api perlahan sehingga pekat sedikit... agak2 la yer... )
Cara-Cara ...

1. Rendam yis dlm susu segar dan tunggu sehingga berbuih... Kemudian masukan gula ...
2. Dalam bekas adunan, campur semua bahan lain dan gaul sebati...
3. Akhir sekali masukan bancuhan yis tadi.. Uli sehingga doh tidak melekat di tangan...
4. Tutup doh dan biar naik sehingga 2 kali ganda...
5. Tumbuk doh untuk keluarkan angin... Bahagikan doh dan bentukkan ikut bentuk disukai...
6. Lenserkan loyang pembakar... Susun doh yang telah dibentuk...
7. Rehatkan doh sebentar supaya doh naik sedikit lagi ...
8. Spray/sapukankan permukaan roti dengan air ataupun susu segar... agar roti tidak terlalu kering...
9. Bakar di dalam oven yang telah dipanaskan 180 Cel selama 20-25 minit atau sehingga masak...
10.Selepas masak, sapukan permukaan roti dengan sedikit butter supaya ia berkilat...



Aku ikut cam kak ida... tambah extra 1 sudu besar gula... sebab nak bagi manis sket... sebab nama pun bun manis... kalo tawar, kureng la syiook... tapi bukan la manis cam gula tu pon kan... just ada rasa bun manis la... ehehe...

Ni plak bubur pulut itam hari apa ntah... pes time buat... rupa2nya budak2 suka la plak... masa bubur tu dah abis pun, Irdina tanya lagi... ehhe... len kali ummi buat lagi yer manja...


Hari Khamis tu, International Day kat sekolah diaorang... so, pakai baju kebangsaan la depa... nasib baik la baju tu muat lagi... posing sebelum gi skul... Si Irfan ni, kalo amik gambo suke nak kembang2 idung... baper kali dah pesan... hehhee...


Sekian, pot pet ari nie... sok lusa la jumpa lagi... wassalam...

Wednesday, April 14, 2010

.: Soto, Tepung Pelita & Ole2 from Ema :.

Salam...
Salam ari Rabu... nak citer apa pun taktau... takder citer2 menarik... sedang2 aja...

Alhamdulillah, so far takderla mabuk2 apa... harap2 sampai bersalin nanti, sihat la sentiasa... kalau ikutkan masa mengandung yang lepas2 pun, alhamdulillah la memang takder mabuk2... cuma, jangan perut lapar sangat jer... kalo teramat lapar, mmg ada rasa mual la sket2... tapi takder la muntah2 ke apa... harap2 kali ni pon sama... cuma dulu, ada certain bau2 yang aku tak berkenan masa preggy... ada certain sabun mandi n sabun basuh... bau nasi tgh mendidih... bau bawang putih... harap2 kali ni, takderla yang pelik2... hehehe... tapi selera makan, jangan kata lah kan... masa tak preggy pon, kemain suka makan... dah preggy ni, macam2 nak dimakannya... adoila... tengok roti bun kosong ngan jem pon dah cam terliur2... hikhikhik... giler betul nafsu makan nie...

Actually masa preggy ni memang makan for two kan... tapi that doesn't means kuantiti makanan tu for two person... makan should be cam biasa jer... just, kualiti makanan yang kita ambik tu la kan... kena makanan yang berkhasiat... kalo makan2 banyak2 tapi jajan2 n kudap2 ntah apa2 tu... takder guna gak kan... tapi masalahnya, tu la yg aku suka sangat... kudap2... makan berat tu, mmg sekali sehari jer pon takper... so, skang aku puasa jer hari2... kecuali weekend... nak elak kudap2 dari pagi sampai malam tu la... lagipun, memang ada history darah tinggi masa preggy... so, bab2 makan ni memang kena jaga sket... tapi kadang2 tu terbabas jugak... huhuhu... tapi mmg kena increase sket kalori intake masa preggy... tapi tak banyak sangat la... 200-300 kcal per day... 200-300 kcal tu bukan banyak mana pon... toast kosong 2 keping dah cukup... huhuuu...

