Pages

Sunday, August 30, 2009

Sambutan Ulangtahun Kemerdekaan ke-52 di Embassy of Malaysia @ Kuwait...

Salam...
Selamat menyambut ulangtahun kemerdekaan ke-52... alhamdulillah, bersyukur di atas kemakmuran yang dikurniakan... so, ni la gambar2 sekitar majlis sambutan di Embassy of Malaysia kat Kuwait nie... sambutan yang sederhana tapi tetap meriah... majlis ni diadakan awal sket... sebab kalo buat Ahad malam Isnin, kat sini dah weekday... payah sketla kan... owg dah start kejer... so, dia buat Jumaat malam Sabtu... 28 hb Ogos... ramai jugak yang hadir... sampai meja pun tak cukup ler...
Sampai2 jer, duduk kejap... tunggu ketibaan tetamu... pas bukak pose n makan kurma n kuih-muih, solat maghrib dulu... pas solat maghrib, aderla ucapan2 sket n bacaan doa... upacara menaikkan bendera n nyanyi lagu Negaraku... pastu, potong kek... pas potong kek baru start makan nasi... masa makan nasi tu, dia tayang ler dokumentari kemerdekaan guna projektor... then ada gak solat Isya' n terawih berjemaah kat situ... actually, sempena Ramadhan ni, mmg ader majlis Iftar n solat terawih setiap hujung minggu kat embassy nie...

Masa baru sampai... owang pun takder lagi pun... cume petugas2 kat embassy tu jer yg ader... hehehhe...
Ni masa dah masuk dalam... tunggu ketibaan tetamu2 yg lain... Ifran dah tanya, mana air? huhuuh... owang lain pose nak oii... ngeee...

Masa orang tak ramai lagi...

Juadah ringan tuk berbuka... Salad buah, kuih keria, apam, kuih bakar n karipap... tapi karipap tak sempat ambik... dah licinn... hehhehe... Irdina suke kuih keria tue... nak amik lagi, dah abis... huhuuh...Selepas solat maghrib... upacara menaikkan bendera... sebelum menyanyikan lagu Negaraku...
Selepas bendera dinaikkan... tangan mak arab seksi mana plak yang sesat nie... huhuuh...


Masa nak potong kek... kanak2 dijemput tuk beratur kat depan... nasib baik ler diaorang tak korek2 kek yang cun melecun tu kann...

Upacara memotong kek oleh Mr Syukri... our club nyer president... macam fan club ler pulakk... Ayooooooo, pakai pedang samurai ke pedang arab ni, Syukri? hehhee...

Kanak2 dok posing depan kek... Irfan dah usik2 dah kek tu... sib baik tak berlubang... nakal sungguh...

Fondant kek oleh Sheraton Kuwait... kalo tak silap ler... tak sempat rase pon... sibuk sgt makan nasi briyani...
Crowd berpusu2 sebelum masuk semula tuk makan berat... gambo ramai2 depan pintu ni takderla plak dlm koleksi... dahnyer, kite pon sibuk nak masuk dlm gambo... sape nak amikkan gambo? huhuuhu...

Nilah, nasi Briyani yang sedap itew... ngan segala mak nenek dlm tue... nasi amik sesenduk jer... lauk keliling pinggan... share ngan Irdina... ader ayam masak aper ntah... pastu ayam garlic tikka... fish masak aper yer... ala2 kari kering gitu... kuah dal... kamben masak ape ntah n roti ala2 roti canai... nasi n lauk2 sume sedap... clear la pinggan aku... kecuali kamben tue... makan secubit jer... mmg tak makan kamben pon, tapi gatai gak nak rase... hehhehe... tapi cam tak puas jer makan... mcm nak makan lagi jer... ekekek... jus plak2, macam2 jus n air gas pon ader... yg kat bawah tu manggo juice...

