Pages

Thursday, January 29, 2009

Sambal Tempoyak Ikan Bilis...

Salam...

Arini nak makan nasi putih plak... nak makan tempoyak la pulak... tempoyak ni kena jimat2 sket.. takut abih stok.. aritu bawak masuk pun kire nasib jer lepas... sebab imigresen tu dok sibuk borak2.. tak check beg tu pun... hehehe... kalo abih, kena cari la plak durian frozen... tu pun aku tak sure bleh wat tempoyak ke idak.. ader sesapa dah cuba, let me know okeyy... ada dua cara nak wat sambal ni.. nak goreng dulu ikan bilis tu pun boleh, taknak pun boleh... bahan2 dia sama tapi cara lain sket... tapi resipi ni tak pakai serai cam resipi2 yg lain tu... biasa aku wat yang tak goreng ikan bilis dia.. tapi arini aku wat yang digoreng dulu ikan bilis dia..


Bahan-bahan :

  • 2 genggam ikan bilis- dibersihkan
  • 5 biji cili api * - nak pedas bleh tambah
  • 1 btg cili merah *
  • 1/2 labu bawang besar *
  • 1 ulas bawang putih *
  • 1/2 inci kunyit hidup atau 1/2 st serbuk kunyit *
  • 1/2 labu bawang besar - di potong 8
  • 1 helai daun kunyit - dicarik
  • tempoyak ikut suka nak banyak mana... dlm 1 senduk ker...
  • garam secukup rasa (jgn manyak2.. ikan bilis dah masin..)
  • minyak

Cara-cara (Untuk ikan bilis yang digoreng...)

  1. Ketepikan 1 sudu ikan bilis .. Goreng ikan bilis sehingga garing... ketepikan...
  2. Kisar bahan bertanda * bersama 1 sudu ikan bilis yang diketepikan tadi..
  3. Tumis semua bahan kisar sehingga garing..
  4. Masukkan tempoyak... kacau sehingga naik bau...
  5. Tambahkan sedikit air... masukkan garam... masak sehingga naik minyak dan pekat...
  6. Masukkan daun kunyit dan bawang besar ... kacau rata... tutup api bila bawang besar dah layu...
  7. Last sekali, masukkan ikan bilis tadi.. kacau rata... siappp...

Cara-cara (Untuk ikan bilis taknak digoreng...)

  1. Kisar kasar ikan bilis dan bahan bertanda * ...
  2. Tumis semua bahan kisar sehingga garing..
  3. Masukkan tempoyak... kacau sehingga naik bau...
  4. Tambah sedikit air... masukkan garam... masak sehingga naik minyak dan pekat...
  5. Masukkan daun kunyit dan bawang besar ... kacau rata... tutup api bila bawang besar dah layu..siappp...
Sedap bangat kalau makan ngan nasi panas... makan plak ngan telur dadar... waduhhh.. alamatnya makan berpinggan2 la daku malam nie... Muahahaa...

Sekian, wassalam...

Jus Kiwi Epal...

Salam...

Asyik2 wat makan2 jer... arini wat minum2 plak... aritu sesaja jer beli buah kiwi 2-3 biji.. taktau nak buat apa... sebelum daku terlupa akan kewujudannya dan kecut cam tu jer, baik daku gune... at last, aku wat air jerla... campur sket ngan epal... jadikla jus kiwi epal... hehhehe... Jom minum...


Bahan-bahan ( 2 orang )

  • 3 gelas air...
  • 1 biji buah kiwi - dibuang kulit dan dibersihkan...
  • 1/2 biji buah epal - dibersihkan dan dibuang kulit dan biji...
  • 2 cubit garam...
  • 1 sudu gula... kalo kurang manis, boleh tambah ikut selera...
  • 1 sudu teh madu...

Cara-cara

  1. Kisar semua bahan... Jika nak tapis boleh, taknak pun boleh... ikut suka ler..
  2. Boleh tambah ais batu atau simpan dalam peti sejuk... siap untuk dihidang...
Sekian, wassalam...

Kuih Bakar Pandan...

Salam...

Syukur alhamdulillah, suhu dah ok sket.. dah tak sejuk sangat... aku memang tak suka sejuk sangat... sejuk ala2 manja bolehla aku tahan... nyaman jer rasenya, aku suka ler... tapi kalo sejuk sampai ketaq lutut, tak sukeee... nak plak kena air... adoyaiii... malass... dalam sejuk2 n sejak dua menjak nie, aku suke sangat plak ngan wat masak2 guna perasa pandan.. entah naper ntah...

Aku sebenarnya jarang wat kuih muih tradisional or yang manis2 nie... sebab kuih manis2 ni Mr hubby kureng sket gemarnya... makan ler.. tapi sket2 jer.. sebab tu aku biasa wat kuih goreng2 or pedas2 jer.. tapi tekak aku ini rasa cam nak makan kuih bakar... tapi tak pernah buat... ni kira percubaan pertama aku ler... tapi alhamdulillah jadik la plak... sedap plak tu... angkat bakul lagiii... kalo mama dengar ni, sure bangga... tak sangka anak dia dah pandai wat kuih bakar... adahal buat dia, teramat ler senang ... ahakss..

