Pages

Tuesday, January 27, 2009

Biskut Bijirin Coklat Berganda...

Salam...

Muffin kelmarin dah abih... next resipi pilihan Irdina... dari buku koleksi Pa&Ma... biskut bijirin coklat berganda... memang la berganda coklatnya... kalori pun berganda... kalo yang makan si Irdina yang cekeding takpelah... tapi ummi dia yang dah terlebih saiz ni plak yang sibuk menguyah... nyummm3.. So ni yer resipi dia...

BISKUT BIJIRIN COKLAT BERGANDA...

Bahan-bahan:
  • 125 g marjerin/ butter
  • 85 g gula kastor
  • 170 g tepung serba guna-ayak
  • 30 g tepung jagung-ayak
  • 3 sudu besar bijirin sarapan pagi (ikut suka ler nak pakai apa... daku pakai coco pops kelloggs... kalo cornflakes ramas ler dulu ekk)
  • 1/2 sudu besar soda bikarbonat - ayak
  • 1 sudu besar serbuk koko- ayak
  • 4 sudu besar coklat cip putih ( daku pakai yang biasa nyer jer...)
  • *Hiasan: Kekacang yang anda suka dan coklat masakan dicairkan (double boil/ microwave) (daku pakai almond n walnut...)
Cara-cara:
  1. Lembutkan marjerin/ butter pada suhu bilik... Pukul butter dan gula sampai kembang...
  2. Masukkan bahan ayak, bijirin dan coklat cip...uli sehingga sebati...
  3. Canai atau terap ikut bentuk kesukaan... (daku malas.. wat bulat2 leper2 jer...)
  4. Tekankan kekacang di atasnya... Panaskan oven pada suhu 180 celcius... Bakar selama 20 minit atau sehingga masak... sejukkan...
  5. Apabila sejuk, hiaskan dengan coklat cair... ikut suka la nak lukis aper atas tu kan... (daku wat colereng2 jer...)
Sedap biskut nie... tak caya, cuba lah... yang paling best tu, rangup jer biskut dia... wat miskut raye pun bleh nie... tapi wat ler kecik2 sket kan.. yang ini, aku wat besar2... cepat sket abih adunan tue.. hahahaha...



Sekian... Wassalam...

No comments:

Post a Comment