Pas abis sepinggan nasi tu, esoknya timbang mmg la naik 1kg ++ ... kan aku dah cakap... berat aku ni mmg cam gitu... sekali makan, leh naik berkilo2... makan nasi sesenduk n lauk2 ngan kuih 2-3 biji jer... kalo owg lain yg normal agaknya naik 2-3 ratus gram ajer... takpun, tak naik sket pon... huhuuhu... tu yg menyampahkan tue... kena la cuti makan plak tuk few days... lotihh makcik ni ha...

Ni lah gambar ambik masa nak balik... bendera Malaysia berkibar... jauh di padang fasir... di bawah sinaran rembulan Ramadhan... :) yang sebelah tiang tu, bulan okeyy... bukan lampu neon ke apa ker... huhuhu... mahapler, den takder dslr... kalo ader, sure gambo lagi cun melecun... agak2 leh request tak tuk besday nanti... huhuhuhu...

Sekianlah salam kemerdekaan ke-52 dari kejauhan... walau di mana kami berada, negara Malaysia bumi tercinta tak mungkin kami lupa... hujan emas di negeri orang... hujan batu di negeri sendiri... tapi batu2 kat negeri sendiri pun, bukan sebarang batu... batu berlian ker, delima ker, zamrud ker... bukan batu sungai yer... :) sekian, wassalam...

Saturday, August 29, 2009

Kuih Lapis n Lontong...

Salam...
Selamat ari Jumaat... alhamdulillah rini dah semingu pose... yang paling aku tak caya, anak dara aku tue pose penuh... kurus2 dia pon leh tahan gak kan... alhamdulillah... kalo aku dulu, masa kecit2, sket2 merengek nak pose yang yok ajer... huhuuhu...

Keyla, ni cite masak ari Khamis... semalam aku tak masak... sebab ade jemputan makan2 kat embassy... laporan, later okies... Mr I yang tanya leh tak aku wat kuih lapis?... aku tak pernah buat pon... pes time la nie... biasa beli seketul dua ajer... dahnyer, mana nak pi tunjuk kat sini... tunjuk kat opis aku la jawabnya... ape lagi... aku pon trus godek2 la kat MyR tu cari resipi... jumpa resipi tulip77 nie... nampak menarik... so, aku pon godek2 kuih lapis pakai resipi nie... nak bancuh dia, senang bangat... nak melapis tu la bercinta sket... tapi sebab nak masak dengan penuh kasih sayang kann... ku gagahi jua... ekekke... ni la hasilnya yang tak seberapa... tang melapis aku tahan lagi... tapi nak motong bagi ensem, mmg tak lulus la kan... huhuhu...

Benonya wat lapis pink ijau... tapi ijaunye amat manja sekali... dah jadik pastel dah... dlm gambo nampak cam kelabu asap la pulak... nyampah tull... ekekke... so, resipi seperti di bawah... tq yer tulip77 for recipe...

Kuih Lapis...

Bahan-bahan...

  • 1 cawan tepung beras
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 1 cawan gula (leh kurangkan klu x suka manis sgt)
  • 1 st garam
  • 2 paket santan serbuk( daku pakai 12 sudu besar serbuk santan )
  • 1 st minyak masak
  • 3-4 titik sirap merah perasa ros atau pewarna kuning/hijau etc.
  • 4 cawan air

Cara-cara...

