Pages

Sunday, August 23, 2009

Puding Koktel Berkuah n lauk apa2 entah...

Salam...
Salam Ramadhan... hari kedua... malam ke-3 ... dah dua ari tekak ni rasa nak makan desert or kuih manis2 ajer... tu yang rini wat plak puding cocktail berkuah nie... esok kena wat kuih2 pedas n goreng2 plak... kang Mr I cemuih pulak... sebenonya mmg kitaorang ni lagi prefer kuih2 goreng or pedas2 dari kuih manis2 nie... tapi ada gak certain kuih2 manis yang kitaorang suka... bukan tak makan... cuma, kalo makan sikit jerla... tapi, nama pun bulan pose ye tak... mmg la nafsu makan tu jadik tak tentu hala sket... hehee... tapi lauk pauk makan nasik, still mcm biasa... lauk pauk harian biasa ajer...

So tuk desert rini, Puding Koktail Berkuah dari kak Aziemas... aku CnP kat myR... terima kasih yer kak... memang sedap... masam2 manis... tapi aku tambah satu sudu teh kordial sunquick tu sebab syrup cocktail dlm tin yang aku beli tu cam tak berapa nak rasa... dah boh susu n air, terus lesap rasa dia... ekekeke... ada jugak lagi yg aku derhaka... kalo ikut resipi, puding tu potong2 kecik2 n tuang ngan kuah masa nak makan tue... aku boh dlm acuan agar2 or apam ni ha... bagi seketul2...


Puding Koktel Berkuah...

  • BAHAN UNTUK PUDING
  • 1 cawan tepung kastad
  • 1 cawan gula
  • 5 cawan air
  • 1 cawan santan - jgn terlalu pekat
  • BAHAN UNTUK KUAH
  • 1 tin susu cair
  • 2 tin air masak ( gunakan tin susu )
  • 1/2 cawan gula @ sesuai manis
  • HIASAN
  • Buah-buahan dalam tin
  • Nata de coco - optional (takde)
  • Jelly @ sumi - optional (takde)

Cara-cara...

UNTUK PUDING
  1. Masukkan semua bahan gaul sebati
  2. Masak atas api sedrhana hingga pekat dan likat
  3. Angkat, masukkan dlm bekas biarkan keras dan sejuk. ( Dh sejuk boleh masukkan dlm peti ais )
UNTUK KUAH
  1. Panaskan susu, air dan gula dalam periuk
  2. Jangan mendidih sekadar panas dan gula hancur
  3. Biarkan sejuk ( boleh juga masuk peti ais )
CARA PENYEDIAAN
  1. Potong puding kastad td mengikut bentuk yg disukai. Masukkan dlm mangkuk
  2. Tambahkan buah-buahan dlm tin, nata de coco, jelly ( ikut suka berapa bnyk nk letak )
  3. Tambah kuah pd mangkuk yg berisi puding dan hiasan
  4. Sedia dinikmati. Best makan kalau baru keluar dr peti ais..sejuk jer
  5. Selamat mencuba.

Ni lagi satu yang aku derhaka... aku main lebur jer semua... aku masuk semua syrup cocktail (buah asing) dan bahan2 kuah sume dalam periuk campur 1 sudu kordial tue... agak2 gula dah hancur, tutup api n masukkan buah2an cocktail tadi... sebab malas nak banyak2 bekas n boh asing2... ehehhehe... bahan tuk puding tu pun aku just buat 1/4 adunan ajer... dapat 6 biji acuan agar2 or apam tue... pastu, belen kuah dia, campo ais batu... minum gitu ajerla... :) pon sedappp...

Ni plak lauk ape2 ntah tuk makan nasi berbuka n sahur rini... lemak putih fucuk (tauhu kering) + kentang + suun + telur...


Lawan dia ngan sambal sutun yang dah tinggal berapa ekor jer dok bertapa dlm peti ais tue...

Kalo kena ngan ikan masin n telur dadar pon syok jugak... bulan pose ni, alamatnya mmg stok telur jadik double la... sebab setiap kali nak top-up lauk, sure ngan telur dadar... takpun ikan masin... telur masin... or ayam goreng... hehhehe... sekianlah entry rini... wassalam...

6 comments:

  1. aymy sedap2nye juadah2 ni..berair bibir akak..hehe semalam pun akak buat puding koktel mmg sedap makan lepas2 teraweh..rajin aymy masak ek.

    ReplyDelete
  2. lauk telur, telur dan telur yek...heheheee samolah ngan umah akak ni pun ayu...bulan pose telur bukan sepapan tapi kene lebih.

    tapi dah 2hari puasa, dapur tu berasap sbb masak air je.paling2 pun masak nasi dan goreng telur dadar utk sahur.utk berbuka somi akak g beli lauk tapau jek. dia tak mo menyusahkan bininya yang bz ala2 ni kan... kengkonon je la tu...nnt dia dah boring makan lauk luar sure merengek2 minta bininya masak.goreng ikan bilis dgn bawang pun nak air tangan bininya jugak nanti wakakaaa

    ReplyDelete
  3. oh sambal sotong yg menggoda kalbu!

    ReplyDelete
  4. cedapnyaaaa.. makan sambal tumis ngan sayur lemak fucuk tu. aaaaa nak nakkk!!!

    ReplyDelete
  5. salam..sambal sotong ni nampak sedap,jika makan dengan nasi panas perghh

    ReplyDelete
  6. Datin EL: Darurat kak... kalo kat Msia ni, sekali sekala kite pon redah pasar ramadhan jugak... hehhe...

    Kak Fiza: Hehehe, ikan bilis goreng wif bawang tu mmg menu wajib bulan pose ni kan... :)

    KOG: Jemputla amik sepiring... ekekkeke...

    Halen: Jemput makan... pastu basuh pinggan yer... ekekekke... :)

    Kak CM: Kalo pedas2, lagilah berasap kan kakk... hehehe...

    ReplyDelete