Pages

Thursday, January 29, 2009

Sambal Tempoyak Ikan Bilis...

Salam...

Arini nak makan nasi putih plak... nak makan tempoyak la pulak... tempoyak ni kena jimat2 sket.. takut abih stok.. aritu bawak masuk pun kire nasib jer lepas... sebab imigresen tu dok sibuk borak2.. tak check beg tu pun... hehehe... kalo abih, kena cari la plak durian frozen... tu pun aku tak sure bleh wat tempoyak ke idak.. ader sesapa dah cuba, let me know okeyy... ada dua cara nak wat sambal ni.. nak goreng dulu ikan bilis tu pun boleh, taknak pun boleh... bahan2 dia sama tapi cara lain sket... tapi resipi ni tak pakai serai cam resipi2 yg lain tu... biasa aku wat yang tak goreng ikan bilis dia.. tapi arini aku wat yang digoreng dulu ikan bilis dia..


Bahan-bahan :

  • 2 genggam ikan bilis- dibersihkan
  • 5 biji cili api * - nak pedas bleh tambah
  • 1 btg cili merah *
  • 1/2 labu bawang besar *
  • 1 ulas bawang putih *
  • 1/2 inci kunyit hidup atau 1/2 st serbuk kunyit *
  • 1/2 labu bawang besar - di potong 8
  • 1 helai daun kunyit - dicarik
  • tempoyak ikut suka nak banyak mana... dlm 1 senduk ker...
  • garam secukup rasa (jgn manyak2.. ikan bilis dah masin..)
  • minyak

Cara-cara (Untuk ikan bilis yang digoreng...)

  1. Ketepikan 1 sudu ikan bilis .. Goreng ikan bilis sehingga garing... ketepikan...
  2. Kisar bahan bertanda * bersama 1 sudu ikan bilis yang diketepikan tadi..
  3. Tumis semua bahan kisar sehingga garing..
  4. Masukkan tempoyak... kacau sehingga naik bau...
  5. Tambahkan sedikit air... masukkan garam... masak sehingga naik minyak dan pekat...
  6. Masukkan daun kunyit dan bawang besar ... kacau rata... tutup api bila bawang besar dah layu...
  7. Last sekali, masukkan ikan bilis tadi.. kacau rata... siappp...

Cara-cara (Untuk ikan bilis taknak digoreng...)

  1. Kisar kasar ikan bilis dan bahan bertanda * ...
  2. Tumis semua bahan kisar sehingga garing..
  3. Masukkan tempoyak... kacau sehingga naik bau...
  4. Tambah sedikit air... masukkan garam... masak sehingga naik minyak dan pekat...
  5. Masukkan daun kunyit dan bawang besar ... kacau rata... tutup api bila bawang besar dah layu..siappp...
Sedap bangat kalau makan ngan nasi panas... makan plak ngan telur dadar... waduhhh.. alamatnya makan berpinggan2 la daku malam nie... Muahahaa...

Sekian, wassalam...

Kuih Bakar Pandan...

Salam...

Syukur alhamdulillah, suhu dah ok sket.. dah tak sejuk sangat... aku memang tak suka sejuk sangat... sejuk ala2 manja bolehla aku tahan... nyaman jer rasenya, aku suka ler... tapi kalo sejuk sampai ketaq lutut, tak sukeee... nak plak kena air... adoyaiii... malass... dalam sejuk2 n sejak dua menjak nie, aku suke sangat plak ngan wat masak2 guna perasa pandan.. entah naper ntah...

Aku sebenarnya jarang wat kuih muih tradisional or yang manis2 nie... sebab kuih manis2 ni Mr hubby kureng sket gemarnya... makan ler.. tapi sket2 jer.. sebab tu aku biasa wat kuih goreng2 or pedas2 jer.. tapi tekak aku ini rasa cam nak makan kuih bakar... tapi tak pernah buat... ni kira percubaan pertama aku ler... tapi alhamdulillah jadik la plak... sedap plak tu... angkat bakul lagiii... kalo mama dengar ni, sure bangga... tak sangka anak dia dah pandai wat kuih bakar... adahal buat dia, teramat ler senang ... ahakss..

Kredit to empunya resepi kat MyR tu.. Zana08... sume ngam2 jer.. lembut dia.. rasa dia.. lemak dia.. aku ikut resipi tu 100%... tapi tambah sket esen pandan... nak buang bau telur tu...pewarna dia aku pakai pandan emulco.. lagipun stok daun pandan aku tinggal sket jer.. bau pun dah kurang mengancam... kalo tak tambah kang takut bau pandan dia kurang... mana best kann...

Ni la resepi dia... aku kopipes jerla yer...


Bahan-bahan:

  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan air pandan
  • 1 cawan santan
  • 1 cawan susu cair (sejat)
  • 3 biji telur
  • Sedikit pewarna hijau
  • Sebagai hiasan- sedikit bijan jika suka

Cara-cara:

  1. Masukkan semua bahan ke dalam blender kecuali bijan
  2. Blender hingga sebati
  3. Sapukan loyang dengan sedikit minyak dan tuangkan bahan tadi kedalamnya.
  4. Taburkan bijan (jika suka)
  5. Bakar 40 minit pada suhu 180c/ hingga masak.
Kan daku dah kater.. senang kan nak buat dia.. selamat mencuba... Sekian, wassalam...

