Pages

Saturday, August 29, 2009

Kuih Lapis n Lontong...

Salam...
Selamat ari Jumaat... alhamdulillah rini dah semingu pose... yang paling aku tak caya, anak dara aku tue pose penuh... kurus2 dia pon leh tahan gak kan... alhamdulillah... kalo aku dulu, masa kecit2, sket2 merengek nak pose yang yok ajer... huhuuhu...

Keyla, ni cite masak ari Khamis... semalam aku tak masak... sebab ade jemputan makan2 kat embassy... laporan, later okies... Mr I yang tanya leh tak aku wat kuih lapis?... aku tak pernah buat pon... pes time la nie... biasa beli seketul dua ajer... dahnyer, mana nak pi tunjuk kat sini... tunjuk kat opis aku la jawabnya... ape lagi... aku pon trus godek2 la kat MyR tu cari resipi... jumpa resipi tulip77 nie... nampak menarik... so, aku pon godek2 kuih lapis pakai resipi nie... nak bancuh dia, senang bangat... nak melapis tu la bercinta sket... tapi sebab nak masak dengan penuh kasih sayang kann... ku gagahi jua... ekekke... ni la hasilnya yang tak seberapa... tang melapis aku tahan lagi... tapi nak motong bagi ensem, mmg tak lulus la kan... huhuhu...

Benonya wat lapis pink ijau... tapi ijaunye amat manja sekali... dah jadik pastel dah... dlm gambo nampak cam kelabu asap la pulak... nyampah tull... ekekke... so, resipi seperti di bawah... tq yer tulip77 for recipe...

Kuih Lapis...

Bahan-bahan...

  • 1 cawan tepung beras
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan gula (leh kurangkan klu x suka manis sgt)
  • 1 st garam
  • 2 paket santan serbuk( daku pakai 12 sudu besar serbuk santan )
  • 1 st minyak masak
  • 3-4 titik sirap merah perasa ros atau pewarna kuning/hijau etc.
  • 4 cawan air

Cara-cara...

  1. Dalam blender, masukkan gula,santan,tepung beras,tepung gandum,minyak,garam dan 2 cawan air. Blend hingga semua bahan bersatu & tak berketul. Panaskan air dalam kukusan.
  2. Keluarkan adunan dari blender & isi dalam bekas. Tambah lagi 2 cawan air,kacau rata.
  3. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Letakkan satu bahagian pewarna kuning & satu lagi dgn pewarna hijau. Kacau biar warna sekata.
  4. Utk memudahkan kuih ni dikeluarkan, sapu loyang dgn sedikit minyak dan letak plastik cling. Masukkan 1 cwn adunan warna kuning & kukus selama 5 minit.
  5. Lepas 5 minit,masukkan pula 1 cawan adunan warna hijau dan kukus selama 2minit. Kemudian selang seli warna hijau dan kuning hingga adunan habis.
  6. Lapis yg terakhir warna hijau dikukus selama 20minit. Bila dah masak alih keluar dari kukusan dan tunggu hingga kuih ni sejuk.
  7. Dgn hati2 tarik keluar plastik cling bersama kuih lapis tadi. Utk lebih kemas,kuih ini blh dipotong dgn benang dan setiap lapisan kuih ini blh dibuka :)
  8. * Jika guna loyang non stick, x perlu letak plastik cling, hanya sapu sekeliling dgn minyak
Kesimpulannya kuih ini amat sesuai dek tekak den... Mr I pon kate ada rase kuih lapis yang biasa beli tu... dan lapis dia boleh dibukak selapis demi selapis... kire ok la tu kan bg pes timer cam aku ni kan... hehhehe... sememeh tepi2 potongan tu, sila abaikan okeyyy...

Tuk makan yang berat sikit just wat lontong againn... anak dara yang gigih berpuasa tu nak makan nasi impit... so, buat ler lontong nie... nak wat soto, baru ajer makan mee sup kan... cam biasa, kuah tu masukkan jerla aper bahan2 yg ada... tak ada, skip ajerla... pastu, sambal ikan bilis tu, pakai leftover ikan bilis goreng bawang masa sahur... blend kasar... wat sambal, pastu masukkan jer ikan bilis leftover tu... tak membazir... hehhee... jimat stok ikan bilis... Pangkor mari ooo... hehehe...

Sekianlah makan2 tuk entry kali nie... esok Sabtu, Mr I kena kejer... nak masak aper? letihh makcik nak pikir... nanti sahur tanya la hb or kanak2 tu nak makan apa... malas nak pikir... huhuhu... sekian, wassalam...

3 comments:

  1. lontong pun lamaaaaaa tk mkn!! :D

    ReplyDelete
  2. Ijayuji: Ika, akak ni sokmo buat... sebab budak2 ni suke nasi impit... senang pon senang... hehhe...

    KOG: hehhe... tu la, menu kampung lak rini...

    ReplyDelete