Kredit to empunya resepi kat MyR tu.. Zana08... sume ngam2 jer.. lembut dia.. rasa dia.. lemak dia.. aku ikut resipi tu 100%... tapi tambah sket esen pandan... nak buang bau telur tu...pewarna dia aku pakai pandan emulco.. lagipun stok daun pandan aku tinggal sket jer.. bau pun dah kurang mengancam... kalo tak tambah kang takut bau pandan dia kurang... mana best kann...

Ni la resepi dia... aku kopipes jerla yer...


Bahan-bahan:

  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan gula
  • 1 cawan air pandan
  • 1 cawan santan
  • 1 cawan susu cair (sejat)
  • 3 biji telur
  • Sedikit pewarna hijau
  • Sebagai hiasan- sedikit bijan jika suka

Cara-cara:

  1. Masukkan semua bahan ke dalam blender kecuali bijan
  2. Blender hingga sebati
  3. Sapukan loyang dengan sedikit minyak dan tuangkan bahan tadi kedalamnya.
  4. Taburkan bijan (jika suka)
  5. Bakar 40 minit pada suhu 180c/ hingga masak.
Kan daku dah kater.. senang kan nak buat dia.. selamat mencuba... Sekian, wassalam...

Mee goreng...

Salam....

Semalam aku takder mood nak men masak2 bagai... tuk dinner just masak mee goreng jer.. tu pun mee goreng bodo2 jer.. campak, campak n campakkkk... siapppp... jom makan... resipi takyah ler yer.. wat malu jerrrr... tapi, yang penting darlingku makan bertambah... sedap ler tuu.. sedap ker lapor bangattt... hehhehe...

Sekian, wassalam...

Tuesday, January 27, 2009

Biskut Bijirin Coklat Berganda...

Salam...

Muffin kelmarin dah abih... next resipi pilihan Irdina... dari buku koleksi Pa&Ma... biskut bijirin coklat berganda... memang la berganda coklatnya... kalori pun berganda... kalo yang makan si Irdina yang cekeding takpelah... tapi ummi dia yang dah terlebih saiz ni plak yang sibuk menguyah... nyummm3.. So ni yer resipi dia...

BISKUT BIJIRIN COKLAT BERGANDA...

Bahan-bahan:
  • 125 g marjerin/ butter
  • 85 g gula kastor
  • 170 g tepung serba guna-ayak
  • 30 g tepung jagung-ayak
  • 3 sudu besar bijirin sarapan pagi (ikut suka ler nak pakai apa... daku pakai coco pops kelloggs... kalo cornflakes ramas ler dulu ekk)
  • 1/2 sudu besar soda bikarbonat - ayak
  • 1 sudu besar serbuk koko- ayak
  • 4 sudu besar coklat cip putih ( daku pakai yang biasa nyer jer...)
  • *Hiasan: Kekacang yang anda suka dan coklat masakan dicairkan (double boil/ microwave) (daku pakai almond n walnut...)
Cara-cara:
  1. Lembutkan marjerin/ butter pada suhu bilik... Pukul butter dan gula sampai kembang...
  2. Masukkan bahan ayak, bijirin dan coklat cip...uli sehingga sebati...
  3. Canai atau terap ikut bentuk kesukaan... (daku malas.. wat bulat2 leper2 jer...)
  4. Tekankan kekacang di atasnya... Panaskan oven pada suhu 180 celcius... Bakar selama 20 minit atau sehingga masak... sejukkan...
  5. Apabila sejuk, hiaskan dengan coklat cair... ikut suka la nak lukis aper atas tu kan... (daku wat colereng2 jer...)
Sedap biskut nie... tak caya, cuba lah... yang paling best tu, rangup jer biskut dia... wat miskut raye pun bleh nie... tapi wat ler kecik2 sket kan.. yang ini, aku wat besar2... cepat sket abih adunan tue.. hahahaha...



Sekian... Wassalam...

Filet Ikan Berlada...

Salam...

Akhir2 nie memang payah ler nak jumpa ikan... kalo ada pun, ikan yang aku tak kenal... dahler nama ikan tu tulih dalam bahasa arab.. manelah aku nak paham... bab2 mengecam ikan ni plak, memang aku failed... huhuu... setakat ikan kembung, kerisi, tenggiri, selar, cencaru, bawal, gelama, belanak(kedera), nyok2 n beberapa jenis ikan2 lain yang kat msia tu aku kenal la sket2... tapi kat sini tak banyak sangat ikan jenis2 tu.. yg ada pun kembung, kerisi, bawal, selar n belanak(kedera).. tapi kengkadang tak fresh... kengkadang tu langsung tak ada yg aku kenal... kalo beli pun taktau nak masak per...

