Pages

Tuesday, June 08, 2010

Air Soya homemade...

Salam...
Sambung balik kejap... japgi pas kemas2 sket n wat kejer sket2 nak kuar jap... jalan2 cuci mata... bawak Irfan sekali... sebab dia ponteng sekolah... kawan2 kat sekolah tinggal 2-3 orang jer yang datang... yg lain sume dah cuti awal... kat sini mmg gitu... pas abis jer exam ker, apa ker, sume dah tak mai sekolah... dia nak pi sekolah pon dah takder mood, sebab kawan nak main dah takder... dok umah tgk katun lagi best... ahaha... so, ada la kawan teman jenjalan kang...

Air soya ni buat semalam... puas gak cari merata kacang soya ni... at last jumpa gak kat Highway Market, Fahaheel. .. air soya kotak sini ada gak... tapi tak banyak pilihan n tak sedap la aku rasa... more like rasa susu... soya nyer tak rasa... dah le aku memang tak minum susu... ada gak air soya perasa ceklat, vanila n buah2an... adoila, mana besh... orang nak soya asli tu...

Dah ler mahal giler kan... sekotak besar sampai belas2 hinggit... kat Msia baru 2-3 hengget... tapi kalo tak jumpa kcang soya ritu, nak tak nak, kalo nk minum gak, kena gakler beli kan... duduk kat luar ni, kalo semua nak convert jadi RM, pakat takyah makan minum n pakai la... sebab byk benda yg mahal dari yg murah... tapi bila dah biasa dok sini, takdelah semua benda nak compare RM... kalo keperluan harian, compare jerla rege dari satu kedai ngan kedai lain... yg mana yg lebih valueable... kalo compare RM, mmg pakat tak jadi apa lah kan...

Meloncat masa jumpa kacang soya kat kedai tu... ingatkan tak jumpa dah... sebab dah survey 2-3 tempat, takde plak jumpa kcg soya tu... ehee... so, ni resipi dia yer... aku amik kat mana ek? lupa dah...


Bahan-bahan...

2 cawan kacang soya
Air secukupnya
Gula sesedap rasa
2 helai daun pandan (disimpul)

Cara-cara :
1. Rendam kacang soya semalaman... (selepas rendam, kacang soya akan kembang)
2. Ramas sehingga kulit kacang soya tertanggal... buangkan kulitnya...
3. Kisar 1 cawan kacang soya dengan 2 - 2 1/2 cawan air... ( ulang sehingga habis)
4. Tapis dan perah air kacang soya yang telah dikisar dengan penapis kain atau gunakan kain kasa ke dalam periuk...
5. Masakkan air kacang soya yang telah ditapis dengan daun pandan dan gula... (kalau nak buat air gula asing, boleh skip gula )

P/s: * Masak hingga mendidih gunakan api sederhana dan kacau selalu agar tidak berketul dan berkerak... berhati-hati agar air soya tidak membuak keluar...

Air ngan gula tu, boleh la ejas ikut suka... nak cair ker... pekat ker... manis ker... kalo nak wat air gula asing pon boleh... so, air soya tu biar kosong jerla... takyah letak gula... aku letak gula sket jer masa masak air soya tu... bagi rasa sket2 jer... nak manis lagi, aku tambah air gula kemudian... sebab aku paling suka soya ngan gula merah... wangi jer rasa dia... sebab tu wat air gula asing... nak tambah air gula merah ker, gula putih ker, aku tambah kemudian...

Air soya wif gula merah... slurppppppp....


Sekianlah tuk rini... nak wat kejer n out kejap... sekian, wassalam...

6 comments:

  1. Hi Aymy...hru doing? Belated Anniversary wishes ya! :D

    Homemade soy milk is the best kan! Love pun suke...that's my breakfast everyday! :d

    ReplyDelete
  2. wah! nmpak cam sedap je air tu. nak try la.. heheh..

    ReplyDelete
  3. nyum2,
    my peveret ayaq,
    ayaq soya,
    hehe..

    Jemput lawat blog saya,
    klik sini!

    ReplyDelete
  4. salam aymy..bestnya dapat gi jejalan kat paris..untung kan..

    ReplyDelete
  5. Love: Tq Love... mmg yummy... =)
    Princess Kawaii: try la... tak rugi...
    Zaid: =)... sedapp...
    Kak Ina KL : alhamdulillah... rezeki...
    Wafa: alhamdulillah... lega tekak...

    ReplyDelete