Mee goreng...

Salam....

Semalam aku takder mood nak men masak2 bagai... tuk dinner just masak mee goreng jer.. tu pun mee goreng bodo2 jer.. campak, campak n campakkkk... siapppp... jom makan... resipi takyah ler yer.. wat malu jerrrr... tapi, yang penting darlingku makan bertambah... sedap ler tuu.. sedap ker lapor bangattt... hehhehe...

Sekian, wassalam...

Tuesday, January 27, 2009

Biskut Bijirin Coklat Berganda...

Salam...

Muffin kelmarin dah abih... next resipi pilihan Irdina... dari buku koleksi Pa&Ma... biskut bijirin coklat berganda... memang la berganda coklatnya... kalori pun berganda... kalo yang makan si Irdina yang cekeding takpelah... tapi ummi dia yang dah terlebih saiz ni plak yang sibuk menguyah... nyummm3.. So ni yer resipi dia...

BISKUT BIJIRIN COKLAT BERGANDA...

Bahan-bahan:
  • 125 g marjerin/ butter
  • 85 g gula kastor
  • 170 g tepung serba guna-ayak
  • 30 g tepung jagung-ayak
  • 3 sudu besar bijirin sarapan pagi (ikut suka ler nak pakai apa... daku pakai coco pops kelloggs... kalo cornflakes ramas ler dulu ekk)
  • 1/2 sudu besar soda bikarbonat - ayak
  • 1 sudu besar serbuk koko- ayak
  • 4 sudu besar coklat cip putih ( daku pakai yang biasa nyer jer...)
  • *Hiasan: Kekacang yang anda suka dan coklat masakan dicairkan (double boil/ microwave) (daku pakai almond n walnut...)
Cara-cara:
  1. Lembutkan marjerin/ butter pada suhu bilik... Pukul butter dan gula sampai kembang...
  2. Masukkan bahan ayak, bijirin dan coklat cip...uli sehingga sebati...
  3. Canai atau terap ikut bentuk kesukaan... (daku malas.. wat bulat2 leper2 jer...)
  4. Tekankan kekacang di atasnya... Panaskan oven pada suhu 180 celcius... Bakar selama 20 minit atau sehingga masak... sejukkan...
  5. Apabila sejuk, hiaskan dengan coklat cair... ikut suka la nak lukis aper atas tu kan... (daku wat colereng2 jer...)
Sedap biskut nie... tak caya, cuba lah... yang paling best tu, rangup jer biskut dia... wat miskut raye pun bleh nie... tapi wat ler kecik2 sket kan.. yang ini, aku wat besar2... cepat sket abih adunan tue.. hahahaha...



Sekian... Wassalam...

Filet Ikan Berlada...

Salam...

Akhir2 nie memang payah ler nak jumpa ikan... kalo ada pun, ikan yang aku tak kenal... dahler nama ikan tu tulih dalam bahasa arab.. manelah aku nak paham... bab2 mengecam ikan ni plak, memang aku failed... huhuu... setakat ikan kembung, kerisi, tenggiri, selar, cencaru, bawal, gelama, belanak(kedera), nyok2 n beberapa jenis ikan2 lain yang kat msia tu aku kenal la sket2... tapi kat sini tak banyak sangat ikan jenis2 tu.. yg ada pun kembung, kerisi, bawal, selar n belanak(kedera).. tapi kengkadang tak fresh... kengkadang tu langsung tak ada yg aku kenal... kalo beli pun taktau nak masak per...

Ader sekali tu, aku beli lauk kat Spice Island... Fish chilli... Sedap... pedas berapi... tapi best... dia masak guna filet ikan tu jer... so, semalam masa beli brg dapur tu, beli sekali la filet ikan... nak try masak cam yang dia masak... bahan2 dia aku agak2 pas puas aku belek2 lauk tu... arini aku dah wat eksperimen... bolehla... ada la sket2 cam rase yang Spice Island tu ... tapi kureng pedas sket... hehehe .. masuk bakul angkat sendiri jerla kan... jgn mare... Sape nak try, silalah.. jgn memalu... ahakss...

FILET IKAN BERLADA...

Bahan-bahan:
  • 1 ketul filet ikan saiz besar - dipotong kecil
  • 1/2 labu bawang besar - dihiris
  • 1/4 biji capsicum hijau - dipotong dadu
  • 3 ulas bawang putih -kisar kering/ tumbuk
  • 3 btg cili merah -kisar kering/ tumbuk
  • 4 btg cili api (nak pedas lagi, bleh tambah) -kisar kering/ tumbuk
  • 1/2 inci halia -kisar kering/ tumbuk
  • 1 sudu besar kicap pekat
  • 1 sudu kecil lada hitam
  • sedikit garam, gula, serbuk kunyit
  • sedikit minyak
  • sedikit air
  • daun bawang - dipotong kasar
Cara-cara:
  1. Lumur ikan dengan serbuk kunyit, sedikit garam dan 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam... Goreng kekuningan dan angkat... ketepikan...
  2. Tumis bawang besar dan capsicum sehingga layu... ketepikan...
  3. Dengan menggunakan minyak goreng bawang tadi, tumiskan bahan kisar dan baki lada hitam tadi sehingga garing...
  4. Masukkan sedikit air... kacau... masukkan kicap pekat dan kacau lagi... masukkan gula dan garam secukup rasa... kacau...
  5. Masukkan bawang dan capsicum yang telah digoreng tadi... masak sehingga agak kering (kalau banyak air sangat, nanti filet tu lembik) ... tutup api... masukkan filet ikan tadi dan daun bawang... kacau rata... Siap tuk dihidang... makan pepanas memang bestt... lagi pedas lagi best tau...
Selamat mencuba... Sekian, Ma'a salama... Wassalam...