Ader sekali tu, aku beli lauk kat Spice Island... Fish chilli... Sedap... pedas berapi... tapi best... dia masak guna filet ikan tu jer... so, semalam masa beli brg dapur tu, beli sekali la filet ikan... nak try masak cam yang dia masak... bahan2 dia aku agak2 pas puas aku belek2 lauk tu... arini aku dah wat eksperimen... bolehla... ada la sket2 cam rase yang Spice Island tu ... tapi kureng pedas sket... hehehe .. masuk bakul angkat sendiri jerla kan... jgn mare... Sape nak try, silalah.. jgn memalu... ahakss...

FILET IKAN BERLADA...

Bahan-bahan:
  • 1 ketul filet ikan saiz besar - dipotong kecil
  • 1/2 labu bawang besar - dihiris
  • 1/4 biji capsicum hijau - dipotong dadu
  • 3 ulas bawang putih -kisar kering/ tumbuk
  • 3 btg cili merah -kisar kering/ tumbuk
  • 4 btg cili api (nak pedas lagi, bleh tambah) -kisar kering/ tumbuk
  • 1/2 inci halia -kisar kering/ tumbuk
  • 1 sudu besar kicap pekat
  • 1 sudu kecil lada hitam
  • sedikit garam, gula, serbuk kunyit
  • sedikit minyak
  • sedikit air
  • daun bawang - dipotong kasar
Cara-cara:
  1. Lumur ikan dengan serbuk kunyit, sedikit garam dan 1/2 sudu kecil serbuk lada hitam... Goreng kekuningan dan angkat... ketepikan...
  2. Tumis bawang besar dan capsicum sehingga layu... ketepikan...
  3. Dengan menggunakan minyak goreng bawang tadi, tumiskan bahan kisar dan baki lada hitam tadi sehingga garing...
  4. Masukkan sedikit air... kacau... masukkan kicap pekat dan kacau lagi... masukkan gula dan garam secukup rasa... kacau...
  5. Masukkan bawang dan capsicum yang telah digoreng tadi... masak sehingga agak kering (kalau banyak air sangat, nanti filet tu lembik) ... tutup api... masukkan filet ikan tadi dan daun bawang... kacau rata... Siap tuk dihidang... makan pepanas memang bestt... lagi pedas lagi best tau...
Selamat mencuba... Sekian, Ma'a salama... Wassalam...

Kek Pisang...

Salam...

Sebenarnya dah lama teringin nak wat kek nie.. tapi selalu plak lupa beli pisang... bile tengok buku resipi ni baru la teringat... so, semalam masa tulih list tuk beli barang dapur lekas2 daku tulis pisang dalam list.. takut terlupa... jadinya selepas dapat pisang tu, aku pun try ler resipi nie... tapi pisang emas takder la plak.. aku pakai jerla pisang ntah name apa ntah... ala2 pisang montel tu kot... Resipi ni aku amik kat buku Chef Su Chan.. Cake Temptation.. Aritu dah cuba Almond Cheesecake dari buku nie.. memang jadik.. cam kat Secret Recipe tu... Muahahaa... So, ni resipi kedua yg aku try dari buku nie...

Hasilnya boleh tahan.. lembut dan lembab sket... tapi aku memang suka kalo kek lembab2 sket nie... tak suka yang kering berderai tu... tapi bau pisang dia kureng sket la... agaknya pisang yang aku pakai tu kureng power kot bau die... sebab aritu pakai pisang jenis ni wat cekodok pun kureng sket rasa kepisangan dia...

KEK PISANG...

Bahan-Bahan:
  • 250 g butter
  • 210 g gula kastor
  • 5 biji telur
  • 2 sudu teh esen vanila
  • 200 g pisang emas - dilenyek
  • 225 g tepung serbaguna (tepung gandum pun bleh kot...)
  • 1 sudu teh baking powder

Cara-Cara:

1. Pukul butter ngan gula sampai kembang...
2. Masukkan telur sebiji demi sebijik.. Kacau rata... Masukkan esen vanila... Kacau lagi...
3. Masukkan tepung dan baking powder... Kacau... Masukkan plak pisang tadi... Kacau rata...
4. Panaskan oven 150 Celcius... Bakar selama 45 minit atau sehingga masak...
5. Sejukkan... Selamat menjamu selera...

Sekian... Ma'a salama... Wassalam...



Sunday, January 25, 2009

Chocolate Chip Muffin...

Salam…

Cepat nya weekend ni berlalu.. esok dah mula minggu baru… weekend ni tak rasa cam weekend pun sebab Mr Hubby kene kejer…dok umah jerla… layan tv plak... Pastu, si Irdina belek2 buku panduan pemakanan anak sihat & pintar koleksi Pa&Ma… dalam tu ada sekali gambar ngan resipi... masa dia dok belek2 buku tu, cakap kat dia suruh tanda apa yang dia nak makan.. nanti ummi buat… of course le kalau umminye rajin la kan… kalo tak, nengok gambar jerla kat buku tu… hehehe.. banyak pulak yang dia tanda… tapi mostly cuppies/ muffin, biskut, sosej ngan desert la… main course langsung dia tak pandang… aduhai anak den, bile nak membesar nie…

So, to fulfilled her wishes, aku pun wat ler chocolate muffin... tapi aku campur sket coklat chip.. jadinya, chocolate chip muffin.. macam biasa la kan… kuantiti tepung dia aku kurangkan sket… tambah satu sudu kecil baking powder….n tambah coklat chip sesedap rasa… huhuu.. Ni resipi asal dia…

