Pages

Tuesday, January 06, 2009

Menu dinner hari nie...

Salam...

Entry masak2 arini simple jer.. Ni menu tuk dinner... Nasi goreng halia, keropok n udang celup tepung.. resipi nasi goreng amik kat blog k jun.. ampun cikgu, resipi dah ubah sket.. tambah bawang putih n kiub pati ikan bilis... ni cut n paste dr blog k Jun jer n dah edit sket...



NASI GORENG HALIA...

BAHAN-BAHAN:
  • 3 mangkuk nasi
  • 2 biji telur
  • sedikit garam n pepper
  • 1 inci halia-hiris halus
  • 2 ulas bawang putih-ketuk n hiris
  • 50gm ikan bilis-bilas
  • 3-4 sudu besar minyak bijan
  • bahan perasa:-
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1/4 sudu teh pepper
  • 1 sudu besar kicap cair
  • 1/4 sudu teh gula
  • sedikit serbuk lada hitam
  • 1 kiub pati ikan bilis

CARA-CARA:

1. Goreng ikan bilis hingga garing, ketepikan.
2. Panaskan minyak bijan, goreng halia ngan bawang putih hingga garing, angkat n ketepikan.
3.Tambah minyak bijan lagi, pecahkan telur n letak sedikit garam n pepper. masukkan nasi n kacau hingga rata. masukkan semua bahan perasa n goreng sebati.
4. Masukkan halia, kacau. masukkan ikan bilis, kacau lagi. angkat n hiaskan ngan daun ketumbar potong.

udang celup tepung pakai resipi sendiri..



UDANG CELUP TEPUNG...

BAHAN-BAHAN:
  • 10 ekor udang sederhana besar
  • 1 cawan tepung gandum
  • 2 ulas bawang putih - ketuk n hiris halus
  • 1/2 sudu teh serbuk cili & 1/2 sudu teh serbuk lada hitam - kalau nak pedas lg, blehla tambah
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh cuka
  • air secukupnya
  • sedikit garam
  • minyak untuk menggoreng.. deep fry
CARA-CARA:
1. Bersihkan udang...
2. Campur tepung, baking powder, bawang putih, serbuk cili, serbuk lada hitam dan gaul rata...
3. Masukkan air secukupnya.. agak2 macam bancuhan cucur...
4. Masukkan cuka. Kemudian, masukkan garam secukupnya..
5. Celupkan udang ke dalam bancuhan tepung... Goreng sampai garing...

So selamat menjamu mata.. nak jamu selera, kena la masak sendiri.. hehehe.. Wassalam...

1 comment:

  1. salam...duduk jauh kat luar negara mestilahk kena rajin memasak kan...

    ReplyDelete