Sunday, January 25, 2009

Chocolate Chip Muffin...

Salam…

Cepat nya weekend ni berlalu.. esok dah mula minggu baru… weekend ni tak rasa cam weekend pun sebab Mr Hubby kene kejer…dok umah jerla… layan tv plak... Pastu, si Irdina belek2 buku panduan pemakanan anak sihat & pintar koleksi Pa&Ma… dalam tu ada sekali gambar ngan resipi... masa dia dok belek2 buku tu, cakap kat dia suruh tanda apa yang dia nak makan.. nanti ummi buat… of course le kalau umminye rajin la kan… kalo tak, nengok gambar jerla kat buku tu… hehehe.. banyak pulak yang dia tanda… tapi mostly cuppies/ muffin, biskut, sosej ngan desert la… main course langsung dia tak pandang… aduhai anak den, bile nak membesar nie…

So, to fulfilled her wishes, aku pun wat ler chocolate muffin... tapi aku campur sket coklat chip.. jadinya, chocolate chip muffin.. macam biasa la kan… kuantiti tepung dia aku kurangkan sket… tambah satu sudu kecil baking powder….n tambah coklat chip sesedap rasa… huhuu.. Ni resipi asal dia…

Chocolate Muffin…

Bahan-bahannya…

  • 310 g tepung serba guna -ayak
  • 200 g coklat masakan – dipotong kecil
  • 150 g mentega
  • 140g gula perang
  • 125 ml susu segar
  • 3 biji telur – pukul sket
  • 1 sudu teh serbuk koko -ayak

Cara-cara…

  1. Campur tepung, serbuk koko dan gula dalam satu bekas.. kacau sebati…
  2. Cairkan coklat masakan dan mentega (double boil/ microwave)…
  3. Masukkan adunan coklat ke dalam adunan tepung.. Kacau… Masukkan pulak susu ngan telur.. Kacau lagi..
  4. Panaskan oven pada 2000C . Masukkan adunan dalam bekas muffin.. Bakar selama 12-15 minit atau sehingga masak…
  5. Pastu, suka atilah nak deco cammana kan
Aku toppingkan ngan coklat masakan jer... tapi ada gak yang tak letak topping.. tabur badam panggang jer.. makan plain jer pun sedap… jadinya tuk bento Irdina esok, dah takyah nak pikir... for sure dia nak bawak muffin nie...

Ok…Selamat mencuba yea... Sekian, Ma’a salama… Wassalam…

Thursday, January 22, 2009

Sotong n udang percik & Potato wedges...

Salam...

Nak masak pe yer arini.. puas dah dok pikir n survey2.. tgk dalam esbok tinggal udang, sotong n ayam jer.. ayam baru jer makan.. malas ler... masak udang n sotong la pulak... ronda2 kat MyR.. jumpa resipi sotong percik ramadhan by rossitamz... tapi aku tak pakai pun cili merah sebab takder... pastu aku campur skali udang n sotong... walaupun sotong ku kecik ajer, tapi...best you...


Di kedingin petang ni, pikir plak nak makan per... arini nak wat yang simple2 jer... malas nak baking membaking... masa aku pun dok berlegar2 kat dapur yg sekangkang kera tu... tiba-tiba, aku teringat aritu kak fiza nordin wat wedges.. best gak tu.. ubi kentang banyak agi.. tapi aku ni anak murid derhaka.. tak ikut resipi pun.. rebus kentang ngan ngan serbuk lada hitam, lada putih n garam.. pastu, aku celup tepung kentucky jer (angkut dari msia) ... hahaha... sok tepung tu dah takder stok, baru aku pakai resipi tu yer.. ampun yer cikgu...


Best tul makan pepanas ngan sos cili, mayo n thousand island... kalo la dapat resipi cheesy yang macam kat kfc tu, lagila marveles kan... huhuhu... Ngap3... sambil layan cite korea kat KBS world... Sekianlah tuk hari nie.. An-nyŏng-hi ga-se-yo! (Good bye) ... Sekian, Wassalam...

Tuesday, January 20, 2009

Roti Nasi @ Roti Kaya Pandan....

Salam...

Arini tak masak pape special.. tapi, pernah ke aku masak special? huhuhu.. masak pun main campak2 jer... Menu arini, sambal tumis udang n masak lemak labu...