Chocolate Muffin…

Bahan-bahannya…

  • 310 g tepung serba guna -ayak
  • 200 g coklat masakan – dipotong kecil
  • 150 g mentega
  • 140g gula perang
  • 125 ml susu segar
  • 3 biji telur – pukul sket
  • 1 sudu teh serbuk koko -ayak

Cara-cara…

  1. Campur tepung, serbuk koko dan gula dalam satu bekas.. kacau sebati…
  2. Cairkan coklat masakan dan mentega (double boil/ microwave)…
  3. Masukkan adunan coklat ke dalam adunan tepung.. Kacau… Masukkan pulak susu ngan telur.. Kacau lagi..
  4. Panaskan oven pada 2000C . Masukkan adunan dalam bekas muffin.. Bakar selama 12-15 minit atau sehingga masak…
  5. Pastu, suka atilah nak deco cammana kan
Aku toppingkan ngan coklat masakan jer... tapi ada gak yang tak letak topping.. tabur badam panggang jer.. makan plain jer pun sedap… jadinya tuk bento Irdina esok, dah takyah nak pikir... for sure dia nak bawak muffin nie...

Ok…Selamat mencuba yea... Sekian, Ma’a salama… Wassalam…

Friday, January 23, 2009

Nasi Ayam....

Salam...
Tetiap hari kefala ku fenin la.. nak kena fikir nak masak afa lah... arini Mr hubby kena kejer... ade inspection kat plant.. balik lambat... selalunya ari jumaat ni ari cuti ku masak dinner.. sebab masa kami kuar beli brg dapur kami akan dinner kat food court/ McD sambil biarkan anak2 main kat indoor playground tu... tapi aktiviti minggu ni terpaksa la KIV.. jadinya bebudak ni wat umah plak cam macam playground... abih tunggang langgang... adoyaiii... Diaorg cakap skang tgh karnival sale kat Kuwait nie.. rasanya kat Dubai pun sama.. tgk kat iklan tv... Disebabkan minggu ni daku terperap kat umah, next week nak ajak Mr Hubby pi beli brg dapur jauh sket.. kat Avenue Mall... kat situ 3 in 1.. Mall, Carrefour n Ikea... kalo tak beli pun, cuci mata pun jadi la kan.. taktau la sale dah abis lum minggu depan..

Tengah hari tadi, masak nasi goreng jer... dinner masak nasi ayam... senang takyah pikir nak matching2 lauk apa... complete set... hahaha... nasi ayamku biasa jer.. takder yg luar biasa... jadinya takyah la yer resipi... kalo nak gak, pi la ronda kat MyR tu.. kompom jumpa yg terkenan di hati... hehehe... lagipun kalo suruh aku bagi resipi payah sket.. aku masak cecampak jer.. sume men agak2.. asalkan tahu bahan apa, cukup la... tak reti nak bgtau kuantiti bahan2 dia... tapi kalo baking membaking tak blehla wat camtu kan... kang ntah apa plak yg jadi... kalo baking membaking aku musti ikut arahan... nak tambah or kurang sket2 tu bolehla kan...

Jom makan... Sekian, Ma' Salama (Papaii) ... Wassalam...

Thursday, January 22, 2009

Sotong n udang percik & Potato wedges...

Salam...

Nak masak pe yer arini.. puas dah dok pikir n survey2.. tgk dalam esbok tinggal udang, sotong n ayam jer.. ayam baru jer makan.. malas ler... masak udang n sotong la pulak... ronda2 kat MyR.. jumpa resipi sotong percik ramadhan by rossitamz... tapi aku tak pakai pun cili merah sebab takder... pastu aku campur skali udang n sotong... walaupun sotong ku kecik ajer, tapi...best you...


Di kedingin petang ni, pikir plak nak makan per... arini nak wat yang simple2 jer... malas nak baking membaking... masa aku pun dok berlegar2 kat dapur yg sekangkang kera tu... tiba-tiba, aku teringat aritu kak fiza nordin wat wedges.. best gak tu.. ubi kentang banyak agi.. tapi aku ni anak murid derhaka.. tak ikut resipi pun.. rebus kentang ngan ngan serbuk lada hitam, lada putih n garam.. pastu, aku celup tepung kentucky jer (angkut dari msia) ... hahaha... sok tepung tu dah takder stok, baru aku pakai resipi tu yer.. ampun yer cikgu...


Best tul makan pepanas ngan sos cili, mayo n thousand island... kalo la dapat resipi cheesy yang macam kat kfc tu, lagila marveles kan... huhuhu... Ngap3... sambil layan cite korea kat KBS world... Sekianlah tuk hari nie.. An-nyŏng-hi ga-se-yo! (Good bye) ... Sekian, Wassalam...

Bento Irdina, Grilled Chicken Wrap n Roti Sosej Mini...

Salam...