  1. Dalam blender, masukkan gula,santan,tepung beras,tepung gandum,minyak,garam dan 2 cawan air. Blend hingga semua bahan bersatu & tak berketul. Panaskan air dalam kukusan.
  2. Keluarkan adunan dari blender & isi dalam bekas. Tambah lagi 2 cawan air,kacau rata.
  3. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian. Letakkan satu bahagian pewarna kuning & satu lagi dgn pewarna hijau. Kacau biar warna sekata.
  4. Utk memudahkan kuih ni dikeluarkan, sapu loyang dgn sedikit minyak dan letak plastik cling. Masukkan 1 cwn adunan warna kuning & kukus selama 5 minit.
  5. Lepas 5 minit,masukkan pula 1 cawan adunan warna hijau dan kukus selama 2minit. Kemudian selang seli warna hijau dan kuning hingga adunan habis.
  6. Lapis yg terakhir warna hijau dikukus selama 20minit. Bila dah masak alih keluar dari kukusan dan tunggu hingga kuih ni sejuk.
  7. Dgn hati2 tarik keluar plastik cling bersama kuih lapis tadi. Utk lebih kemas,kuih ini blh dipotong dgn benang dan setiap lapisan kuih ini blh dibuka :)
  8. * Jika guna loyang non stick, x perlu letak plastik cling, hanya sapu sekeliling dgn minyak
Kesimpulannya kuih ini amat sesuai dek tekak den... Mr I pon kate ada rase kuih lapis yang biasa beli tu... dan lapis dia boleh dibukak selapis demi selapis... kire ok la tu kan bg pes timer cam aku ni kan... hehhehe... sememeh tepi2 potongan tu, sila abaikan okeyyy...

Tuk makan yang berat sikit just wat lontong againn... anak dara yang gigih berpuasa tu nak makan nasi impit... so, buat ler lontong nie... nak wat soto, baru ajer makan mee sup kan... cam biasa, kuah tu masukkan jerla aper bahan2 yg ada... tak ada, skip ajerla... pastu, sambal ikan bilis tu, pakai leftover ikan bilis goreng bawang masa sahur... blend kasar... wat sambal, pastu masukkan jer ikan bilis leftover tu... tak membazir... hehhee... jimat stok ikan bilis... Pangkor mari ooo... hehehe...

Sekianlah makan2 tuk entry kali nie... esok Sabtu, Mr I kena kejer... nak masak aper? letihh makcik nak pikir... nanti sahur tanya la hb or kanak2 tu nak makan apa... malas nak pikir... huhuhu... sekian, wassalam...

Thursday, August 27, 2009

Mee Sup n Jumbo Prawn Grilled...

Salam...
Selamat pagi Khamis... sini baru jer subuh ari... huhuu... masuk la entry kejap... pasni nak sambung ZZZ... huhuhu...

So, tulis pendek2 ajerla ekk... mee sup ni tuk iftar kelmarin... malas nak masak lauk pauk ngan nasik... lagipun terbayang2 bihun sup kat umah Deeja Tepeng... ngeee... wat sup ayam mulanya... pastu nampak lak ntah apa segala mak nenek yang dok bertapa dlm tapaware kecik2 dlm esbok tue... campak jerla semua yang ada... belasah ajerla.. takut kang benda2 tu sume dah tak elok... dari membazir, baik lebur jer sume dlm kuah sup tue... Masa nak makan tu, didihkan kuah semula n pecahkan telur... makan ngan sambal kicap... sodap jugak Cik Senah oiiii...

Kiuh pon tak wat semalam n kelmarin... kelmarin just goreng karipap sardin yang wat ritu... aderla sket yang difrozenkan... pastu semalam just masuk oven Stuffed Potato Kubbe yang beli frozen kelmarin n chicken kebab yg beli entah bile ntah... Potato Kubbe tu, ala2 potato croquet tapi ada inti daging... bolehla tahan... tapi chicken kebab frozen tu tak best sgt sebab rempah dia bau kuat sangat... pasni, tak beli dahler cap tu... try cap lain pulak... huhuuuhu...

Air mangga ni wat semalam... mangga tu beli 3 bijik kecik jer... agak2 dlm beso penumbuk tu... mmg niat nak wat air la, masa beli mangga tu... sbb tgk cam dah lembik jer... tapi potong gak sebijik tuk makan gitu jer... tapi mmg la berair n lembik dah... tapi rasa mmg manis la... Egypt marii rasanya... pastu, yg dua bijik tu, masuk FP jadik jus la kan... teringat air mangga pasar Ramadhan Manjung... shedapp... tapi yang wat sendiri ni lagila sedap kan...