Semalam Mr. Hubby dok sebut2 pau pandan kaya yang pernah makan kat Vistana Kuantan dulu.. masa kami memuda dulu... memang la sedap, lembut, gebus n wangi pau dia.. makan plak masa suam2 kuku.. ahakss.. memang sangatla best... memang teringin sangat nak buat pau nie.. tapi pengukusnya plak takder.. dari hari ke hari nak beli, asyik tertangguh... maklumlah, kuar umah pun seminggu sekali jer... Kengkadang masa time kuar beli brg dapur tu, tak pergi la plak kedai yg jual alatan2 nie... yang elektrik punya, jumpa yg saiz kecik je... kalau nak letak loyang pun tak muat.. nak wat kek kukus pun tak boleh.. so, malas ler nak beli yg tu...

Jadinya.. dari tak merasa, aku wat ler roti pandan inti kaya... tapi pakai resipi roti nasi yang ambik kat MR.. Onigiri nyer.. just tambah pandan paste ngan letak inti kaya.. ni aku kopipes jerla resipinya... sedap roti dia.. tapi disebabkan aku pakai tepung gandum jer, agaknya sebab tu roti ni kurang gebu dari yang sepatutnya... setelah dibandingkan dengan kengkawan yang dah buat... next time, dah ada tepung roti dlm stok aku, aku akan wat lagi sekali... tapi tq bebanyak ye onigiri..

Bahan-Bahan...
  • 80 gram nasi putih
  • 100 ml air
  • 250 gram tepung roti
  • 60 ml susu segar
  • 4 gram dry yeast
  • 2 sudu besar gula
  • 20 gram butter atau marjerin
  • 1 sudu kecil garam

Cara-cara...

  1. Mula-mula aktifkan dry yis tu dgn 1\2 sudu kecil gula n tepung dan masukkan dlm air suam, tunggu hingga betul-betul berbuih.
  2. kemudian blender nasi bersama air dan susu hingga betul-betul hancur.
  3. masukkan yis, nasi yang telah diblender, marjerin, gula dan garam ke dalam tepung dan uli hingga tepung tak melekat pada tangan.
  4. rehatkan doh selama 1 jam dan setelah itu tumbuk doh keluarkan angin.
  5. kemudian terap doh memanjang dan lipat 3
  6. letakkan doh dlm acuan sandwish loaf dan biar hingga doh menjadi dua kali ganda dan setelah itu bakar pada suhu 190 darjah selama 25 minit.
  7. keluarkan dr oven dan glis roti tadi dengan butter utk dapatkan permukaan yang berkilat.
  8. sedia utk dimakan dan roti ni mmg lembut dan gebu sepanjang masa. Tak perlu guna pelembut roti atau pun bread conditioner. Selamat Mencuba.
Jadinya, dari pagi aku wat roti ni.. sampai ke petang, aku dok ulang makan jer.. dapat banyak ketul gak.. 14 ketul saiz sedang... muka aku pun dah sama tembam jer ngan roti tu.. hehehe.. dah memang sedia tembam n bulat.. nak wat camne.. sokla diet.. hahaha.. boleh ker? cam tak percaya jer... adoyaiii...

Mr hubby pun kata okla roti nie.. dalam dia dok kata ok nie, aku pun kate... disebabkan roti pun aku dah bleh buat, kenala belikan aku BM (bread maker- tapi rasanya sume owg tau kot) ngan pengukus tu... ahakss.. ayat bodekk... hehehe.. Dia ok jer... Tq la Mr Hubby for your support... kat sape lagi aku nak mintak kan... pada yang ada n yang sudilah kan... Ngeee... i takder gaji you... elaun yg Mr hubby bagi tu, nak simpan ler... asyik shopping jer.. bleh caya ker ayat nie... ahakss... azam tahun baru kot... aminnnn...

Sekianlah pok pek arini... ada masa aku taip agi... Wassalam...



Monday, January 19, 2009

Quiche n Popia goreng...

Salam....

Arini pun tak masak berat tuk dinner.. Mr hubby bagi green light.. esok la baru masak nasi ngan lauk pauk... Arini nyer dinner sup cendawan ngan chicken n mushroom quiche.. quiche ni macam pai la jugak.. filling dia, telur + susu + sayur+ cendawan+ chicken frankfurter.. resipinya nanti lah yer.. malas nak taip...
Minum petang arini goreng keropok ikan ngan wat popia goreng.. dua2 tu feveret Mr Hubby.. lama gak dah tak buat... Popia goreng arini pun buat inti lain sket.. pakai carrot, ayam, buncis n telur jer... tapi sedap gak.. taugeh tak ada.. kalo ada jual pun malas nak beli.. sebab mahal n rasa dia pelik sket.. dulu pernah beli sekali.. bau dia kuat sangat.. mahalnya bukan main.. 2 genggam dekat RM10... huhuhu...
Keyla, nak gi klinik jap.. bawak bebudak nie... Irfan dah start batuk... Irdina batuk n selsema.. tak bleh lambat2 pi klinik, nanti takut melarat n takut Irfan tu semput... Sekian, wassalam....

Thursday, January 15, 2009

Sandwich Goreng...

Salam...

