Pages

Friday, April 23, 2010

.: Popia Basah & Kek Pisang :.

Salam...
Kembali bersiaran pagi Jumaat... sonoknya cuti bukan per, takyah sibuk2 nak siapkan budak2 ni pi sekolah n anto ambik kat lobi bawah nun... aparah punya ummi, nak anto ambik kat bawah pon malas... bukan malas apa, nak turun tu nak kena bersiap2 pulak... takkan nak turun kat bawah tu pakai baju kelawar or baju tidur kot ... mau kena sekeh... ehhee...

Ni alkisah semalam... Pn. Ema Murni kita ajak mai umah... dia wat makan2 sket sempena besday Anis, anak dara dia tu... aku pon tak tau nak buat apa asalnya... tup2 Pn. Dayat plak dok sebut2 popia basah... adoila, mabuk aku... bukan mabuk alahan... tapi, mabuk makan... ehehe... pantang dengar org sebut bab makan2 jer... mulalah sume dok dalam waiting list... ehehe... pastu, apa lagi... pas budak2 ni balik sekolah petang tu, aku pon wat la projek ni...

So, jadilah popia basah yang tak berapa nak ensem... kulit dia, ada yang tebal... ada yg nipis... tak rata... tak lulus2 lagi... ni 2nd time la aku wat... gayat sungguh... tapi, lepaslah kempunan aku walaupun hasilnya tak seberapa... nasibla, sapa yang makan tu ek... kalo tak memenuhi selera anak tekak, mahap la yer... makcik budak baru belajar... :)

Gambar kat bawah ni, popia yang dah kena ngap kat umah... ada belen sambal dia sesudu dua, aku lenser la atas popia tu... tabur bawang goreng n kacang goreng tumbuk sket... yang bawak pi umah ema, sume plain ajer... takder sambal atas dia... sebab sambal dah tak cukup... huhuhu... ampun la kekawan...

Resipi asal dari kak Umie-e ... mekasih yer kak... daku suka sangat...




Bahan-bahan ( 12 keping ) ...

  • Bahan untuk kulit*
  • 2 cawan tepung gandum
  • 1 biji putih telor
  • 3/4 cawan air
  • 2 sudu makan cuka
  • secubit garam

  • Bahan untuk inti** (boleh buat inti ikut suka atau cara tersendiri)
  • 1/2 biji kobis - diricih halus
  • 3 biji sederhana besar carrot - disagat halus
  • 1 biji sederhana bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 sudu besar sos tiram
  • 1 sudu makan udang kering
  • garam secukupnya
  • minyak untuk menumis
  • **Blend bawang besar+bawang putih+udang kering. Panaskan sedikit minyak dan masukkan bahan blend tadi. Kemudian masukkan sos tiram + garam. Kemudian masukkan sayuran dan masak hingga layu.

  • Bahan untuk sambal***
  • 15 tangkai cili kering
  • 1 biji bawang besar
  • 5 ulas bawang putih
  • 1 sudu besar gula perang
  • 2 sudu besar kicap manis
  • minyak untuk menumis
  • garam, perasa dan bawang goreng secukupnya
  • *** blend cili kering+bawang besar +bawang putih. Panaskan sedikit minyak dan tumis bahan blend hingga garing. Masukkan kicap dan gula perang + garam dan perasa.

Cara-cara...

  1. Campurkan kesemua bahan dalam mangkok adunan
  2. Gaulkan (macam buat cokodok) kemudian tutup dan biarkan sebentar sekurang-kurangnya 1/2jam
  3. Ambil sejemput dan lenserkan ke atas kuali leper
  4. Buat dari arah jam
  5. Mulakan dari tepi dulu
  6. Kemudian sapukan bahagian tengah dengan sisa tepung yang masih ada di tangan
  7. Setelah rata - bulat >>> biarkan sampai tepung masak sebentar
  8. Angkat tepung yang telah masak dan letakkan dalam pinggan . Boleh disusun berlapis2 (tak lekat)
  9. Ambil sekeping kulit popia dan sapukan dengan sedikit sambal
  10. Letak satu sudu besar inti dan taburan bawang goreng
  11. Lipat macam biasa dan gulung
  12. Sedia untuk dimakan :)

Kalau nak tengok cara bergambar buat kulit dia... tengok kat sini link asal SINI yer... untuk popia ni, aku tambah sket kacang tanah goreng yang ditumbuk... pas tabur bawang goreng masa letak inti tu, tabur gak sket kacang goreng tu...

Pastu, dalam dok godek2 popia , godek gak kek pisang sket... dari minggu lepas nak makan kek pisang... tapi, tiap kali pi kedai cari pisang yang dah uzur sket, takderla plak... sume segar bugar jer... last2, beli gak n peram jerla... sampai dia dah uzur sket... memang dah plan, nak wat ari rabu kek pisang tu... kebetulan lak, Ema ajak mai umah... alang2, bawak sekali la... boleh la nak merasa sorang sket... walaupun kek bodo2 jer kan... hehehe...



Best betul makan kat umah Ema... bihun sup you... tanpa segan silu, 2 round aku pekena bihun sup tu... ehhee... terima kasih daun keladi... bebila, meh la plak datang umah kami... :) Sekianlah, tuk arini... ni entry last minggu ni kot... pasni nak rehat jap seminggu dua .. ada urusan sket... dah setel nanti, Insyaallah kalo panjang umur, kita jumpa lagi... jangan rindu2an okey... ada ke orang nak rindu? don't dream la bebeh... sekian, wassalam...

5 comments:

  1. salam...huyoo...awak buat popia basah ek..bestnyer actually sy dh usha resepi nie kt my resipi.com tue b4 this tp tk buat2 lagik..huhuhu..k la mahu buat la this week...terliur tgk kat sini huhuhu..tk cre yer =)

    ReplyDelete
  2. Salam Pengenalan Aymy..Saya Dayang Dari Shah Alam ingat nak buat tapi tengok bahan2nya emmm kiv dulu la

    ReplyDelete
  3. tgk kak ayu masak2 ni balik sure otai gile bleh bukak restoran kot

    ReplyDelete
  4. salam aymy..poberet atie popia basah nie...selalu beli kt pasar jer..

    ReplyDelete
  5. Salam. Sedapnya popia tu. Kalau dapat lah 5 gulung, alangkah bestnya!

    Kalau Aymy ada kelapangan, sudi-sudikanlah ke rumah mama dah collect award untuk blog Aymy ye.

    ReplyDelete