Irdina start pergi sekolah balik pas dua ari cuti.. demam, batuk n selsema.. so, kena la pikir plak nak wat bento ape kat dia.. dia ni dah ler cerewet amat bab makan nie.. so, bento tuk arini... butterfly n star french toast, strawberry ngan susu perisa strawberry, ngan air masak... yang nie, insyaallah dia makan sampai licin... kengkadang pening gak nak pikir bekal budak nie.. kalo bekal nasi, tak payahla.. sure tak makan.. biasa bawak roti, kek or muffin jer.. yg lain, tak jalan... sebab tu la anak ummi ni cekeding...


Pas Irdina go schooling, aku pun pikir plak ler menu arini.. Mr hubby kata tak payah masak.. dia balik lambat arini.. lunch n dinner kat plan jer.. so, tinggal kami anak beranak jerla... makan yg sempoi2 jerla.. Pagi ni aku masuk dapur uli terus doh roti sosej mini.. resipi kak yani kat MyR... So, ni la hasilnya... 'comel' jer kan... macam tuan dia... hehehe...


Ni la baru 2nd time aku wat roti .. sebelum ni tak pernah try.. rasa cam tak jadi jer kalo aku wat roti.. tapi, kalo tak cuba mana nak tau kan... hasilnya, not bad uhhh? Mabrook (congratulation) for me.. jadiknya bento Dina tuk esok, dah takyah pikir.. sebab dia berkenan sangat ngan roti nie...

Pastu, aku terbayang2 tortila kak as.. aku memang dah lama nak wat chicken wrap nie... tapi taktau resipi dia... Semalam aku jumpa resipi tortila kat umah kat as.. aku pun try la guna resipi tu untuk wat wrap dia... wallaa... marveles... even aku wat simple jer.. just letak salad, carrot, ayam yang dah dipanggang, mayo, thousand island, black pepper n sos cili ... sape yg suke sayur lain, bleh la tambah2.. macam tomato ker.. kubis ker... tapi tomato aku tak suke.. n kubis takder dlm esbok... Jom makan...


Mr hubby balik kejer sengeh2 jer... tanya, apa plak aku nyer masak2 arini.. hehehe.. dia bleh tanya roti sosej tu aku beli ker? hahaha... wat klakar plak... nak beli kat mane? aku ni mana pernah pi kedai kalo tak ngan dia... terkejut la tu tengok roti aku yg comel tu.. huhuhu... Tu blum makan chicken wrap tu lagi... pas makan, siap cakap mcm kat kfc... ahakksss... nak pecah perut aku... tq so much la darling for compliment... seronok sangat bile ada yang appreciate apa yg kita masak... tapi Mr hubby nie memang makan tak memilih.. apa yang aku masak dia makan... sedap ker.. tak sedap ker... no komplen... kengkadang tu, aku yg komplen sendiri... huhuu...

Sekianlah tuk hari ni.. Ma'a salama (Goodbye) ... Wassalam ...

Tuesday, January 20, 2009

Roti Nasi @ Roti Kaya Pandan....

Salam...

Arini tak masak pape special.. tapi, pernah ke aku masak special? huhuhu.. masak pun main campak2 jer... Menu arini, sambal tumis udang n masak lemak labu...

Semalam Mr. Hubby dok sebut2 pau pandan kaya yang pernah makan kat Vistana Kuantan dulu.. masa kami memuda dulu... memang la sedap, lembut, gebus n wangi pau dia.. makan plak masa suam2 kuku.. ahakss.. memang sangatla best... memang teringin sangat nak buat pau nie.. tapi pengukusnya plak takder.. dari hari ke hari nak beli, asyik tertangguh... maklumlah, kuar umah pun seminggu sekali jer... Kengkadang masa time kuar beli brg dapur tu, tak pergi la plak kedai yg jual alatan2 nie... yang elektrik punya, jumpa yg saiz kecik je... kalau nak letak loyang pun tak muat.. nak wat kek kukus pun tak boleh.. so, malas ler nak beli yg tu...

Jadinya.. dari tak merasa, aku wat ler roti pandan inti kaya... tapi pakai resipi roti nasi yang ambik kat MR.. Onigiri nyer.. just tambah pandan paste ngan letak inti kaya.. ni aku kopipes jerla resipinya... sedap roti dia.. tapi disebabkan aku pakai tepung gandum jer, agaknya sebab tu roti ni kurang gebu dari yang sepatutnya... setelah dibandingkan dengan kengkawan yang dah buat... next time, dah ada tepung roti dlm stok aku, aku akan wat lagi sekali... tapi tq bebanyak ye onigiri..

Bahan-Bahan...
  • 80 gram nasi putih
  • 100 ml air
  • 250 gram tepung roti
  • 60 ml susu segar
  • 4 gram dry yeast
  • 2 sudu besar gula
  • 20 gram butter atau marjerin
  • 1 sudu kecil garam

Cara-cara...