Ni main masak2 tuk minum petang.. sandwich goreng.. resipi yang senang jer.. inti dia boleh la wat paper inti yg disukai.. sambal ikan bilis ker.. sardin ker.. kaya ker.. paper jerla yg berkenan di hati.. aku wat inti sosej jer.. sebab malasss... hehehe.. minum ngan air nescaffe O panas... layannn...



Sandwich Goreng...

Bahan-bahan...

  • Bahan A…

  • 1 cawan tepung

  • Sedikit garam

  • Sedikit serbuk kunyit

  • ½ sudu teh cuka

  • 1 sudu marjerin

  • Air secukupnya

  • Bahan B…

  • 8 keping roti

  • 3 btg sosej – dihiris nipis

  • 1 keping cheddar cheese- dipotong kecil

  • 2 sudu besar sos cili/ ikut suka banyak mana

  • 4 sudu besar mayonis /ikut suka banyak mana

  • ½ sudu teh serbuk lada hitam / ikut suka banyak mana

  • Sedikit garam jika perlu


Cara-cara ...

1. Campur semua bahan A kecuali air.. Masukkan air agak2 bancuhan tu macam nak bancuh cucur… ketepikan…

2. Campur semua bahan B kecuali roti dan cheese..

3. Letakkan inti pada roti, kemudian letakkan sedikit cheese dan lapikkan roti.. potong ikut bentuk yang disukai..

4. Celupkan dalam adunan tepung.. goreng sehingga kekuningan.. angkat dan letakkan atas kitchen towel untuk serap minyak.. Sedia untuk dihidang…

Sekian... Jom minum.. Wassalam...



Daging Masak Merah...

Salam...

Hari ni pun takder mood sangat nak masak... tuk dinner masak nasi goreng n daging masak merah jer... Resepi daging masak merah ni ambik kat MR.. dari dyna ... Resepi ni pun copy paste jer.. Sedap gak daging nie... kalo makan ngan nasik putih pun sedap.. wat nasik goreng usa pun best nie.. tapi aku wat nasi goreng bodo2 jer.. campak jer pape yg ada.. hehehe...

Daging Masak Merah...

Bahan-bahan..

  • 1/2 kilo daging dipotong nipis n direbus dengan pewarna merah sehingga lembut
  • 1 bijik bawang besar dimayang
  • 1 bijik cili capsicum hijau
  • 1 cm halia
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 sudu besar sos cili, 2 s/b sos tomato n 2 s/b sos tiram.. klu suka bleh lebih2 kan ikut citarasa
  • garam secukup rase...
  • klu ader.. bleh letak kacang buncis.. daun bawang n daun sup...

Cara-cara...

  1. Tumiskan bawang besau.. bawang putih n halia sehingga kekuningan
  2. Masukkan sos cili, sos tomato n sos tiram... klu kering taruk air skit... klu suka berkuah bleh taruk banyak skit... tapi jangan banyak ngat...
  3. Masukkan garam.. serbuk perasa klu suka bleh letak..
  4. Masukkan daging rebus tadi.. masak hingga sebati..
  5. Masukkan cili capsicum hijau tadi.. klu nak letak.. bleh masukkan kacang buncis.. daun sup n daun bawang..
Jom makan... Sekian, wassalam...

Monday, January 12, 2009

Cheesy Omelette...

Salam...

Ni breakfast pagi tadi.. Mr hubby tak kije arini.. sebab ptg kang dia kena pegi outstation ke Bahrain.. esok malam baru balik.. pagi ni bkfast simple jer.. Cheesy Omelette.. Sonang n sodap.. kanak2 ribena pun bleh buat... sesuai bagi mereka yang nak menambahkan inci kat badan tu.. tapi yang nak mengurangkan inci kat badan macam aku nie pun, main belasah jer.. patutla program diet asyik tergendala jer..

Lunch masak awal sket arini.. ayam masak merah n sup sayur.. leftover ayam masak lomak cili api n sambal bilis n kacang semalam ada sket lagi.. cukupla tue.. Mr hubby ni jenis tak pandai nak makan banyak jenis lauk.. serba satu cukup.. kalo tak, kang dia pening nak makan lauk apa.. wakaka.. memang sonang la kojo den kan.. hehehehe...

CHEESY OMELETTE...

BAHAN-BAHAN:
  • 4 biji telur
  • 1/2 labu bawang besar -dipotong dadu
  • 1/4 bj capsicum -dipotong dadu
  • 3 bj cendawan butang -dihiris nipis
  • 1 btg sosej -dihiris nipis
  • 1 kpg cheddar cheese - dipotong kecil
  • 2 sudu susu segar/cair
  • garam, serbuk lada hitam, serbuk lada putih
  • 2 sudu minyak zaitun
CARA-CARA:

1.Pukul telur dengan sedikit garam dan serbuk lada putih... tambah susu n pukul lagi...
2.Panaskan minyak zaitun... Api sederhana... Tumis bawang besar dan capsicum sehingga sedikit layu...
3.Masukkan cendawan butang dan sosej... Masukkan serbuk lada hitam secukup rasa.. Kacau hingga sosej agak masak...
4.Tuangkan telur yang telah dipukul tadi... Dadarkan.. Kemudian, taburkan cheese... Bila telur dah nak dekat masak, lipat dua telur... Angkat bila telur dah masak... Nak lembap ke, nak garing ke, ikut suka anda... hehehe..

