Pages

Wednesday, May 13, 2009

Garlic Chicken Parmesan, Potato Base Pizza n Mushroom Soup...

Salam...
Selamat malam wat sume... seronoknyer, sok dah ari khamis... mana taknyer, lusa dah cuti weekend... hehehee.... arini kitaorang makan western pulak... dah 2 ari makan nasik... so, tukar selera... Menu dinner, Garlic Chicken Parmesan, Potato Base Pizza n Mushroom Soup....


Garlic Chicken Parmesan tu aku amik resipi kat buku Women's weekly.. tapi aku dah ubah2 sket pakai bahan yang ader dlm opis aku tue... Potato Base pizza tu ikut idea kak e... sebenarnya dah lame aku dok cari2 resipi nak wat pizza yang base dia bukan roti... sajer nak tukar selera... bukan aper, malas nak tunggu doh roti tu naik... ekekek... tetiba aritu ternampak kat umah kak e... apa lagi, aku pon cube la try... resipi yang kak e bagi tu cam tak clear gambo dia... so, aku main agak2 jer la sukatan die... kalo nak yg betul2 nanti request kat kak e okies...topping, cam biasa la kan... sesuka hati dan sesedap rase... aku nyer topping, chicken sosej, marinade chicken, button mushroom, capsicum n cheese... sos dia aku malas nak masak2... just campur semua bahan, cili sos + sos tiram + tomato paste + oregano...

Pastu, untuk bagi ader kuah kot nak cicah2... wat instant nyer mushroom soup... siap, menu dinner kami malam nie...


So, resipi ayam yang aku dah godek2 jadik ler cam gini... sape nak try, silelah... cicah ngan sos cili je pon sedap tau... jangan memalu yer... ekekeke...


GARLIC CHICKEN PARMESAN...

Bahan-bahan...

  • 4 keping dada ayam saiz sederhana -dibersihkan
  • 2 sudu besar air perahan lemon
  • 1 ulas bawang putih diparut
  • 1/2 sudu teh serbuk lada hitam
  • garam secukup rasa
  • 2 sudu besar daun parsley cincang ( aymy pakai, daun bawang + daun sup...)
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan serbuk roti (breadcrumbs)
  • 1 biji telur - dipukul sedikit
  • 1/3 cawan parutan parmesan cheese (aymy pakai mozarella cheese jer, sebab parmesa takder dlm stok...)
  • 1 sudu besar minyak zaitun

Cara-cara...

  1. Gaulkan ayam dengan 1 sudu besar daun parsley, bawang putih, minyak zaitun, serbuk lada hitam, garam dan air perahan lemon... perap selama 30 min- 1 jam ...
  2. Dalam bekas lain, gaul bersama serbuk roti, baki 1 sudu daun parsley dan parmesan cheese. Ketepikan...
  3. Toskan ayam. Gaul bersama tepung gandum. Kemudian celup kedalam telur. Golekkan rata ayam yang telah dicelup telur ke dalam bekas berisi campuran serbuk roti. Buat sehingga habis...
  4. Panaskan oven pada suhu 180 cel. Lenserkan dulang pembakar dengan minyak zaitun... susun ayam yang telah dibaluti serbuk roti tadi. Bakar selama 20 minit ataupun sehingga kekuningan...
  5. Siap tuk dihidang dengan ape2 gravy kesukaan... makan gitu2 ngan sos cili jer pun sedap... Selamat Mencube...
Sedap makan pepanas... sesapa yang suke western, jom makan... sekian, wassalam...

2 comments:

  1. ghajinnya aymy masak mcm2 tu..complete set mcm mkn kat kedai. kalau dekat boleh order set ni.

    ReplyDelete
  2. hehehe... tgh rajin bleh la kak zaiy.. kalo malas, makan megi jer.. ekekke...

    ReplyDelete