O.k ... lets citer masak2... takder masak beria pon kan... semalam masak soto ni... soto ni, nak buatnyer bukan susah kan... sup n nasi impit jer kan... nasi impit segera aku dah abis stok... so, kena la meng'impit' sendiri nasi tu... hehhee... yang malasnya ngan soto tu, eksesori dia ler... nak carik2 ayam... kacang goreng... bawang goreng... suhun goreng... sambal kicap... daun sup n bawang tu, takperla men racik2 jer kan... yang paling wajib kalo makan soto, mesti ada begedil/pegedil... kalo takder, memang la kurenng syiok... huhuu... layan jerla...


Pastu, kelmarin tetiba rajin plak... wat la sket tepung pelita nie... resipi amik kat MyR ... by Kak Yani... mahap la yer... tepung pelita versi ekspress... takder la sarung2 dia... daun2 bagai takder... boh dalam bekas jer... hihii... jadikla, wat ilang kempunan kan...


Ni plak ole2 dari cik Ema kita... dia baru balik makan angin kat Swiss, Amsterdam, London n Paris... tenkiu so much yer Ema... ingat juga kat Ayu... hiiihii... suka la baby dlm perut perut dapat makan ceklat sedap nie... hiii... FM dia pon sangatlah cantik... ada bunga tulip kesukaan I lagi... u olls jgn jeles yer... hihii... aku, nak sampai ntah bile la kan... amik berkat ole2 dulu... huhuh...




Sekian, borak2 tuk rini... nanti sambung lagi... chow cin cau... wassalam...

Saturday, April 10, 2010

.: Nasi Dagang, Bubur Nasi & Kawan2nya :.

Salam...
Salam ari Sabtu... hujung minggu takder apa plan pun... just keluar pusing2 sambil2 cari barang dapo jerla... Sabtu yang berbahagia ni plak encik suami kena kejer... tinggal la ari Jumaat jer ari tuk pusing2... ari sabtu, masa tuk ummi n anak2 bermalas-malasan di rumah... mmg la malasnya... sume rasa malas... malas nak bangun tido... malas nak ngemas... malas nak masak... adoilaa... apa punye penyakit ntah... tapi dalam malas2 tu, kena gakler godek2 mana yang patut... biasalah, kaum ibu ni... dalam, letih2, malas2, tapi kalo tengok umah selerak semacam jer, mana leh tahan wei... bukan la nak kemas or berkilat bagai kan... just, mana2 yang patutla... asal jangan serabut sangat udah...

Arini, pas Zuhur kuar kejap... angkut kanak2 ni pi beli groceries... sebab semalam kuar pusing2 tak sempat beli brg dapo... pusing2 cuci mata jer... so rini, kena gakler kuar... kudap2 bento kanak2 ni sume pon dah yilek... jadinya, alang2 dah kuar tu, aku just tapau jerla lauk siap... ehehe...

So, entry sederet cite masak2 seminggu...

Air yang sedap ini... chocolate ice blended wif cream... kaedah paling senang nak buat... ehehe... beli air kotak ceklat memana yg sedap... masuk dlm freezer... dah separuh beku, potong bucu kotak n tuang dalam cawan... pastu, picit krim n tabur serbuk koko... sedap oo... kos pon sgt murah dari beli kat kedai tu... :) krim tu, setong tu baru berapa kan... boleh buat berpuluh2 gelas... air kotak coklat sekotak, baru berapa... kalo rasa nak banyak, buat sekali dua kotak pon, still lagi murah dari yang beli kat kedai nun... hehehe...


Ni plak, tetiba teringin nak makan nasi dagang... tapi ikan tongkol takder la pulak... jadikla, nasi dagang gulai ikan tenggiri... huhuu... yg serdak2 atas tu, serunding ikan... buat petang tu jugak.. sedap gak makan ngan nasi dagang tue...


Ni plak wat bubur nasi sempoi... letak daging, kentang n carrot jer... wat breakfast semalam... makan jerla ngan serunding daging, ikan, kacang n bilis goreng ... tapi daun sup n daun bawang takder la plak... bawang goreng pun malas nak buat... ehehe... kalo ada lagi sedap... :)


Ni plak, tetiba angin nak makan nasi putih... gara2 dok teringat kat Wawa punya gulai ayam masak lemak cili api tempoyak... dia masak, masa pi makan kat umah dia sebelum dia back for good ritu... terliur la plak... ehehe... pastu just goreng telur dadar... potong sket timun wat ulam n goreng ikan masin... cukupp...


