Pages

Tuesday, July 10, 2012

Prawn & Potato Fry...

Assalamualaikum...

Selamat hari Selasa... Seminggu lebih sahaja lagi menjelang Ramadhan... Semoga kita semua dipanjangkan umur dan diberikan kesempatan untuk menemui lagi Ramadhan kali ini... Insyaallah... Selamat Hari Lahir juga buat anakanda ke-2 Muhammad Irfan yang ke-7... Jatuh pada 4 Julai... Juga pada ibu mertuaku Saripah Halimah Bt. Syed Mokhtar yang jatuh pada hari ini... 10 Julai... Semoga kalian semua sihat sejahtera, dipanjangkan umur, dimurahkan rezeki dan dalam lindungan Allah selalu... Kami semua sayangkan kalian... :)

O.K, cerita masak-masak kali ini, udang dan kentang... Resipi daku kidnap dari rumah Love @ Love2cook... Tidak daku sangka udang dengan kentang kombinasi yang harmoni... Seriously, memang daku tak pernah cuba kombinasi ini sebelum ni... Resipinya simple saja, tapi memanglah sangat sedap makan dengan nasi panas... Tak payah lauk lain pun dah sedap... Ratah begitu sahaja pun sedap juga... :)


~Sedappp~



Resipi daku copy dari Love untuk simpanan daku... Tapi kalau kawan-kawan nak tengok resipi asal dan singgah ke rumah LOVE boleh ke link SINI... Tq yer LOVE for sharing... :)


PRAWN & POTATO FRY...



Ingredients :~

(A) Mix together


1kg medium shrimps ~ cleaned and leave the tail intact
1 tbsp chilli powder
1/2 tsp turmeric powder
1/2 tsp salt


(B)
3 medium potatoes ~ cut into cubes ( you may add more ) 
1/4 tsp fennel seeds 
1 large onion ~ sliced
3 cloves garlic ~ minced 
3 dried chillies ~ halved
3 sprigs curry leaves
salt
oil 


Method :~
  1. In a bowl, mix ingredients (A) and set aside for 15 minutes.
  2. Heat oil in a pan and fry the cubed potatoes until light brown. Drain on a paper towel.
  3. Stir fry fennel seeds, garlic, onion, dried chillies and curry leaves for 1 minute. Add in the marinated prawn.
  4. Stir and cook with lid covered for 3-5 minutes, stirring occasionally.
  5. Mix the gravy and add the fried potatoes. Add a little more salt if needed and mix thoroughly. 
  6. This dish is dry, so no water needed. Dish out to serve :)

~ Another angle ~



~ Jemput makan ~



Sampai sini dulu entri kali ini... Mr. I cuti hari ini sebab hantar repair kereta yang mana patut... Kereta dah tua dan macam-macam ragam... Ehehhee... Sementara beliau dah cuti, maka daku nak cari ilham ajak Mr. I pusing mana-mana... Ngeee... Jumpa lagi di lain entri, Insyaallah... Sekian, Wassalam...

2 comments: