Pages

Monday, May 04, 2009

Pandan Slice Cheesecake...

Salam....
Dah beberapa ari aku dok geram jer nengok pandan cheesecake Kak Hana tue... tengok plak dah berjangkit ke umah Cik Mat Gebu... lagi tak bleh tahan aku nengokkk... dah ler aku ni mmg suke aper2 berkenaan ngan pandan nie... hehhee... so, arini aku merajinkan diri masak pepagi lagi... pastu sambung plak wat kek nie... hasilnya.... tadaaaaaaaaaa..........



Tapi entah naper, kek yg aku wat nie tekstur dia bile potong tak nampak cantik sangat rongga dlm dia, cam chef2 tersohor tue... entah aper yg terlebih or terkurang... aku tak sure... tapi bolehla kan tuk budak2 baru belajar cam aku nie... hehehe... tapi rasa dia memang sedap ... tak manis sangat, tapi still lemak berkrim, lembut sangattt serta mulusss... rase cam makan eskrim pun ader... Resipi ni aku CnP dr umah Kak Hana... ampun yer kak, malas nak taipp... peaceeee...

Pandan Slice Cheesecake...
Bahan-bahan...
  • 4-5 keping slice cheese
  • 200 ml susu segar
  • 70 gram butter atau marjerin
  • 70 gram tepung gandum (diayak dahulu)
  • 70 gram gula
  • 4 biji telur saiz M
  • beberapa titik esen vanila
  • sesudu kecil perisa pandan@pandan emulco
  • pewarna hijau
Cara-cara
  1. potong atau siat slice cheese kecil-kecil dan campurkan dengan susu segar
  2. kemudian masukkan dlm periuk, gunakan api perlahan dan biarkan slice cheese tadi cair. kacau sentiasa.*hana masukkan sesudu kecil perisa pandan n pewarna hijau. kacau.
  3. masukkan butter dan kacau hingga larut, tutup api dan sejukkan sebentar.
  4. asingkan putih telur dan kuning telur, pukul putih telur bersama gula hingga menjadi meringue.
  5. didalam bekas lain pukul kuning telur hingga kembang dan masukkan kedalam adunan cheese tadi, masukkan tepung sedikit demi sedikit dan pukul lagi, pastikan adunan tidak berketul
  6. akhir sekali campurkan merigue ke dalam adunan tadi dan berberapa titik esen vanila, gunakan cara kaup balik supaya adunan rata. glis acuan kek dengan marjerin dan alaskan dengan kertas. masukkan adunan kek di dalam acuan .
  7. bakar pada suhu 170 darjah selama 20 minit dan turunkan suhu 140 darjah selama 40 minit, gunakan acuan kek berukuran 20cm dan letakkan sedikit air di bawah dulang pembakar, cara bain marie, untuk mendapatkan kek yang elok teksturnya.
  8. hias ikut kreativiti sendiri atau dimakan begitu sahaja. kek ini lembut dan ringan. tak rugi mencubanya.
Sekian ler masak2 tuk rini... nak tgk F4... Sekian, wassalam...

6 comments:

  1. akak plak yg jadi geram tgok pandan ciskek ni..huhuu..cantik sgguh dah tu aymy...

    ReplyDelete
  2. Aymy!!!!.. x bole jadik nih... mmg nk kene toraiii... nakk!!!

    ReplyDelete
  3. K Zaiy, tgk owg sibuk buat sana sini... tu yg ati tu tk tahan tue.. hehhe... tp kek dia mmg lembut sangattt... cdappp...

    K Anawahid, mmg kena toraii.. rugi kalau tak toraii... kkkeeekekek...

    ReplyDelete
  4. aduh aymy...nie penyakit berjangkit nie... bile agaknye nak buat yek...ha..ha

    ReplyDelete
  5. ni dah masuk 4 buah rumah masak kek ni...eish terliur btol...sedap btol nampaknya gebu!

    ReplyDelete
  6. k moi, ghajin2 nanti cube tau... saper yg suke lemak berkrim disukai ramai tu, mmg tip top ler kek niee... hehehe...

    cik manggis, terliur2 aper lagi masuk dapur godek2 kek... hhhee...

    ReplyDelete