  1. Mula-mula aktifkan dry yis tu dgn 1\2 sudu kecil gula n tepung dan masukkan dlm air suam, tunggu hingga betul-betul berbuih.
  2. kemudian blender nasi bersama air dan susu hingga betul-betul hancur.
  3. masukkan yis, nasi yang telah diblender, marjerin, gula dan garam ke dalam tepung dan uli hingga tepung tak melekat pada tangan.
  4. rehatkan doh selama 1 jam dan setelah itu tumbuk doh keluarkan angin.
  5. kemudian terap doh memanjang dan lipat 3
  6. letakkan doh dlm acuan sandwish loaf dan biar hingga doh menjadi dua kali ganda dan setelah itu bakar pada suhu 190 darjah selama 25 minit.
  7. keluarkan dr oven dan glis roti tadi dengan butter utk dapatkan permukaan yang berkilat.
  8. sedia utk dimakan dan roti ni mmg lembut dan gebu sepanjang masa. Tak perlu guna pelembut roti atau pun bread conditioner. Selamat Mencuba.
Jadinya, dari pagi aku wat roti ni.. sampai ke petang, aku dok ulang makan jer.. dapat banyak ketul gak.. 14 ketul saiz sedang... muka aku pun dah sama tembam jer ngan roti tu.. hehehe.. dah memang sedia tembam n bulat.. nak wat camne.. sokla diet.. hahaha.. boleh ker? cam tak percaya jer... adoyaiii...

Mr hubby pun kata okla roti nie.. dalam dia dok kata ok nie, aku pun kate... disebabkan roti pun aku dah bleh buat, kenala belikan aku BM (bread maker- tapi rasanya sume owg tau kot) ngan pengukus tu... ahakss.. ayat bodekk... hehehe.. Dia ok jer... Tq la Mr Hubby for your support... kat sape lagi aku nak mintak kan... pada yang ada n yang sudilah kan... Ngeee... i takder gaji you... elaun yg Mr hubby bagi tu, nak simpan ler... asyik shopping jer.. bleh caya ker ayat nie... ahakss... azam tahun baru kot... aminnnn...

Sekianlah pok pek arini... ada masa aku taip agi... Wassalam...



Monday, January 19, 2009

Quiche n Popia goreng...

Salam....

Arini pun tak masak berat tuk dinner.. Mr hubby bagi green light.. esok la baru masak nasi ngan lauk pauk... Arini nyer dinner sup cendawan ngan chicken n mushroom quiche.. quiche ni macam pai la jugak.. filling dia, telur + susu + sayur+ cendawan+ chicken frankfurter.. resipinya nanti lah yer.. malas nak taip...
Minum petang arini goreng keropok ikan ngan wat popia goreng.. dua2 tu feveret Mr Hubby.. lama gak dah tak buat... Popia goreng arini pun buat inti lain sket.. pakai carrot, ayam, buncis n telur jer... tapi sedap gak.. taugeh tak ada.. kalo ada jual pun malas nak beli.. sebab mahal n rasa dia pelik sket.. dulu pernah beli sekali.. bau dia kuat sangat.. mahalnya bukan main.. 2 genggam dekat RM10... huhuhu...
Keyla, nak gi klinik jap.. bawak bebudak nie... Irfan dah start batuk... Irdina batuk n selsema.. tak bleh lambat2 pi klinik, nanti takut melarat n takut Irfan tu semput... Sekian, wassalam....

Sunday, January 18, 2009

Chicken Grill with Gravy n Potato Salad...

Salam...

Nie dinner tuk ari nie.. setelah beberapa ari cuti masak.. hehehe.. jadi mat saleh la pulak.. Ngee3... Chicken Grill with gravy... ala2 chicken chop la... Potato Salad.. Sosej... ngan apple + strawberry disiram sos coklat dan ditabur badam panggang... Simple.. Senang... Sedap n Kenyang....



Sekian, wassalam...

Picnic at Egaila ...

Salam...

Hari jumaat kat sini cuti.. so minggu ni ada plak plan nak pi picnic kat Egaila ... Ada 7 family yang sama tempat kejer ngan Mr Hubby akan berkumpul bersama.. time macam nie la nak kenal2.. kalau takde aktiviti mcm nie masing2 tak kenal.. Geng ibu2: Kak Ida, Ima, Ros, Waheeda, Saidatul, Ita n aku... Geng bapa2: Zubir, Sabri, Syed, Yusmin, Wan n Mr Hubby...

Kami sampai dlm kul 10 pg.. tapi masa sampai, geng2 1st trip dah sampai dulu.. kaum2 bapa dah start idupkan api nak wat bbq.. ibu2 dok perati n main kejar2 ngan anak2 yg dok main kat playground nie... best jugakla kawasan nie... tepi pantai.. ada playground.. toilet (mandi pun bleh).. surau.. n port lepak2.. nak bawah pokok pun ada.. nak open air pun ada.. tapi sebab ada yg bawak anak kecik kami dok bawah pokok... tapi sejuk n windy...

Bebudak bukan kemain seronok main... dahler ada playground.. kat pasir plak tu... dok main ceduk pasir la jadinya... masa kaum bapa pi semayang jumaat, kaum ibu apa lagi.. bersidang ler.. hehhe.. mula2 cam malu2 jer.. masing2 dok jaga anak memasing.. tapi bila dah start enjin.. yuhuuu.. here we go... pokpek2 tak abis.. geng bapa tu dok sibuk sewa sisha tu.. entah macam2 perasa.. stoberi pun ader.. sib baik Mr Hubby tak layan benda2 camtu.. huhuu..

