Pages

Tuesday, May 05, 2009

Popia Basah n Laksa Ita...

Salam...
Arini aku masuk opis pepagi lg... sebab kang nak pi daftar sekolah Irfan sama ngan sekolah kakak dia... ader interview lagi... risau gak aku takut kang dia tak accept... padahal baru nak masuk Kinder... leceh plak prosedur dia... alhamdulillah dia accept... tp byk ler weakness budak Irfan nie... nak bukak mulut pun payah... tapi bab kaler maler laju jer... kire pun ok... tapi masa dia tanyer kaler, dia jawab dlm bm... hehehe... mane owg tu nak paham kan... yg laju dia jawab dlm BI kaler yelloww jer... adoyai, anakku... dahler Irfan ni lambat sket masuk sek berbanding kakak dia... thn ni dia umur 4 thn... dah dekat ujung tahun baru nak masuk sekolah... sebab sessi sekolah start bulan 9... tup2 sekolah dlm BI.. risau plak aku... huhuuuhu...

Kakak dia, masa kat Msia awal thn masa umur 4 thn tu dah pi Smart Reader... bukan sebab nak bg cepat pandai ke apa.. saje nak bagi dia bergaul sebab risau tgk dia terperuk kat taska takder aktiviti yg membina... anta sekolah dapat belajar main2 pun jadilakan... at least ader gak aktiviti... Actually, Irfan ni aritu boleh jer nak anta pi sekolah awal tahun, tp mengenangkan urusan civil id tu belum siap, malas la plak... tengok pulak, si adik ni mcm tak reti apa.. takut kang nak pi buang air pon tak reti nak bgtau cikgu dia... dia belum pandai cakap english lagi... Kalo bgtau dlm bahasa melayu kang cikgu dia bukan paham kan... sedar2 kang basah jer seluar... kan ke naya... Ni dalam proses nak train dia cakap beberapa ayat yang simple sebelum bukak sekolah nanti... harap2 bile tiba masanya, dia dah ready nak pergi sekolah...

So, back to cerita masak2... arini pepagi lg dah teringat nak makan popia basah... sejak nampak kat umah Kak ida aritu, asyik teringat2 jer... risau gak nak buat.. tak pernah buat kulit dia tue... tapi nak try gak... terjumpa resipi K Umi-e ... nampak bahan2 cam menarik jer... dlm tak konfiden nak wat kulit tu, aku belasah ler jugak buat... akhirnyaa... jeng jeng jengggg.... jadi ler cam gini...


Amacam? pas tak? hehehe... bolehlah tuk pes timer kann... rase mmg best walaupun sambal dia aku wat terpedas skett... guna home made bawang goreng... atas dia, aku tabur ngan bawang goreng n sket kacang tanah goreng yang diblend kasar... cedappp gakkk... cewahhh... Mr Hubby pun kater dah cedap... hehehe... tapi kalo ikut K Umi e yg terer itew, dia lenser kulit tu pakai jari jer... uwaaa, seram lak aku... aku try gak tapi tak berapa nak jadi sebab aku takut2 jer... takut jari aku pon masak sekali.. ekekke... maklumlah amatur... owg wat laju, aku dok terhegeh2... mane tak masak jari tu kann... tiba2 jer dtg idea, nak sapu adunan kulit tu pakai aper... ader gak pekdahnyer alat nie ekkk selain wat korek adunan kek kasik licin... hehehe... selamba jer aku bubuh sket adunan dlm non stick pan.. pastu terus scrap dengan benda ni bagi nipis... jadik ar jugak taktik aku... dapat gak ler kulit yg nipis...

Pastu, ingat dinner nak wat roti arab tuk dimakan ngan kari daging yg aku masak pagi tadi... tetiba Ita plak anta laksa... rojoki2... aritu takder rezeki laksa Wawa... ni dapat lak laksa Ita... alhamdulillah... masa Ita datang umah tu, kami dok ler borak2 kejap... dah dok borak2 tue, terlupa plak nak hidang kat dia popia basah tu... masa tgh makan laksa dia n popia tu , baru teringatkan dia... pas jamu selera merangkap dinner, baru ler aku naik balik tingkat atas anto bekas dia balik... hehhe... teruk tul aku nie... ni laksa Ita... tq yer Ita, cedapp... ni stok laksa from Msia ekkk... hehehhe...

So, untuk resipi popia basah tu, amik kat sini ek... sebab langkah dia step by step... senang nak tengok... Tq yer Kak Umi-e 4 sharing the recipe...

Sekianlah tuk arini... Sekian, wassalam...

5 comments:

  1. popia basah ni feberet. akak penah wat sekali ikut resepi umi_e ni. kalau malas nk wat kulit, boleh gak guna kulit ready made, masa nak balut inti tu, celup kulit tu dlm air suam kejap, nantii kulit tu jd lembut la, pastu balut...tp kalau kulit yg wat sdiri ni lagi lah sedap kan.

    ReplyDelete
  2. salam ayu...sedapnya popia basah tu...peberet kakintan juga tu...rasanya nak buat jugalh hari ni bahan2 dah ada tu...he..he

    ReplyDelete
  3. salam... seronoknya bila tengok resepi yang dikongsi menjadi :)

    * kak e pulak sekarang ni tak buat dah - tak tau ler... malas je

    ReplyDelete
  4. wah...bestnya popia.. lama tak makan ni.. sedap nampak kak..

    ReplyDelete
  5. K Zaiy: ader gak wat spare kulit yg instant.. takut kulit tak jadi bleh pakai yg instant kann... ehhehe... tp alhamdulillah jadik elok jer...

    K Intan:ayu pon dah lamer tk makan nie.. tgk kawan2 buat, dah tak tahan dah... tu yg merajinkan diri gak.. ehehe..

    K Umie e: mekasih bebanyak yer... alhamdulillah jadik elok... insyallah akan buat lagi...

    Juwita: Ita, mmg best tau ta.. nanti rajin bleh cuba...

    ReplyDelete