Then ni lauk semalam... Jumbo prawn grilled... marinated ngan garlic, lemon juice, black pepper n garam sket... masa nak masuk oven tu, potong butter kecik2 sket... ngan campak2 jer atas udang tu... masa bakar tu butter tu melted la kat udang tue ... tanya Mr I, kot2 nak wat gravy ker... dia kate takyah... so, masa makan, just cicah ngan sos pencicah yang aku wat n masuk botol 2-3 ari lepas... celur sayur2 sket n makan ngan thousand island...

Udang ni agak beso la... kepala dia dlm lebar 2 ibu jari... Mr I makan ngan nasi udang tue... aku just ratah2 ajerla... tuk kanak2 yg tak suke udang just wat sup sket... masa sahur, udang ada 3 ekor lagi... sayur pun ader sket lagi... just tambah, ikan bilis goreng wif bawang n cili... ngan telur mata sweet n sour... siapp...

Sekianlah bersiaran tuk rini... rini nak masak apa ekk? dok pening2 lalat dah... tapi nak wat kuih apa dah tau... sebab laling dah request... so, kena gakler ghajin2kan diri tue... huhuhu... see u olls later... nak jemput tapau, sume dah licin... cuci mata ajerla yer... ekekke... sekian, wassalam...

Monday, August 24, 2009

Lemak Cili Api Ikan Masin Wif Nenas n Ayam Goreng Berempah Serai Again...

Salam...
Salam Ramadhan Malam Ke-4... tak larat la pulak rini nak bebel pepanjang... so, straight to the our menu today... masak pon mmg tak banyak jenis... biasanya memang 2-3 jenis jer... kadang2 yg ke-3 tu just sambal2 colek n ulam or goreng telur dadar or telur mata... ekekkeke... sebab my laling tak pandai makan byk2 jenis sekali gus n campur sekali harung... sapa yang untung? tentulah aku yang mmg tak ghajin ni kann... ekekkeke...

So, rini just masak lemak cili api ikan masin sepat wif nenas, ayam goreng berempah serai n sambal belacan wif timun... siappp...

Resipi ayam goreng ni cam entry lepas yer... atau leh amik kat SINI ...

Kuih ni, wat goreng2 plak rini... dah 2 ari makan kuih manis2... popia goreng ajer... feveret kami berdua la nie... inti n sambal cicah dia dah wat dr mlm tadi... rini just gulung jerla popia tu n goreng... kuah sambal dia pon wat lebih... masuk dlm botol n simpan dlm peti... bebila nak wat cicah2, senang... ekekek...

Sekianlah tuk rini... minggu ni bergelut sketla nak pikir menu apa ari2, sebab kena ikut stok dlm peti... sebab weekend ritu tak kuar sebab lauk cam banyak lagi plus kemalasan... hehehe... sekian, wassalam...

Sunday, August 23, 2009

Puding Koktel Berkuah n lauk apa2 entah...

Salam...
Salam Ramadhan... hari kedua... malam ke-3 ... dah dua ari tekak ni rasa nak makan desert or kuih manis2 ajer... tu yang rini wat plak puding cocktail berkuah nie... esok kena wat kuih2 pedas n goreng2 plak... kang Mr I cemuih pulak... sebenonya mmg kitaorang ni lagi prefer kuih2 goreng or pedas2 dari kuih manis2 nie... tapi ada gak certain kuih2 manis yang kitaorang suka... bukan tak makan... cuma, kalo makan sikit jerla... tapi, nama pun bulan pose ye tak... mmg la nafsu makan tu jadik tak tentu hala sket... hehee... tapi lauk pauk makan nasik, still mcm biasa... lauk pauk harian biasa ajer...

So tuk desert rini, Puding Koktail Berkuah dari kak Aziemas... aku CnP kat myR... terima kasih yer kak... memang sedap... masam2 manis... tapi aku tambah satu sudu teh kordial sunquick tu sebab syrup cocktail dlm tin yang aku beli tu cam tak berapa nak rasa... dah boh susu n air, terus lesap rasa dia... ekekeke... ada jugak lagi yg aku derhaka... kalo ikut resipi, puding tu potong2 kecik2 n tuang ngan kuah masa nak makan tue... aku boh dlm acuan agar2 or apam ni ha... bagi seketul2...


Puding Koktel Berkuah...

  • BAHAN UNTUK PUDING
  • 1 cawan tepung kastad
  • 1 cawan gula
  • 5 cawan air
  • 1 cawan santan - jgn terlalu pekat
  • BAHAN UNTUK KUAH
  • 1 tin susu cair
  • 2 tin air masak ( gunakan tin susu )
  • 1/2 cawan gula @ sesuai manis
  • HIASAN
  • Buah-buahan dalam tin
  • Nata de coco - optional (takde)
  • Jelly @ sumi - optional (takde)

Cara-cara...

UNTUK PUDING
  1. Masukkan semua bahan gaul sebati
  2. Masak atas api sedrhana hingga pekat dan likat
  3. Angkat, masukkan dlm bekas biarkan keras dan sejuk. ( Dh sejuk boleh masukkan dlm peti ais )
UNTUK KUAH
  1. Panaskan susu, air dan gula dalam periuk
  2. Jangan mendidih sekadar panas dan gula hancur
  3. Biarkan sejuk ( boleh juga masuk peti ais )
CARA PENYEDIAAN
  1. Potong puding kastad td mengikut bentuk yg disukai. Masukkan dlm mangkuk
  2. Tambahkan buah-buahan dlm tin, nata de coco, jelly ( ikut suka berapa bnyk nk letak )
  3. Tambah kuah pd mangkuk yg berisi puding dan hiasan
  4. Sedia dinikmati. Best makan kalau baru keluar dr peti ais..sejuk jer
  5. Selamat mencuba.

Ni lagi satu yang aku derhaka... aku main lebur jer semua... aku masuk semua syrup cocktail (buah asing) dan bahan2 kuah sume dalam periuk campur 1 sudu kordial tue... agak2 gula dah hancur, tutup api n masukkan buah2an cocktail tadi... sebab malas nak banyak2 bekas n boh asing2... ehehhehe... bahan tuk puding tu pun aku just buat 1/4 adunan ajer... dapat 6 biji acuan agar2 or apam tue... pastu, belen kuah dia, campo ais batu... minum gitu ajerla... :) pon sedappp...

Ni plak lauk ape2 ntah tuk makan nasi berbuka n sahur rini... lemak putih fucuk (tauhu kering) + kentang + suun + telur...


Lawan dia ngan sambal sutun yang dah tinggal berapa ekor jer dok bertapa dlm peti ais tue...

Kalo kena ngan ikan masin n telur dadar pon syok jugak... bulan pose ni, alamatnya mmg stok telur jadik double la... sebab setiap kali nak top-up lauk, sure ngan telur dadar... takpun ikan masin... telur masin... or ayam goreng... hehhehe... sekianlah entry rini... wassalam...

Saturday, August 22, 2009

Air Oren Peach, Ayam Tandoori n Kuih Sagu...

Salam...
Alhamdulillah, sempurna sudah sehari Ramadhan... anak dara ku itew pon dah berjaya posa satu hari penuh... hehhee... lagi sejam setengah nak berbuka, tiba2 dia kata dah tak larat nak posa... adoyaii... kesian jugak tgk dia... tapi cam sayang sangat... rupa2nya dia teringat nak minum air kotak susu coklat tue... patuttt la... pujuk dia, soh baring kejap... sikit jer lagi... huhuuh... last2 dia kata okey... pastu dia pon guling2 sampai terlelap... alahai, sian manja ummi... tapi berjaya gakler abiskan sehari posa tu... Dah berbuka, tak pulak dia nak minum air tue... dia kata masa sahur nanti baru nak minum... huhuhu...