Sonang kan.. musti sape yg baca ni kate, ek elehh.. resepi kacang camni pun nak tulih ker.. tak kisahlah kan.. susah senang dikongsi bersama.. huhuuuhu... Sekian... Wassalam...

Sunday, January 11, 2009

Spaghetti n Puding Jagung...

Salam...

Lama tul tak makan spaghetti n puding jagung... Mr hubby kena kejer hari sabtu ni, walaupun kebiasaannya dia cuti.. Tengah hari makan apa yg ada jerla.. Dinner baru masak spaghetti ni n this puding... tapi puding dia kurang umpp sebab takder santan segar... pakai yg segera jer.. tapi still boleh ubatkan rindu kat puding nie.. tapi takleh challenge ler my mum nyer puding...



So, jom makan... Wassalam...

Nasi Lemak n Ayam Pandan...

Salam...

Siang ari Jumaat ni lepak2 jer kat umah.. malam kang baru nak pergi beli brg dapur... So, time weekend nie memang best la makan nasi lemak... Menu lunch, nasi lemak... Ayam pandan madu... n agar2 merah... agar2 ni Irdina yang request.. nak agar2 cam kat umah nenek.. actually, yg kat umah nenek tu pun, jiran yg bagi.. so layankan jerla... Nielah hasilnya...

Nasi Lemak...

Ayam Pandan Madu.. ni resipi main hentam jer (sebab bhn tak cukup) ... bawang putih, bawang merah, halia, jintan manis, jintan putih, ketumbar - diblend.. pastu gaulkan ngan ayam.. campur garam n serbuk cili secukup rasa.. campur madu.. pastu carik2an 2 helai daun pandan n perap sekali... lagi lama lagi best.. pastu balutlah ayam n goreng.. tu cara balut nak jimat daun pandan.. takut stok daun pandan abis.. sebab blum jumpa daun pandan kat supermarket n pasar..wakaka..

Agar-agar...

Sekian... Wassalam...

Thursday, January 08, 2009

Main masak-masak yang lepas2...

Salam...

Nie bukan baru punyer.. ni main masak2 yang dolu-dolu.. tapi tak sempat nak entry... selamat jamu mata.. dalam nie, ada gak gambar report yang aku anta kat MR... resipi yang kat MR aku dah link kan.. selamat mencuba...

Chicken mushroom pie... resipi dlm simpanan...

Ayam percik... resipi mama...


Buttered prawn...@ k jun ..

Lapis roti berdaging @ kak Umi-e...

Pizza home made @tulip77...

Kentang putar.. resipi kuah dia amik @ daunpandan...

Chicken Chop.. resipi kuah ambik kat @ acik yarn...

Tuna stick @ k Yani...

Ayam paprik @ K Yani...

Terima kasih tak terhingga kepada penyumbang resepi... Sekian, wassalam...

Wednesday, January 07, 2009

Soto la jugak...

Salam...

Mr hubby msg tadi.. dia kate, arini balik lambat cam semalam .. so tuk dinner arini, aku masak yang simple2 jer.. lagipun aku dok terbayang- bayang soto che'iza yang ditayangkan olehnya.. huhuhu.. nak meleleh air liurku nengok... terutama sekali begedilnya.. Pas check dlm peti ais, brg2 nak masak ada.. kecuali taugeh.. taugeh tu ada jual kat supermarket.. tapi mahal, ya ampunn.. 2 genggam dekat sepluh hengget.. tak hingin aku nak beli.. lagipun kalo aku makan soto kat memana, memang aku tak makan taugeh tu.. hahaha..

Tapi, tetiba masa tengah dok masak kuah dia, aku teringat la plak, cili api or cili merah takder.. yg ada cili ijau n cili benggala tu jer.. aaiseyy.. camne nak buat sambal kicap nie.. kalo tak pedas kurang kick la.. last2 kuar mentol.. pakai serbuk cili jerla.. huhuu.. tak pernah buat dek orang.. takper, bleh masuk rekod, akula org pertama yg wat camtu... nak wat camne, darurat..

So layan jom soto yang aku wat main bedal jer n begedil nie...



Sekian, wassalam...

Tuesday, January 06, 2009

Menu dinner hari nie...

Salam...

Entry masak2 arini simple jer.. Ni menu tuk dinner... Nasi goreng halia, keropok n udang celup tepung.. resipi nasi goreng amik kat blog k jun.. ampun cikgu, resipi dah ubah sket.. tambah bawang putih n kiub pati ikan bilis... ni cut n paste dr blog k Jun jer n dah edit sket...



NASI GORENG HALIA...