Ni plak wat minum petang ntah bila ntah... pastri puff tu beli jerla... letak cheddar cheese... letak sosej n gulung.... kelar2 atas dia... sapu kuning telur... tabur serbuk lada hitam n oregano... masuk oven.... hehhe... sedap gak o... masa nak makan, makan ngan sos cili pon sodap....


Okey, ni la entry masak2 sederet.... nanti minggu depan, ghajin tulih lagi... ehehe.... sekian, wassalam...

Monday, April 05, 2010

.: It's Positive, Syukur Alhamdulillah & Citer masak2 :.

Salam...
Selamat petang Isnin... esok start la rutin lama balik... rutin anto ngan ambik kanak2 naik bas... sejak balik dari umrah aritu, kanak-kanak ni memang dah start cuti sekolah... spring break 2 minggu... So, esok diaorang akan start balik sekolah... kanak2 ni memang dah tak sabo sangat dah nak pegi sekolah sebab, boleh main kat sekolah... ummi dia plak yang liat sebab dah syok cuti lama... since pergi umrah n sambung lak cuti sekolah 2 minggu... dah lama memalaskan diri... ehehehe...

Citer bab kanak2 nie... sebenarnya ada berita baik yang nak dikongsi bersama... ehehe... Irfan akan dapat adik... insyaallah... tapi nak citer banyak2 pun still awal lagi... baru 5 weeks + ... So, ini jerla yang mampu dikongsi bersama... apa yang mampu didoakan, agar baby ni membesar dengan sihat dan sempurna... semoga semuanya dipermudahkan & selamat semuanya hingga selamat melahirkan... Amin...

Positif tapi still kelabu2 asap...


So Tiny... 7 mm @ 4 weeks + ...

O.k, back to citer masak2... sejak dua menjak ni memang malas betul nak main masak-masak... badan ni cam yoyo... kejap naik... kejap turun... letih la makcik... ehehe... masak sket2 jer... last week, ada la masak sizzling yee mee... stok yee mee ada sket lagi yang angkut dari Msia ritu... nyum nyum nyum...


Pastu, Jumaat lepas saja suruh Ita & Family datang lunch kat umah... diaorang sefamily balik dari umrah hari Rabu pagi... tup2 tanya, hari Ahad dah nak back for good... mmg dah tau diaorang nak balik dalam masa terdekat ni... tapi taktau tarikh... tinggal berapa hari jer dia nak packing2 & kemas2 umah kan... so, ari Jumaat tu jerla ada masa terluang sket nak main masak2 sebab Mr I cuti kan... sambil2 tu, dia tolong kemas2 umah... tq yer laling... :) mujur jugak Ita takde plan nak kemana ari tu...

Memang aku takder masak beria pun... just masak nasi lemak, sambal bilis, sambal udang, ayam goreng berempah & eksesori lain nasi lemak jerla... simple2 jer... Ita datang lak, bawak kek batik n kuih seri muka pandan... sedapnya la... Mr Lim sefamily yg duduk satu buliding ni pun dtg gak... bawak ikan terubuk masin n kambing panggang ... sebab kitaorang pun dah tak sempat nak wat majlis farewell ke apa... just makan2 gitu jerla... kuih muih apa pun aku tak buat... just beli vanila butter cake sebijik... pastu, buah2... coklat2 tuk kanak2 & aiskrim... mmg kali ni, sume main beli jer... mmg malas tahap oltromen... sian plak ngan tetamu tue.... ehhee...

Ayam goreng berempah ... serdak dia ni, kena ngan nasi panas... shedappp...


Eksesori owg malas...


Masa aku tulis entry ni Ita & Iwan sefamily dah pun on the way balik bumi Malaysia tercinta... flight diaorang patut tengah malam tadi... tapi delay pagi nie... insyaallah sejam dua nanti, selamatlah landing bumi Msia ... pasni, takder la kawan aku nak main masak2... ilanglah aku sorang jiran yang aku dah anggap cam adik... yang sgt baik tu... huhhu... sedih... tunggu plak la, jiran baru yang akan ganti masuk umah Ita tu, yang jugak2 kawan2 sekroni secompany la... makin bertambah la malas aku nak main masak2... sebab takder kawan tukang makan... ehehe...

Sampai sini dulu... nanti ghajin cek tulih lagi... taktau la bila kan... sbb asyik malas ajer... ehehe... Sekian, wassalam...