Menu rini pon simple ajer... berbuka ngan Kurma n air Oren Peach... tapi air oren tu, kordial Sunquick punyerla... ekkeke... just hiris oren n masukkan dlm air tu jer... ni pes time aku minum kordial Sunquick perisa Oren Peach nie... sedap jugakk...

Lauk just wat ayam tandoori... resipi pakai resipi yg dia bagi kat kotak rempah tue... ekekke... pes time pakai rempah tandoori maasala nie... sedap gak... kalo bakar atas arang lagilah sedapkan... aku masuk oven ajer... tapi aku tak boh kaler... biasa, kalo nak kaler jadi cun, kena la letak pewarna bagi merah ker, oren ker skett... pasni boleh cuba rempah cap lain pulak... kat sini rempah2 ni segala mcm cap n spesis... kenala try mana yg memenuhi citarasa...

Kuih rini, just wat Kuih Sagu aka Bronok... rasa ada sedikit lari sebab pakai kelapa kering yang dah dilembabkan... sebab sini takder jual kelapa parut fresh tue... bau kelapa kering tu dah tenggelamkan bau ros dlm kuih sagu tu... klo makan takboh kelapa pon dah okey... huhuh... anyway, bolehla kan... bagi ada feel puasa cam kat Msia...

Keyla, dah letih... nak rehat2 jap... kalo dapat tido dulu sblum time sahur pun best jugak... sbb kadang2 mata ni payah nak lelap... sahur pun awal... kul 3.00 dah sahur... sebab 3.45 dah imsak... sekian, wassalam...

Karipap Kentang Sardin, Sambal Ikan Tongkol n Donut...

Salam...
Arini pes day Ramadhan... kalo kat Msia nie, sure meriah bangat... dengan pasar Ramadhan yang di merata2 tu kan... ni kiranya dah kali ke-2 la kami berpuasa di perantauan .... jauh dari keluarga tercinta... kat sini suasana Ramadhan nie, tak meriah sangat... biasa ajer...

Terawih pun macam semayang sunat biasa jer... tak meriah... cuma, kat masjid2 tu ada jugak ler yang bukak khemah tuk makan2 berbuka puasa... dan pastinya masjid depan umah nie, kata Mr I , mmg la penuh n panjangnya barisan org berbaris tuk amik makanan n makan berbuka puasa... tapi apa yang depa jamu tak taulah... sebab Mr I pun lom pernah berbuka kat masjid tu sebab ramai sangat owg... huhuhu... tapi nanti bab sopping nak raya, taktau lah nak kata... depa ni mmg antu sopping... sopping dari pas tarawih sampai ke subuh... mall2 pun biasanya mmg musim nak raya bukak sampai nak ke waktu sahur... tapi kami tak pernah la pi sopping time camtu... thn ni, apa kata pi tgk live depa nyer aktiviti sopping? ekekke...

Karipap ni, aku wat tak byk sgt pon... frozen kan sket n wat minum petang semalam... nanti sok lusa terasa nak makan leh goreng lagi sket tue... biasanya, aku wat karipap biasa jer... ni tetiba rase cam nak makan karipap sardin la plak... inti cam biasa jerla... cam wat sambal sardin biasa tu... tapi skip serai n tambah kentang (potong dadu n rebus dulu- nak bg sambal cepat masak) ... :)

Nampak plak Miss Tongkol tu dok kejung dlm esbok tue... mula2 ingat nak wat sambal telur mata jer... tapi ikan ni dok kejung2 lama2 dlm peti tu kang, aku lupe lakk... mmg tekak tu rasa nak makan sambal jugak... so jadikla, sambal ikan tongkol tue... wat jugak sup daging n kentang... takderla kering sgt pinggan tu nanti... and goreng gak telur mata goyang... ekekke... tu la lauk sampai ke sahur... ehehhe...


