Pages

Monday, December 12, 2011

Masak apa-apa ajer...

Salam...
Semoga kalian semua sihat dan sejahtera hendaknya... Daku di sini, alhamdulillah baru sahaja pulih dari demam, selsema, jangkitan tekak, jangkitan mata dan batuk... Namun batuk masih lagi bersisa... Itu cuma ujian kecil yang Allah berikan... Alhamdulillah... Lama betul bertapa... Maklumlah musim sejuk, rasa nak berhibernasi ajer...

Okey, jom terus ke cerita masak-masak... As usual la, masak-masak semua main ikut sempat dan rajin ajerla... Ada masa ada masa, tapi tak berapa nak rajin... Ada masa, rasa macam rajin tapi tak sempat... Eheee... Macam-macam alasanlah makcik ni kan... :P

Agar-agar permata... Resipi agar-agar biasa jer... Cuma bahagian berwarna warna tu, diletakkan santan... Dan yang kosong tu hanya gunakan gula merah... Buatnya memang kena dua kali kerja lah kan... Siapkan dulu yang berwana, tunggu keras dan potong... Then baru diletakkan sekali dengan bancuhan agar-agar plain tu kan... Kids really love it... Sebab colourful dan diaorang memang suka agar-agar...





Sebelum dipotong...



Ini pulak kudap-kudap petang entah bila... Crispy Prawn... Udang bersihkan dan perap kejap dengan jus lemon, serbuk lada hitam, garam dan bawang putih parut... Lepas tu, keringkan sket... Ambil kulit popia, potong memanjang dan lebarnya agak-agak saiz udang... Kemudian potong jalur melintang di bahagian tengah... Gulung udang dan lekatkan dengan bancuhan tepung agar tidak tertanggal semasa menggoreng... Makan panas-panas sedapnya... Ranguppp... Tapi sesiapa yang sedang berdiet dan sewaktu dengannya, angkat kaki lah yer... Sebab for sure la berminyak kan, dah nama pun digoreng...




Ini lagi kudap-kudapan yang dibuat minggu lepas... Entah tetiba En. Suami tanyakan masih ada lagikah serunding? Daku pun hairan... Kenapakah? Rupanya beliau teringin nak makan karipap kecik-kecik isi serunding tu... Daku memang tak biasa buat... Cuba ajerlah... Yang bercintanya nak mengelim karipap yang halus-halus itu... Jari-jemari ni dah ler debab-debab... Punyalah leceh... Tapi, demi si dia... Gagahkan jugak... Ehehhee....




Yang ni pulak dinner last two week rasanya... Rasa nak makan western plak... Fish & Chip simple... Layankan ajer...



Another angle...



Ni menu last week... Butter rice dan eksesori... Cheesy Prawn Grilled dan Crispy fried chicken with sweet and sour gravy...






Sampai sini dulu entry masak-masak... Ada kesempatan dan ada cerita yang nak dikongsi, nanti daku update... Semoga hari anda sekalian baik-baik dan sejahtera hendaknya... Sekian, wassalam...