BAHAN-BAHAN:
  • 3 mangkuk nasi
  • 2 biji telur
  • sedikit garam n pepper
  • 1 inci halia-hiris halus
  • 2 ulas bawang putih-ketuk n hiris
  • 50gm ikan bilis-bilas
  • 3-4 sudu besar minyak bijan
  • bahan perasa:-
  • 1/2 sudu teh garam
  • 1/4 sudu teh pepper
  • 1 sudu besar kicap cair
  • 1/4 sudu teh gula
  • sedikit serbuk lada hitam
  • 1 kiub pati ikan bilis

CARA-CARA:

1. Goreng ikan bilis hingga garing, ketepikan.
2. Panaskan minyak bijan, goreng halia ngan bawang putih hingga garing, angkat n ketepikan.
3.Tambah minyak bijan lagi, pecahkan telur n letak sedikit garam n pepper. masukkan nasi n kacau hingga rata. masukkan semua bahan perasa n goreng sebati.
4. Masukkan halia, kacau. masukkan ikan bilis, kacau lagi. angkat n hiaskan ngan daun ketumbar potong.

udang celup tepung pakai resipi sendiri..



UDANG CELUP TEPUNG...

BAHAN-BAHAN:
  • 10 ekor udang sederhana besar
  • 1 cawan tepung gandum
  • 2 ulas bawang putih - ketuk n hiris halus
  • 1/2 sudu teh serbuk cili & 1/2 sudu teh serbuk lada hitam - kalau nak pedas lg, blehla tambah
  • 1 sudu teh baking powder
  • 1 sudu teh cuka
  • air secukupnya
  • sedikit garam
  • minyak untuk menggoreng.. deep fry
CARA-CARA:
1. Bersihkan udang...
2. Campur tepung, baking powder, bawang putih, serbuk cili, serbuk lada hitam dan gaul rata...
3. Masukkan air secukupnya.. agak2 macam bancuhan cucur...
4. Masukkan cuka. Kemudian, masukkan garam secukupnya..
5. Celupkan udang ke dalam bancuhan tepung... Goreng sampai garing...

So selamat menjamu mata.. nak jamu selera, kena la masak sendiri.. hehehe.. Wassalam...

Monday, January 05, 2009

Moist Chocolate Cake...

Salam...
Entah kenapa aku dok terbayang2 kek coklat.. maka disebabkan sume brg2 nak dibuat kek tu ada kat umah.. aku pun buatla kek coklat yang paling senang n simple nie.. takyah pakai butter pun.. kek ni, resipi asalnya kek kukus.. tapi aku bereksperimen la ari nie.. try bancuhan yang sama tapi bakar.. apa jadi? Alhamdulillah kek ni menjadi.. still sedap n moist..

Resipi ni dah lama dlm simpanan aku.. dan dah entah berapa kali aku buat pun tak ingat.. hehehe.. maknanya tu, banyak kali dah la... setiap kali buat, memang tak menghampakan... bestt... resipi ni aku ambik dari Iqtiyani masa kami still kat Manjung lagi.. tapi tak silap aku, Yani pun ambik dari Dora.. Anyway thanks to Yani n Dora.. For cake lovers, especially yang lembut n gebu, you should try this...



Moist Chocolate Cake...

Bahan-bahan..

  • BAHAN A:
  • 1 cawan air
  • 1 cawan serbuk koko (kalau nak best, guna van houten)
  • 1 cawan gula pasir

  • BAHAN B :
  • 1 cawan gula halus
  • 3 biji telur
  • 1 cawan minyak jagung (kalau takde sangat, minyak masak pun boleh)
  • 1 cawan tepung *diayak
  • 1 sudu teh baking powder *diayak
  • 1 sudu teh esen vanila

Cara-cara

  1. Campur semua bahan A di dalam periuk dan masak atas api sehingga gula hancur.. ketepikan..
  2. Pukul gula dan telur sehingga kembang.. pastu masukkan esen vanila dan kacau rata..
  3. Kemudian, masukkan bahan A tadi dan kacau rata..
  4. Masukkan pulak minyak dan kacau lagi..
  5. Last sekali baru masukkan tepung n baking powder.. Kacau rata...
  6. Masuk dlm loyang yang dah dilengserkan... tuang adunan...
  7. Kalo nak kukus, panaskan dulu kukusan sampai mendidih... tutup loyang dengan aluminium foil tuk elak air menitis... kukus sampai masak...
  8. Kalo nak bakar, Bakar di dalam oven yang dah dipanaskan terlebih dahulu.. 180 Cel.. Bakar lebih kurang 30-40 minit atau sehingga masak.. yang mana dulu la kan...
  9. Kalau nak wat coklat ganache dia, senang jer.. panaskan 2 cawan whipped cream atas api.. bila dah didih, tutupkan api.. masukkan plak coklat masakan.. lebih kurang 100 g.. kalau nak lebih kecoklatannya bleh tambah coklat masak tu ikut tekak memasing la...
Itu jerla resepi dia.. senang jer.. Sekian tuk ari ini.. Wassalam...

Sunday, January 04, 2009

Roti Arab n Kari Daging...

Salam..

Hari ni tuk dinner, wat roti arab n kari daging jer.. Balas bekas Ita pun dengan menu yang sama.. hehehe.. Resipi roti arab ni dari Kak Fiza MR.. Memang sedap, gebus n tapi garing... Cubalah, sure tak nyesal...


Roti Arab...