Tuk sahur, anak dara tuk nak gak sahur n pose... nak ayam goreng... so, goreng gakler ayam sket... ganti telur mata yang dah licin tu kan... ni pes time la Irdina puasa... entahkan larat ke tak... ehhehe... tapi lagi 2 jam dah nak bukak posa ni, tgk dia steady jer... main pon tak kalah... still meloncat sana sini... jgn esok2 dia dah taknak pose udahh... ekkeke... ni muka pes time pose... nampak cam owg letih tak ? hehhehe...

Ni plak donut yg aku calling2 ritu... biasanya Mr I yang call kan tuk delivery pape makanan pon... ni gara2 dah tak tahan tgk donut Kak Hana makyung tu la... tetiba nampak lak katalog delivery Krispy Creme tu... lagilah cam meleleh jer air lior... huhuhu... last2 , aku pon tipon n order jer time lunch hour... nak tunggu Mr I balik kejer baru nak order, cam lambat sgt... dah tak sabo dah... Mr I terkujut balik keje tgk dah ader donut kat umah... ekeke...

Siap ler, aku pon dah pandai men order2... pasni jgn Mr I balik kejer, tgk lauk order dah idang atas meja udahh... wakakaka... Biasanya, beli Dunkin jer... ni pes time beli Krispy Creme ni... sedap gakk... cam JCo n big Apple jugak ler... tapi cuma bagi aku, topping/ glaze atas dia tu agak manis... yang filling dalam dia dah okey dah... tapi yang tabur sugar powder tu okeyla, tak manis sgt... cuma tak byk jenis sgt cam Big Apple n JCo tu la kan... tapi bolehla jugakk... donut dia mmg sedap n lembut sgt... :)


Selamat berbuka puasa... dah buka pose, jgn la segan2... jemputlah makan donut2 yg sedap itew... sekian, wassalam...

Kad Ramadhan 2nd round...

Salam...
Semalam pi angkut lagi kad2... bawak sekali raga pi pasar tue... :) Dapat la sikit hasil tangkapan... hehhee... terima kasih tak terhingga pada kawan2 yg ingat n sudi bagi kat kita yang tak glemes ini... samalah kita yea... pohon ampun maaf kalo salah silap masa dok bergurau tu... Salam Ramadhan buat semua...

From Kak Nor KT...

From Liyana...
From Ros Onigiri Tokyo...
From adik Ika Ijah Bangkok...

From Kak Ieda Zubir Q8...
From Kak Ita Azita...
Terima kasih atas tanda ingatan... sekian, wassalam...

Thursday, August 20, 2009

Sizzling Yee Mee yang tak sizzle...

Salam...
Selamat petang Khamis... malas nak citer panjang2... hehehe... ni menu dinner semalam... selepas tertunda dek jemputan pi umah Fatin kelmarin... yee mee ni aku gendong dari Bahau ritu... ekekke... tapi bwk sebungkus jer... sebab dah try ganti ngan mee telur n spaghetti tapi tak puas makan... so, tu yg bwk gak sket yee mee nie...

Sebelum aku pandai mengorek resipi kat MyR, resipi dia aku main campak2 jer... tapi pas pandai godek2 MyR, aku ada jumpa resipi yang sama cam bahan2 yang aku pakai... by Kak LilidValley yg femes itew... so, nak memudah kerja sapa yang nak try, aku CnP resipi kak Lily ni yer... sebab aku ni masak mane der men sukat... main campak2 n treban jer sume dlm kuali n piyuk... sume agak2 ajer... huhuhu... mmg sedap n sama jer cam makan kat food court tue... kalo nak lagi sama, pi beli sekali pinggan besi tue... kompom jadik sebijik segaban... aku pon dah buat juta2 lemon kali... :)


Sizzling Yee Mee...

Bahan-bahan ( 2-3 org makan )...