Menu... BBQ ayam, udang n daging... mee rebus muar, sandwich, mashed potato n coleslow, choc cupcake, nasi goreng, roti jala, ceklat, kerepek kentang, air buah n air mineral... kebetulan besday salah sorang budak2 tu.. sambut ler sekali.. Kami balik dlm kul 3 ptg.. Penat gak main kejar ngan budak2 nie.. tapi best dapat jumpa kengkawan.. gambar geng2 ibu lupa plak nak ambik.. sebab asyik sangat borak..

Sekian ler tuk hari nie.. Wassalam...

Thursday, January 15, 2009

Sandwich Goreng...

Salam...

Ni main masak2 tuk minum petang.. sandwich goreng.. resipi yang senang jer.. inti dia boleh la wat paper inti yg disukai.. sambal ikan bilis ker.. sardin ker.. kaya ker.. paper jerla yg berkenan di hati.. aku wat inti sosej jer.. sebab malasss... hehehe.. minum ngan air nescaffe O panas... layannn...



Sandwich Goreng...

Bahan-bahan...

  • Bahan A…

  • 1 cawan tepung

  • Sedikit garam

  • Sedikit serbuk kunyit

  • ½ sudu teh cuka

  • 1 sudu marjerin

  • Air secukupnya

  • Bahan B…

  • 8 keping roti

  • 3 btg sosej – dihiris nipis

  • 1 keping cheddar cheese- dipotong kecil

  • 2 sudu besar sos cili/ ikut suka banyak mana

  • 4 sudu besar mayonis /ikut suka banyak mana

  • ½ sudu teh serbuk lada hitam / ikut suka banyak mana

  • Sedikit garam jika perlu


Cara-cara ...

1. Campur semua bahan A kecuali air.. Masukkan air agak2 bancuhan tu macam nak bancuh cucur… ketepikan…

2. Campur semua bahan B kecuali roti dan cheese..

3. Letakkan inti pada roti, kemudian letakkan sedikit cheese dan lapikkan roti.. potong ikut bentuk yang disukai..

4. Celupkan dalam adunan tepung.. goreng sehingga kekuningan.. angkat dan letakkan atas kitchen towel untuk serap minyak.. Sedia untuk dihidang…

Sekian... Jom minum.. Wassalam...



Daging Masak Merah...

Salam...

Hari ni pun takder mood sangat nak masak... tuk dinner masak nasi goreng n daging masak merah jer... Resepi daging masak merah ni ambik kat MR.. dari dyna ... Resepi ni pun copy paste jer.. Sedap gak daging nie... kalo makan ngan nasik putih pun sedap.. wat nasik goreng usa pun best nie.. tapi aku wat nasi goreng bodo2 jer.. campak jer pape yg ada.. hehehe...

Daging Masak Merah...

Bahan-bahan..

  • 1/2 kilo daging dipotong nipis n direbus dengan pewarna merah sehingga lembut
  • 1 bijik bawang besar dimayang
  • 1 bijik cili capsicum hijau
  • 1 cm halia
  • 2 ulas bawang putih
  • 2 sudu besar sos cili, 2 s/b sos tomato n 2 s/b sos tiram.. klu suka bleh lebih2 kan ikut citarasa
  • garam secukup rase...
  • klu ader.. bleh letak kacang buncis.. daun bawang n daun sup...

Cara-cara...

  1. Tumiskan bawang besau.. bawang putih n halia sehingga kekuningan
  2. Masukkan sos cili, sos tomato n sos tiram... klu kering taruk air skit... klu suka berkuah bleh taruk banyak skit... tapi jangan banyak ngat...
  3. Masukkan garam.. serbuk perasa klu suka bleh letak..
  4. Masukkan daging rebus tadi.. masak hingga sebati..
  5. Masukkan cili capsicum hijau tadi.. klu nak letak.. bleh masukkan kacang buncis.. daun sup n daun bawang..
Jom makan... Sekian, wassalam...

From Bahrain with love...

Salam...

Semalam rasa tak sedap badan.. batuk n selsema n sakit kepala... So, semalam cuti masak... Order lauk kat Spicy Island jer.. Home delivery... hehehe.. senang kejer bile dah darurat nie.. hehehe...

Ni ole2 yg Mr hubby bawak balik dari outstation (OS) ke Bahrain tu... takder pape yg menarik sangat... ole2 wajib kalo pi OS memana... Keychain/Cawan kecik/Fridge Magnet... yang mana jumpa la...

FM ada 3 jenis... ni salah satunya...

Gelas kecik yang tinggi...Gelas kecik yg rendah sket...

Selain tu, Mr hubby beli gak ceklat... Irdina request Kit Kat n aku request Kisses.. Padahal kat kedai bersepah... sajer jer... Pastu t- shirt tuk sorang sehelai yang tak berapa nak cun.. sebab tak banyak pilihan.. Mr hubby pun tak sempat nak ronda2 sangat... Apapun alhamdulillah ada org nak beli... TQ yer Mr Hubby, pi memana, jgn lupa beli lagi.. hehehe...