Bahan-bahan ( 16 biji )

  • BAHAN A :
  • 1 peket (11gm) yis mauripan
  • 1 Sb gula
  • 1/4 cawan air
  • BAHAN B :
  • 500 gm tepung gandum
  • 1 sk garam
  • 1 sb gula
  • 2 sb marjerin @ mentega
  • 200 ml susu cair
  • minyak utk menggoreng

Cara-cara

  1. penyediaan yis (bahan A):masukkan yis dlm mangkuk + gula + air dan kacau. tutup dan biarkan sebentar.yis yg elok ia akan berbuih.
  2. Tepung gandum + gula + garam + marjerin ,gaul sebentar dan masukkan bancuhan yis tadi.
  3. kemudian masukkan susu.sambil tu tambah air sedikit2.uli hingga jadi doh.
  4. Doh harus lah lembut dari doh roti canai.tak perlu uli hingga licin spt buat roti2 lain.tak mengapa jika adunan melekat ditangan,jgn tambah tepung.
  5. tutup dengan kain lembab dan perap selama 1 jam.
  6. selesai perap,tumbuk2 kan doh utk mengeluarkan angin dan bahagikan kepada 16 ketul.buat bulat2.
  7. Ambil sebiji dan canai.jgn terlalu nipis.agak2 sndir lah ye..!kemudian letak di dlm dulang yg telah ditabur sedikit tepung.canai hingga habis.
  8. bila selesai semuanya boleh digoreng.semasa menggoreng simbah2 kan minyak ke atas roti dan ia akan mengelembung.api jgn terlalu kuat sbb jika minyak terlalu panas roti x sempat kembung.
  9. alih2 kan roti dan masak hinga kekuningan.angkat dan toskan.siap utk dihidang.
  10. Enak dicicah dgn sambal sardin,ikan bilis,kari ayam & daging.SELAMAT MENCUBA..!

Tuk resepi kari daging, rasanye tak payah la kot.. sume org pun pandai buat kan... hehehe...



Yang lagi satu nie, roti arab versi kanak2 ribena.. wakaka..


Itu saje tuk ari ini.. Wassalam...

Sambal kentang n cupcake pandan ...

Salam..

Dah lama tak entry resepi tuk masak2 nie.. ni menu semalam.. sambal kentang.. Resepi ihsan Rahman Bestari MR.. memang best makan ngan nasi panas2.. cubalah..


Sambal Kentang...

Bahan-bahan ( boleh ikut kreativiti dan citarasa masing2 )

  • 5 - 7 biji kentang ( saiz kecil atau sederhana)
  • 3 ulas bawang merah - ditumbuk
  • 2 ulas bawang putih - ditumbuk
  • 1 - 2 inci belacan - ditumbuk
  • 50 gm ikan bilis / udang kering - ditumbuk kasar
  • 1 buku kiub ayam maggi / knorr
  • 3 sudu makan cili giling
  • minyak masak untuk menggoreng dan menumis
  • serbuk perasa (kalau perlu)

Cara-cara

  1. Kupas kulit kentang di dalam rendaman air supaya isi kentang tidak hitam.
  2. Apabila siap, cuci semula dan toskan sebentar. Belah kentang kepada 4 atau mengikut saiz kentang.
  3. Rebus kentang sehingga agak empuk bersama 1 buku kiub ayam maggi / knorr. Jangan terlalu empuk supaya tidak hancur.
  4. Setelah kentang empuk / lembut, toskan airnya dan goreng sehingga kekuningan.
  5. Setelah selesai acara menggoreng, tumiskan bahan tumbuk bersama cili giling sehingga agak garing dengan api kecil.
  6. Masukkan kentang goreng dan gaul sebati. Sesuaikan rasa dan angkat.
  7. * Tak perlu bubuh garam sebab kentang sudah direbus dengan kiub ayam dan menggunakan belacan yang sudah sedia berperisa masin.
Ni plak pandan cupcake.. asalnya resipi vanila cupcake.. tapi tambah 2 sudu kecil pandan emulco jer.. dapat la dlm 12-15 biji yg comel satu adunan nie.. kalo pakai cup yg kecik sket bleh dapat dlm 20 biji.. tepung tu aku kurangkan sket.. sebab tepung kat sini, ntah nape kalo wat kek mesti kena kurangkan.. kalo tak memang keras.. dah terkena beberapa kali.. huhuhu..

Pandan Cupcake...

Bahan-bahan

  • 200 g butter
  • 160 g gula kastor
  • 200 g tepung naik sendiri
  • 4 biji telur
  • 1 sudu kecil vanilla esen
  • 2 sudu teh pandan emulco

Cara-cara

  1. Panaskan oven kepada 180 deg. Ayak tepung naik sendiri .
  2. Pukul butter dan gula sampai kembang.
  3. Masukkan telur satu persatu dan teruskan memukul.
  4. Tambahkan vanilla esen ke dalam adunan tadi. Kemudian, masukkan tepung yg telah diayak dan kacau rata. Last sekali masukkan pandan emulco.
  5. Isikan tray dgn cup. Masukkan adunan tadi ke dalam cup. Isikan 1/2 atau 3/4 cup sahaja.
  6. Bakar selama 20-25 minit atau hingga cupcake masak. Siap dan hidangkan..
Siapa nak deco pun boleh no prob.. tapi yang ni aku buat plain jer.. sebab taknak mkn ising..
Sekian tuk hari ini.. Wassalam...