  • 2-3 sanggul (gulung) yee mee
  • 5 ulas bawang putih
  • 5 biji cendawan shitake ( cendawan kering)- rendam sehingga agak lembut dan potong 4
  • 1 keping dada ayam- potong mengikut citarasa
  • 3 biji cili kering- potong 2
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 3 sudu besar kicap cair
  • 1 sudu besar kicap pekat
  • 1/2 in halia- hiris nipis
  • Serbuk lada hitam
  • garam- secukup rasa
  • Beberapa titik Minyak bijan(jangan banyak sangat, nanti bau agak kuat n dah lain sket)
  • 1 sudu besar Tepung jagung- dibancuh dgn sedikit air(kalo takder, tpg gandum pon boleh)
  • sedikit minyak utk menumis

Cara-cara...

  1. Tumis bawang putih, cili kering dan halia sehingga naik baunya.
  2. Masukkan ayam yg telah potong sehingga agak empuk.
  3. Masukkan 2 cawan air.
  4. Masukkan pula sos tiram, kicap cair dan kicap pekat. Masukkan pula serbuk lada hitam. Biarkan mendidih.
  5. masukkan cendawan serta sayur2 lain- tunggu 2-3 min.
  6. Masukkan campuran tepung jagung dan kacau.
  7. Titikkan minyak bijan beberapa titik-jgn banyak2...
  8. Akhir sekali, masukkan yee mee- biarkan sebentar & hidangkan panas2.
Harap Maaf, telur tu extra okey... takdo dlm resipi... ekekek... sizzling mee ni makan ngan cili jeruk kicap tue... adoii mmg syiokkk... selamat menjamu selera... dah makan, tulun basuh pinggan yer... acik dah lotih ni ha... tenkiu... hehhe... sekian, wassalam...

Salam Ramadhan Buat Teman2 Blogger n FB...

Salam...
Marhaban... Salam Ramadhan buat teman2 Blogger n Facebook di seantero dunia... Sempena bulan baik dan penuh barakah ini, aku ingin memohon ampun dan maaf atas salah silap aku sepanjang mengenali kalian semua...


Buat teman-teman lama, terutama teman2 zaman persekolahan... SMK n SMTI ... andainya suatu ketika dahulu aku pernah terkasar bahasa... rasanye memang selalu la kot... sebab aku ni mmg kasar orangnya... huhuhu... mengguris perasaan dan menyakiti hati kalian, daku memohon ampun dan maaf... maklumlah masa itu muda dan belia... kadang2 tidak rasional, kadang2 terlalu mengikut perasaan dan kadang2 mengikut darah muda... harap dimaafkan...


Buat teman-teman zaman dah kerja... teman2 dari MRSM dan IKM... tak kira di mana jua anda berada... ampun maaf dipinta... salah silap masa sama2 menjalankan tugas... salah silap masa bergurau senda... salah silap masa dok sama2 bertungkus lumus abiskan Dip Ed... harap diampunkan....

Buat teman2 baru n geng2 blogger... walau kita tak pernah bersua muka. (ada gak yang dah pernah bersua :) .. terima kasih tak terhingga atas layanan mesra dan sokongan... mohon maaf atas segalanya... sesiapa yang sudi, silalah angkut kad kat atas... gambar tu ambik dari bawah pokok kurma kat sini :) ... Yang nak bukak pose, silalah amik kurma yg shedap ini nie... ehhehe...

Semoga bulan yang mulia ini akan lebih bermakna dari tahun-tahun sebelumnya... moga bulan penuh barakah ini, kita kan dapat melipat gandakan amalan kita.... Salam Ramadhan buat semua... Wassalam...

Terima Kasih n Salam Ramadhan...

Salam...
Selamat ari Khamis... esok pose ke tak? huhuhu... terima kasih atas kad2 yang diberi... ni angkut semua yer... kalo ada yang bagi lagi, nanti kite angkut 2nd trip... terima kasih atas semua ucapan salam ramadhan n kad2 yang kretip n comey2 ini... Salam ramadhan juga buat yang bagi kad ini...

From Love...

From Kak Intan...

From IglooMama aka Aida Riyadh...

From Wawa...



From Kak Ana Wahid...

From Kak As NZ...

Sekian, wassalam...