Pages

Saturday, May 09, 2009

Jam Filled Cookies aka Biskut Kelapa Berjem...

Salam...
Sehari dua ni, tenet mengong sket... payah nak masuk entry... Ni projek pas lunch semalam... Lunch plus dinner just wat nasi ayam jer... dah 2 ari anak dara aku tue dok tunggu ummi dia buat semekut nie... resipi ni amik dlm koleksi resipi Usborne... 30 easy things to cook and eat... resipi ni dia dlm spesis kad tu.. sekeping2... bukan jilid buku tue... aku nengok bahan2 dia cam simple n menarik jer, so try la jugak wat tuk anak dara nie... agaknyer dia nengok gambo kat kad nie cam cantik jer, tu yg di sibuk nak jugak tue...

Hasilnyer tak mengecewakan... disebabkan dia pakai desiccated coconut, rase cam bangkit kelapa pon ader... sedap... wangi jer... pastu atas dia letak jem... mmg ler sedap.. masam2 manis... rase dia manis2 buah jer... tp kalo taknak manis, boleh skip part ayak ngan gule bile dah siap... sebab kalo tak kang, manis sangat ler pulak kann.... buat semekut raya pon boleh nie... Mr Hubby pon cakap semekut ni best... boleh masuk listt... So, sapa nak cube, bleh amik resipi kat bawah... pepandai jer aku tukar name dia ekk... hehhe... Jom Makann...

Jam Filled Cookies ...

Bahan-bahan ...

  • 100 gm butter- biarkan lembut pada suhu bilik
  • 1 sudu teh esen vanila
  • 50 gm gula ising
  • 100 gm tepung gandum* ayak
  • 25 gm tepung jagung * ayak
  • 25 gm kelapa kering
  • Seedles Raspberry Jam - boleh pakai jem kegemaran ( saya pakai strawberry jem yg diblender... bg halus n tak berketul jem tu...)

Cara-cara

  1. Pukul butter dengan gula hingga kembang. Masukkan esen vanila. Kacau rata...
  2. Masukkan tepung diayak dan kelapa kering... gaul rata dan jadikan doh...
  3. Ambik sedikit doh, bulatkan seperti bola.. leperkan dan tekan lubang di tengah menggunakan jari telunjuk... (kalau bulatkan dlm saiz 20 sen.. bila masak, dia jadik saiz 50 sen...)
  4. Susun di atas dulang pembakar yang telah disapukan minyak/ butter atau diletakkan baking paper... buatkan bulat sehingga adunan habis...
  5. Panaskan oven pada suhu 180 cel. Bakar selama 12-14 minit... sejukkan...
  6. Selepas biskut sejuk, ayak sedikit gula ising di atas biskut... (kalau taknak manis sangat, bleh skip bahagian nie... saya try letak, biskut agak manis...)
  7. Kemudian, bolehlah letakkan jem di tengah2 sehingga habis... (tuk senang, saya masukkan jem dalam piping bag n picit...) . Siap.. Boleh simpan dalam bekas kedap udara...
Satu adunan tu, bleh dapat dalam 35 biji saiz 50 sen tue... bergantung saiz bulat2 n tebal biskut tu ler... ni resipi asal die...

Sekian tuk arini... Sekian, wassalam...

No comments:

Post a Comment