Pages

Saturday, August 22, 2009

Karipap Kentang Sardin, Sambal Ikan Tongkol n Donut...

Salam...
Arini pes day Ramadhan... kalo kat Msia nie, sure meriah bangat... dengan pasar Ramadhan yang di merata2 tu kan... ni kiranya dah kali ke-2 la kami berpuasa di perantauan .... jauh dari keluarga tercinta... kat sini suasana Ramadhan nie, tak meriah sangat... biasa ajer...

Terawih pun macam semayang sunat biasa jer... tak meriah... cuma, kat masjid2 tu ada jugak ler yang bukak khemah tuk makan2 berbuka puasa... dan pastinya masjid depan umah nie, kata Mr I , mmg la penuh n panjangnya barisan org berbaris tuk amik makanan n makan berbuka puasa... tapi apa yang depa jamu tak taulah... sebab Mr I pun lom pernah berbuka kat masjid tu sebab ramai sangat owg... huhuhu... tapi nanti bab sopping nak raya, taktau lah nak kata... depa ni mmg antu sopping... sopping dari pas tarawih sampai ke subuh... mall2 pun biasanya mmg musim nak raya bukak sampai nak ke waktu sahur... tapi kami tak pernah la pi sopping time camtu... thn ni, apa kata pi tgk live depa nyer aktiviti sopping? ekekke...

Karipap ni, aku wat tak byk sgt pon... frozen kan sket n wat minum petang semalam... nanti sok lusa terasa nak makan leh goreng lagi sket tue... biasanya, aku wat karipap biasa jer... ni tetiba rase cam nak makan karipap sardin la plak... inti cam biasa jerla... cam wat sambal sardin biasa tu... tapi skip serai n tambah kentang (potong dadu n rebus dulu- nak bg sambal cepat masak) ... :)

Nampak plak Miss Tongkol tu dok kejung dlm esbok tue... mula2 ingat nak wat sambal telur mata jer... tapi ikan ni dok kejung2 lama2 dlm peti tu kang, aku lupe lakk... mmg tekak tu rasa nak makan sambal jugak... so jadikla, sambal ikan tongkol tue... wat jugak sup daging n kentang... takderla kering sgt pinggan tu nanti... and goreng gak telur mata goyang... ekekke... tu la lauk sampai ke sahur... ehehhe...


Tuk sahur, anak dara tuk nak gak sahur n pose... nak ayam goreng... so, goreng gakler ayam sket... ganti telur mata yang dah licin tu kan... ni pes time la Irdina puasa... entahkan larat ke tak... ehhehe... tapi lagi 2 jam dah nak bukak posa ni, tgk dia steady jer... main pon tak kalah... still meloncat sana sini... jgn esok2 dia dah taknak pose udahh... ekkeke... ni muka pes time pose... nampak cam owg letih tak ? hehhehe...

Ni plak donut yg aku calling2 ritu... biasanya Mr I yang call kan tuk delivery pape makanan pon... ni gara2 dah tak tahan tgk donut Kak Hana makyung tu la... tetiba nampak lak katalog delivery Krispy Creme tu... lagilah cam meleleh jer air lior... huhuhu... last2 , aku pon tipon n order jer time lunch hour... nak tunggu Mr I balik kejer baru nak order, cam lambat sgt... dah tak sabo dah... Mr I terkujut balik keje tgk dah ader donut kat umah... ekeke...

Siap ler, aku pon dah pandai men order2... pasni jgn Mr I balik kejer, tgk lauk order dah idang atas meja udahh... wakakaka... Biasanya, beli Dunkin jer... ni pes time beli Krispy Creme ni... sedap gakk... cam JCo n big Apple jugak ler... tapi cuma bagi aku, topping/ glaze atas dia tu agak manis... yang filling dalam dia dah okey dah... tapi yang tabur sugar powder tu okeyla, tak manis sgt... cuma tak byk jenis sgt cam Big Apple n JCo tu la kan... tapi bolehla jugakk... donut dia mmg sedap n lembut sgt... :)


Selamat berbuka puasa... dah buka pose, jgn la segan2... jemputlah makan donut2 yg sedap itew... sekian, wassalam...

3 comments:

  1. Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak yg penuh dgn rahmat & keberkatan Nya .


    * salam perkenalan dr JB

    ReplyDelete
  2. rajin aymy masak..mesti sedap.

    ReplyDelete
  3. RnZ : salam kenal... tq sudi drop by...

    ikiqzana: masak jer cecampak... sedap idak belakang kire... asal kenyang... ehhehe...

    ReplyDelete