Ha.. yang tersesat nie, bukan dari Bahrain.. tapi dari kawan Mr Hubby kat opis.. Indonesian.. dia balik cuti kawen, pastu belikan sovenir kat sume2... From Bali...
Sekian, wassalam...

Monday, January 12, 2009

Cheesy Omelette...

Salam...

Ni breakfast pagi tadi.. Mr hubby tak kije arini.. sebab ptg kang dia kena pegi outstation ke Bahrain.. esok malam baru balik.. pagi ni bkfast simple jer.. Cheesy Omelette.. Sonang n sodap.. kanak2 ribena pun bleh buat... sesuai bagi mereka yang nak menambahkan inci kat badan tu.. tapi yang nak mengurangkan inci kat badan macam aku nie pun, main belasah jer.. patutla program diet asyik tergendala jer..

Lunch masak awal sket arini.. ayam masak merah n sup sayur.. leftover ayam masak lomak cili api n sambal bilis n kacang semalam ada sket lagi.. cukupla tue.. Mr hubby ni jenis tak pandai nak makan banyak jenis lauk.. serba satu cukup.. kalo tak, kang dia pening nak makan lauk apa.. wakaka.. memang sonang la kojo den kan.. hehehehe...

CHEESY OMELETTE...

BAHAN-BAHAN:
  • 4 biji telur
  • 1/2 labu bawang besar -dipotong dadu
  • 1/4 bj capsicum -dipotong dadu
  • 3 bj cendawan butang -dihiris nipis
  • 1 btg sosej -dihiris nipis
  • 1 kpg cheddar cheese - dipotong kecil
  • 2 sudu susu segar/cair
  • garam, serbuk lada hitam, serbuk lada putih
  • 2 sudu minyak zaitun
CARA-CARA:

1.Pukul telur dengan sedikit garam dan serbuk lada putih... tambah susu n pukul lagi...
2.Panaskan minyak zaitun... Api sederhana... Tumis bawang besar dan capsicum sehingga sedikit layu...
3.Masukkan cendawan butang dan sosej... Masukkan serbuk lada hitam secukup rasa.. Kacau hingga sosej agak masak...
4.Tuangkan telur yang telah dipukul tadi... Dadarkan.. Kemudian, taburkan cheese... Bila telur dah nak dekat masak, lipat dua telur... Angkat bila telur dah masak... Nak lembap ke, nak garing ke, ikut suka anda... hehehe..

Sonang kan.. musti sape yg baca ni kate, ek elehh.. resepi kacang camni pun nak tulih ker.. tak kisahlah kan.. susah senang dikongsi bersama.. huhuuuhu... Sekian... Wassalam...

Sunday, January 11, 2009

Spaghetti n Puding Jagung...

Salam...

Lama tul tak makan spaghetti n puding jagung... Mr hubby kena kejer hari sabtu ni, walaupun kebiasaannya dia cuti.. Tengah hari makan apa yg ada jerla.. Dinner baru masak spaghetti ni n this puding... tapi puding dia kurang umpp sebab takder santan segar... pakai yg segera jer.. tapi still boleh ubatkan rindu kat puding nie.. tapi takleh challenge ler my mum nyer puding...



So, jom makan... Wassalam...

Night Scenery at Mangaf n Fahaheel...


Salam...

Hari Jumaat, hari cuti.. so, hari ini jugak ler hari2 tuk kuar jenjalan or beli brg dapur.. beli barang dapur seminggu sekali jer.. kalau emergency sangat, kat kedai bawah tu ada jugakla jual brg sket2...

Ni permandangan senja dari tingkap umah aku...


As usual, biasanya memang pergi Fahaheel tuk beli brg.. Al Kout Mall.. Senang.. All in.. Kat situ ada tempat bebudak main.. ada kedai2... food court... ada gak TSC yg jual brg dapur... Seberang jalan Al-Kout mall ni ada Al-Manshar mall... Kat situ ada gak tempat main.. kengkadang pergi gak sana... Kalo kat Msia pakai token.. kat sini pakai swipe jer.. kad dia bleh reload.. boleh dikatakan sume mall kat kuwait ni ada indoor playground.. nak main outdoor, pepaham jerla cuaca kat sini.. kalau tak panas, sejuk.. takpun berdebu... lagipun tempat camtu jadi tempat lepak bibik2 yg dok jaga anak2 mak2 arab nie.. dia ntah pi mana shopping2.. bibik2 dok jaga anak2 kat playground or tempat makan...

So, ni la permandangan2 nyer..






Yang tersesat ni, gambar kasut yang aku beli tuk pakai dalam umah.. sejuk woo.. Mr. Hubby cakap cam kasut eskimo.. tapi pas dia try, best la pulak... warm jer kaki tu.. dia tanye, takder jual yg lelaki punya ker?.. hehehhe.. beli kasut tu kat kodai lingerie, mana nak ada jual brg lelaki... :)


Sekian, Wassalam...