Salam...
Arini angin malas aku menyerangg... masuk opis pon dah tgh ari... sebelum Irdina balik school... belen kari daging kentang yg makan ngan roti arab time bekpes tadi dok ader lagi.... so, tuk lunch merangkap dinner aku just wat pulut kuning nie... kanak2 nie mmg hantu sangat ngan aper jer spesis pulut... kalau pulut putih kosong ajer cicah kicap pon diaorang makan bleh bertambah... pastu aku just tambah wat sambal telur rebus sket... sambal telur tu campur telur ayam n puyuh... sebab telur puyuh tu dah lame beli takut expired plak jadik telur tembelang... hehehe... pastu, serunding yang bawak aritu ader lagi... boleh la nak wat tambah2 eksesori...
Terima kasih entah yang keberapa kali wat Kak As NZ yang bagi resipi nak senang masak pulut nie... kalo nak kena kukus, alamatnyer setahun sekali la kot aku masak pulut nie... malass tull... hehehe... sebab masak pakai rice cooker, tetiap minggu pon bleh wat kann... sonang kojo dennn... n hasilnyer memang puas ati... takderla benyek sangat ker... kering sangat ker... just nice...
So, resipi Kak As ni, aku CnP kat MyR yer.... mekasih juta2 kali tuk Kak As yang sudi kongsi resipi nie yer... nanti sekali lagi wat pulut, aku nak makan ngan rendang plak... hehehe... bukan anak2 jer antu pulut, ummi dia pon tumpang sekaki... agaknya anak antu pulut ikut sapa ekkk? ehehehe...
Arini angin malas aku menyerangg... masuk opis pon dah tgh ari... sebelum Irdina balik school... belen kari daging kentang yg makan ngan roti arab time bekpes tadi dok ader lagi.... so, tuk lunch merangkap dinner aku just wat pulut kuning nie... kanak2 nie mmg hantu sangat ngan aper jer spesis pulut... kalau pulut putih kosong ajer cicah kicap pon diaorang makan bleh bertambah... pastu aku just tambah wat sambal telur rebus sket... sambal telur tu campur telur ayam n puyuh... sebab telur puyuh tu dah lame beli takut expired plak jadik telur tembelang... hehehe... pastu, serunding yang bawak aritu ader lagi... boleh la nak wat tambah2 eksesori...
Terima kasih entah yang keberapa kali wat Kak As NZ yang bagi resipi nak senang masak pulut nie... kalo nak kena kukus, alamatnyer setahun sekali la kot aku masak pulut nie... malass tull... hehehe... sebab masak pakai rice cooker, tetiap minggu pon bleh wat kann... sonang kojo dennn... n hasilnyer memang puas ati... takderla benyek sangat ker... kering sangat ker... just nice...
So, resipi Kak As ni, aku CnP kat MyR yer.... mekasih juta2 kali tuk Kak As yang sudi kongsi resipi nie yer... nanti sekali lagi wat pulut, aku nak makan ngan rendang plak... hehehe... bukan anak2 jer antu pulut, ummi dia pon tumpang sekaki... agaknya anak antu pulut ikut sapa ekkk? ehehehe...
Pulut Kuning Express...
Bahan-bahan ( 5-6 org makan ) ...
- 2 cawan beras pulut
- 1 cawan santan pekat + 1 cawan air panas
- 1 sdt garam
- 1 helai daun pandan
- 1 sdb minyak masak
- Sedikit serbuk kunyit
Cara-cara...
- Cuci beras pulut hingga bersih..masukkan semua bahan2 kedalam rice cooker
- Setelah mendidih..gaul pulut supaya x berkerak..kemudian biarkan hingga masak..
- Sesuai dimakan bersama rendang, kari ayam & daging, kurma & sambal ikan bilis..
- Kaedah yg sama ini juga boleh digunakan( jgn masukkan serbuk kunyit) memasak pulut utk kuih serimuka , pulut serunding..pulut ini juga enak dimakan bersama serawa durian..
- Selamat mencuba! ^_*
Sekian, tuk arini... nak pikir nak masak per plak esok... ni la bab yg lemah nie... nak pikir mikir nie... heeehe.. esok Mr Hubby cuti sebab nak kena uruskan something kat imigresen... pastu nak pi amik report card Irdina... Actually report card dia dah dibagi bawak balik tadi... sok just jumpa cikgu dia... borak2 pasal perkembangan dia... so, far progress memuaskan la... alhamdulillah... so, sampai sini dulu... nak lepak2 jap... sekian, wassalam...
aymy... bagus nya anak2 aymy...pulut ngan kicap pun jalan yek... mmg suka pulut...tu.. senang keja..kan... kmoi pun dah lama tak masak pulut...boleh masuk list nie..he..he
ReplyDeletesalam aymy..hai..mengidam ke?
ReplyDeleteK moi, sesekali makan pulut nie best jugak.. cam kenduri jer rasenyer... hehehe...
ReplyDeleteK ina kl, takdernyer mengidamm... malas nak masak jerrr... hehehe...