Pages

Monday, July 16, 2012

Entri koboi campak-campak...

Assalamualaikum...

Selamat hari Isnin... Lepak sekejap depan lappy sementara tunggu helper kemas rumah... Helper pun bukan maid yang duduk sekali... Dia cuma datang seminggu dua kali untuk cuci dan kemas yang mana patut... Siap kerja dia balik... Sementara dia mengemas dan anak-anak masih lena diulit mimpi daku curi-curi masuk entry koboi sekejap... Ehehhee...

Cerita masak-masak dah tak tahu nak cerita apa... Masak pun sejak dua menjak ni main campak jer semua... Banyak yang order dan makan-makan di luar... Memang tak ada mood... Kononnya nak diet dek kerana berat yang turun naik sejak balik cuti-cuti Europe tempoh hari... Tapi baru nak diet dua hari, rasa nak makan pulak... Hai, nafsu nafsuuu... Ehehhee...

Ni masak-masak buat kanak-kanak... Pretzel... Budak-budak ni kalau asal ke Lulu hypermarket Qurain jer harus nak kedai pretzel depan tu... Sebijik dah 1kd atau RM 11... Kalau beli haruslah bukan sebijik kan... Sementara ada mood nak meroti daku buatlah sket dalam dua cawan tepung gitu... Ha, ambik... Dapat sebakul... Makan sampai nak tercabut gigi... Ehehehe... Bukan apa, bila panas memanglah sedap... Dah sejuk memang liat sikit... Tapi daku dah masukkan sikit water roux dalam resipi tu, maka kuranglah liat... Resipi daku google jer... Soft Pretzel... Daku tak share sebab belum berpuas hati dengan hasilnya... Kalau ada resipi yang ok yang daku dah cuba, daku share kemudian...

~ Cheesy pretzel ~



~ Oregano pretzel ~




Ini pulak laksa main campak-campak... Bertahun sudah tak buat laksa... Sampaikan stok laksa kering dalam simpanan dan pecah-pecah sebab pindah-randah... Daun kesum frozen adalah sikit agak-agak sekali je masak... Bunga kantan pun adalah dua batang dah lunyai sebab dah lama sangat beku... Campak ajalah asalkan ada bau... Ehehhee... Resipi biasa jer... Campakkkk...

~ Laksa ~




~ Eksesori seciput sebab yang nak makannya dua orang sahaja... Ehehee~



Ini pulak rojak buah untuk minum petang... Gara-gara malas nak goreng cekodok... Ehehhee... Petis dia tengah beku lagi... Dah gaul-gaul pun belum cair... Langsung tak nampak kuah petisnya... Petis dia homemade... Macam biasa, main campak jugak... 

~ Rojak buah... Kalau ada nenas dan pelam muda, lagi syokkk ~



Sampai sini dulu entri koboi kali ini... Insyaallah ada kelapangan berjumpa lagi... Sekian, wassalam...

8 comments:

  1. Assalamualaikum Amy,

    waduh rasa kak Nur mcm nk hulur pinggan aje...cantik nya gambar Amy nie...terpegun dn terguder akak!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hulurlah kak... saya bagi biskut kering kat akak... sebab entry ni semua dah basi... ehehehe...

      Delete
  2. salam aymy... lama beno juga aku tak menyinggah umah ko nih.. sampaikan ko dah tambah satu pon aku baru sedo... ishh ishhh... dasat aku nih.. hahahaha... nih klu nmpk anak aku dan dan tu jugak dier suh carik makcik anne...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Adoi kak, sampai hati ko... Anak kite dah besar dah... ahahahhaa... :)

      Delete
  3. Assalamualaikum Aymy,
    lama tak singgah sini..moga sihat sentiasa...rajinnya wat pretzel, akak ni ikut mood, kalau rajin jadilah apa yg dihajatkan..kalau mood malas dtng..satu apa pun tak jadi..he3...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam kak... Memanglah pun kak... samalah yang kat sini, yang sedihnya orang kat sini mood malas banyak sangat... ehehhee...

      Delete
  4. Assalam Aymy,
    sedap2 menu 'campak2' aymy kat atas tu ya..
    pada akak tak kisahlah kan..nak campak ke nak lontar, ke asal sedappp..hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kak Ayu, tulah kak... Mana yang sempat jer... Janji penghuni rumah ni kenyang... Kalau darurat tahap kemalasannya, tapau kedai la jawabnya...

      Delete