Pages

Thursday, August 20, 2009

Sizzling Yee Mee yang tak sizzle...

Salam...
Selamat petang Khamis... malas nak citer panjang2... hehehe... ni menu dinner semalam... selepas tertunda dek jemputan pi umah Fatin kelmarin... yee mee ni aku gendong dari Bahau ritu... ekekke... tapi bwk sebungkus jer... sebab dah try ganti ngan mee telur n spaghetti tapi tak puas makan... so, tu yg bwk gak sket yee mee nie...

Sebelum aku pandai mengorek resipi kat MyR, resipi dia aku main campak2 jer... tapi pas pandai godek2 MyR, aku ada jumpa resipi yang sama cam bahan2 yang aku pakai... by Kak LilidValley yg femes itew... so, nak memudah kerja sapa yang nak try, aku CnP resipi kak Lily ni yer... sebab aku ni masak mane der men sukat... main campak2 n treban jer sume dlm kuali n piyuk... sume agak2 ajer... huhuhu... mmg sedap n sama jer cam makan kat food court tue... kalo nak lagi sama, pi beli sekali pinggan besi tue... kompom jadik sebijik segaban... aku pon dah buat juta2 lemon kali... :)


Sizzling Yee Mee...

Bahan-bahan ( 2-3 org makan )...

  • 2-3 sanggul (gulung) yee mee
  • 5 ulas bawang putih
  • 5 biji cendawan shitake ( cendawan kering)- rendam sehingga agak lembut dan potong 4
  • 1 keping dada ayam- potong mengikut citarasa
  • 3 biji cili kering- potong 2
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 3 sudu besar kicap cair
  • 1 sudu besar kicap pekat
  • 1/2 in halia- hiris nipis
  • Serbuk lada hitam
  • garam- secukup rasa
  • Beberapa titik Minyak bijan(jangan banyak sangat, nanti bau agak kuat n dah lain sket)
  • 1 sudu besar Tepung jagung- dibancuh dgn sedikit air(kalo takder, tpg gandum pon boleh)
  • sedikit minyak utk menumis

Cara-cara...

  1. Tumis bawang putih, cili kering dan halia sehingga naik baunya.
  2. Masukkan ayam yg telah potong sehingga agak empuk.
  3. Masukkan 2 cawan air.
  4. Masukkan pula sos tiram, kicap cair dan kicap pekat. Masukkan pula serbuk lada hitam. Biarkan mendidih.
  5. masukkan cendawan serta sayur2 lain- tunggu 2-3 min.
  6. Masukkan campuran tepung jagung dan kacau.
  7. Titikkan minyak bijan beberapa titik-jgn banyak2...
  8. Akhir sekali, masukkan yee mee- biarkan sebentar & hidangkan panas2.
Harap Maaf, telur tu extra okey... takdo dlm resipi... ekekek... sizzling mee ni makan ngan cili jeruk kicap tue... adoii mmg syiokkk... selamat menjamu selera... dah makan, tulun basuh pinggan yer... acik dah lotih ni ha... tenkiu... hehhe... sekian, wassalam...

7 comments:

  1. Arni... mmg kena buatt... sgttt sedap... ekekeke... kalo malas, pi la food court memana... ekeke...

    ReplyDelete
  2. Ayyo sizzling mee la pulak.... ada extra telor tue lagi la best.. kena basuh pinggan sendirik pon tak kesah.. nk tolong basuh pinggan tuan rumah ponnn tak kesah.ehhehe....selamat menyambut Ramadhan AlMubarak! :)

    ReplyDelete
  3. Kite datang nak amek kad nie... mekasih yer!! nanti kite gantung kt blog :)

    ReplyDelete
  4. salam ayu...selamat berpuasa juga utk ayu & keluarga yg berada jauh dr tanah air.semoga ramadhan kali ini membawa seribu rahmat dan sejuta erti utk kite semua. maaf akak pinta jika ada tersilap kata dan terlebih gurau...

    ReplyDelete
  5. Ijan: hehhee, basuh pinggan seminggu mau? ekkeke... silalah amik yer... nanti tempek la memana...

    PakKaramu: tq sudi singgah... salam Ramadhan jugak...

    Kak Fiza Nordin: selamat berpuasa jugak kak... ayu pon mtk maaf sama yer... selamat berpuasa...

    ReplyDelete